Розведення бройлерів в домашніх умовах для початківців

Біла курка бройлер

Такий бізнес, як розведення бройлерів в домашніх умовах для початківців цікавий перш за все тим, що нескладний і відрізняється високою прибутковістю. Але є нюанси, які варто враховувати, щоб цей бізнес був успішним.

Власний бізнес з вирощування та розведення бройлерів з нуля, то це чудова ідея для отримання стабільного доходу. Ця стаття допоможе вам розібратися в особливостях догляду, годівлі та утримання найбільш купованих м'ясних курей.

Зміст статті:

  • Відмінні особливості
  • підготовка місця
    • Яка має бути оселя для бройлерів
    • Що ще необхідно для утримання курчат
  • Купівля бройлерів
  • Розведення курчат бройлерів
  • Годування та умови утримання
    • годування
    • Раціон харчування бройлерів:
  • Маленькі секрети:
  • Температурний режим
  • підрахунок рентабельності
    • інвестиції:

Відмінні особливості

Бройлерні кури відрізняються швидким набором м'язової маси, ніжним м'ясом і особливими поживними властивостями. Ці якості зробили їх добре придатними для вирощування на м'ясо, як на великих птахофабриках, так і на невеликих приватних фермах.

Вже через 2 місяці інтенсивного догляду та харчування, виводок набере вагу від 1,5 до 2,5 кг., І буде готовий до забою. Бройлерні птиці мають низьку несучість, але це якість їм і не потрібно, оскільки вони підлягають забою в 1,5 - 2 місяці, а вік яйцекладки настає тільки в 7 місяців.

Вирощування ускладнюється вередливістю птахів до умов життя.

наприклад, якщо ви самостійно займаєтеся виведенням молодняку ​​за допомогою інкубатора, незначне недотримання температурного режиму в перші тижні після вилуплення пташенят, призведе до значного уповільнення зростання і набору ваги в перспективі. Грубе порушення температурного режиму призведе до загибелі бройлерів.

Корм повинен бути повноцінним, регулярним і різноманітним, а догляд повинен відповідати необхідному для підтримки здоров'я якості. Тільки так ви отримаєте здорових і великих курчат.

Підготовка місця

Перш ніж купувати молодняк, озаботьтесь ретельною підготовкою місця. Якщо ви хочете почати свій бізнес на дачі або в приватному будинку, то в якості місця для домашньої ферми добре підійде прибудовах або невелика утеплена споруда на території ділянки.

Приміщення повинно бути сухим і чистим. Усередині будуть розміщені зручні і правильно обладнані місця для життя птахів.

Яка має бути оселя для бройлерів

Найбільш зручним варіантом для виробництва курячого м'яса, є зміст курей у клітках. При посадці 10 пташенят на клітку, площа кожної з них повинна складати 0,5 м2. Для кращого зручності і гігієни, краще придбати клітини з дном з дрібної сітки, під яким буде розташовуватися знімний піддон - це захистить нижні яруси від вологи і бруду, дозволить швидко провести чистку від продуктів життєдіяльності.

Зручно, якщо годівниці будуть розташовуватися зовні або на невеликій відстані від дна, не допускаючи попадання дрібного сміття і посліду в корм, а так само полегшуючи вам процедуру годування курей.

Доступ до годівниць курчата зможуть отримати, просунувши голову між прутами. Наприклад, бюджетний варіант триярусній клітини для 50 голів обійдеться близько 320 $.

Що ще необхідно для утримання курчат

Коли приміщення і клітини готові, потрібно буде придбати поїлки, лампи, термометри для кожного ярусу і обігрівач. Так само слід пам'ятати про те, що догляд за бройлерів з перших днів передбачає підтримку певного рівня вологості повітря в приміщенні: 65% на перший тиждень перебування і 70% для подальшого розведення.

Купівля бройлерів

Бройлерні птахи не мають породи, оскільки їх розведення може бути тільки гібридним. Їх ідентифікують по кросів - варіантів сполучення різних порід курей.

Кращі з них: РОСС-308, РОСС-708, Кобб-500, Бройлер 61, Гібро-6.

Зверніть увагу на сезон для покупки пташенят. Фахівці вважають, що взимку, зокрема в січні - найкращий час для придбання молодняку.

Розведення курчат бройлерів

Купівля та вирощування батьківського стада, з метою розведення бройлерних курчат має безліч нюансів і підводних каменів. Знаючи, як розводити курчат правильно, ви зможете не допустити поширених помилок.

Оскільки самі бройлери не підходять для цілей розведення, як батьки вибирають курей великих порід, таких як брама, корниш, кохинхин та інші. Для отримання курчат, необхідно брати півника однієї породи, а курей інший, з розрахунку 1 півень на 11 курей.

