Секрети вирощування та розведення гусей
Сьогодні докладно розповімо про розведення гусей, як почати такий бізнес, і вигідно це чи ні. Вирощуванням і розведенням цих птахів вигідно займатися тільки при наявності досить великого фермерського господарства. Хоч гуси вважаються і не дуже примхливими птахами, але вимагають правильного підходу і знання всіх нюансів ведення цього бізнесу.
Гуси повинні перебувати під постійним пильним наглядом. До того ж, для них має бути побудовано спеціальне приміщення і відведені великі площі для вигулу. Більшу частину кормів ці птахи повинні добувати самі на пасовищі, тому їх розведення відноситься до досить маловитратними фермерським занять.
Зміст статті:
- Особливості розведення гусей
- Як вибрати породу гусей
- Найпопулярніші породи гусей
- зміст гусей
- Облаштування пташника для гусей
- Правила і секрети розведення гусей
- Раціон харчування гусей
- Вигідно чи ні розводити гусей?
Особливості розведення гусей
має безліч переваг в порівнянні з іншими видами птахівничого бізнесу. В першу чергу, це стосується майже повної безвідходності господарства: продавати можна не тільки гусяче м'ясо, а й пір'я, яйця, жир, пух і послід - все це вкрай затребуване на ринку.
А гусяча печінка здавна користується колосальним попитом серед гурманів усього світу. Але якщо планується зосередити увагу на продажу гусячої печінки, знадобиться вибирати особливі породи і застосовувати спеціальні технології вирощування.
Гуси дуже довго живуть, в порівнянні з тими ж курми. Даний показник має велике значення при вирощуванні гусей для продажу яєць, оскільки гуски, які досягли двох-трирічного віку, несуться набагато краще, ніж більш молоді представниці гусячого племені.
На зберігання продуктів, які виробляють гуси, майже не витрачаються кошти, оскільки «урожай» з стада гусей знімається поступово, у міру необхідності.
Собівартість гусячого м'яса в виходить значно нижче яловичого, при цьому продажна вартість може перевищувати навіть свинину, відповідно, рентабельність цього бізнесу вкрай висока.
З одного гектара землі, на якій буде пастися гусяче стадо, можна отримати близько тонни м'яса в рік, при цьому гусак досягає «забійного» віку вже до третього місяця життя.
Пастися на лузі гуси можуть з перших теплих днів, коли на пасовищі тільки з'являються перші боязкі травинки, і аж до сильних морозів.
До того ж, гуси вважаються міцними птахами, вони рідко страждають від будь-яких недуг і невибагливі в їжі.
Як вибрати породу гусей
Щоб бізнес з розведення гусей був і приносив свої плоди, необхідно подбати про вибір породи. Для різних цілей і різних кліматичних зон підбираються різні породи гусей.
Найпопулярніші породи гусей
- кубанські. Ця порода відмінно підійде, якщо метою птахівництва є реалізація яєць. Ці гуси відрізняються своєю плодючістю - щорічно одна гуска приносити близько 100 яєць. А ось як джерело м'яса кубанські гуси мало підходять - максимальна вага дорослої особливо не добирається і до 6 кг.
- арзамаські. Цих гусей розводять в північних регіонах. Вони легко переносять низькі температури і мають відмінне імунітетом, завдяки якому майже ніколи не хворіють. Арзамаського гусей можна вирощувати на м'ясо, хоч вони і не досягають великої маси - дорослі птахи важать близько 7 кг.
- Едменскіе. М'ясна порода, яка може набирати до 10 кг. Едменскіх гусей часто використовують не тільки для видобутку м'яса, але і жиру, пір'я і пуху.
- італійські. Відрізняються швидким ростом і досить великою вагою. Ці гуси можуть служити прекрасною альтернативою при виборі м'ясної і яйценосної породи, оскільки вони досягають 9 кг і приносять в рік до 50 яєць.
- Рейнські. Також добре несуться, як італійські, але виростають до менших розмірів. Максимальна вага цих гусей становить 7 кг.
- холмогорские. Одна з кращих гусячих порід, для якої властива висока несучість і швидкий набір маси тіла (до 10 кг). Недоліком цієї породи вважається їх вередливість у їжі і великі витрати на спеціальні корми.
- Данська Легарт. Дану породу можна вважати найвигіднішою в догляді і вирощуванні. Гуси породи Легарт їдять менше, ніж їх зібратися інших порід, а вага набирають нітрохи не гірше: уже в 2 місяці гусенята досягають шести кілограмів.
Початківцям птахівникам слід звернути увагу саме на породу Легарт, згодом розширюючи поголів'я іншими породами, в залежності від потреб бізнесу.
Якщо будуть добре купувати м'ясо, в подальшому можна буде перейти на едменскіх або холмогорских гусей, якщо ж основним джерелом доходу стануть яйця або пух, потрібно буде зосередитися на вирощуванні кубанських або італійських гусей.
Зміст гусей
по розведенню гусей починають з закупівлі молодняка. Стартувати рекомендується з великого стада, в якому буде не менше 500 голів.
Але перш ніж купувати гусенят, слід подбати про облаштування пташника і підготовки площі для вигулу птахів.
Облаштування пташника для гусей
Для проживання гусям підійде будь-який дерев'яна будівля, стіни якого будуть не менше 3 см завтовшки. Основу харчування гусей становить свіжа трава на лузі, тому пташник рекомендується встановлювати в такому місці, де поблизу буде велике пасовище з достатком різних трав.
Непогано ще розташувати будову поблизу від водойми, але це вже не так категорично.
Розміри приміщення потрібно розраховувати заздалегідь, враховуючи плановане поголів'я птахів. Гуси не належать до дуже рухливим птахам, але все ж для кожного з них потрібно хоча б квадратний метр площі для комфортного проживання. Стеля пташника не обов'язково робити високим - досить буде 2 метрів.
Всередині приміщення повинно завжди бути сухо і без протягів. Щоб вологість не перевищувала допустиму норму, потрібно усунути зайві