Після покупки здорового батьківського стада, дочекайтеся, коли кури досягнуть віку несучості, вона настає у віці не раніше 7 місяців. Перші два - три місяці яйця молодої курки брати не рекомендується.

Збирайте яйця і пишіть в спеціальний інкубатор. Широкою популярністю серед заводчиків курей в домашніх умовах, користуються недорогі і зручні українські інкубатори «Квочка». Такий інкубатор на 90 яєць коштує всього 38 доларів.

Підтримуйте необхідний рівень вологи в інкубаторі, регулярно перевертайте яйця, згідно з інструкцією. Періодично просвічує яйця, щоб переконатися в розвитку зародка. Відбраковуються порожні яйця.

Через 21 день після початку інкубації почнуть вилуплюватися пташенята. Забезпечте їм сприятливі умови для зростання і розвитку. Одноденному молодняку ​​необхідно тепло, кип'ячена вода і корм.

Годування та умови утримання

Після того, як пташенята куплені і поміщені в спеціально відведені клітини, слід пам'ятати про правила годівлі та утримання курей. Режим і кількість харчування безпосередньо залежить від віку молодняку.

Годування

Майбутній дохід від даного бізнесу нерозривно пов'язаний з масою, яку наберуть курчата до моменту забою. Для гарного набору ваги, годування курчат бройлерів має бути своєчасним і збалансованим. Тепер докладно про порціях і меню:

  • Перші 5 днів життя 15-21 грам корму на добу, 8 раз;
  • Від 6 до 18 днів 25-89 м / добу, 6 разів;
  • Від 19 до 37 днів життя 93-128 грамів на добу, 4 рази;
  • Від 38 до забою 160-169 грам корму на добу, 2 рази.

Чим годувати бройлерів в перший місяць і чим годувати їх коли вони підростуть?

Раціон харчування бройлерів:

  • Перші 10 днів життя - сир, перемелена пшениця, варене яйце, - 90% денної порції. Ошпарена і подрібнена кропива - 10% денної порції;
  • Від 10 до 18 днів - додаємо варену картоплю, м'ясні та рибні відходи, вологий ячмінного хліба в рівних частках, перемелена яєчна шкаралупа, стартовий комбікорм + дрібний гравій 1 раз в тиждень, з розрахунку 5г. на одну особину;
  • Від 19 до 44 днів - міняємо стартовий комбікорм на підлітковий;
  • З 45 дня і до забою - міняємо підлітковий комбікорм на варіант для дорослих курей.

Маленькі секрети:

Важливо стежити за чистотою води в поїлки. Міняйте її 2 рази на день і частіше, якщо це необхідно. Вода в них повинна бути кип'яченою.

Не ігноруйте такий продукт, як ошпарена кропива. Збагачена мінералами і вітамінами, вона дасть бройлерам все необхідне для перших тижнів життя.

Додавання в корм сірки потрібно для гарного росту пера, яке виконує функцію обігріву для курей.

Температурний режим

Підтримка правильної температури - дуже важливий момент в даному бізнесі. Недотримання температурного режиму, особливо в перший місяць життя курей, може привести до проблем зі здоров'ям, затримки розвитку і навіть загибелі молодняка.

  • Перші 7 днів - 34о на підлозі кожної клітини;
  • 8 - 14 днів - 32о;
  • 15 - 21 день - 30о;
  • 22 - 37 днів - 26о;
  • 38 - до забою - не нижче 18о.

Підрахунок рентабельності

Власна ферма бройлерних курей - вигідно чи ні? Розрахуємо рентабельність, виходячи з придбання 100 пташенят для вирощування та подальшого їх продажу по 3 $ за 1 кг.

Інвестиції:

  • Клітини - 640 дол .;
  • Лампи для обігріву - 40 доларів;
  • Обігрівач - 35 $.
  • Разом: 715 доларів.

    Витрати кожні 2 місяці (термін від покупки курчат до моменту продажу):

  • 100 курчат - 60 $;
  • Комбікорм на весь період тримання - 110 доларів;
  • Інший корм на весь період тримання - 60 дол.
  • Разом: 230 $.

    За умови, що кожен з 100 бройлерів важить 2 кг., прибуток з продажу всіх тушок складе - 600 дол., дохід за мінусом витрат - 370 дол. Вироблені вкладення окупляться повністю за 4 місяці роботи.

    бройлерів як бізнес, приносить не тільки дохід, а й величезне задоволення. , Примножуйте виробництво, і ваша справа буде процвітати.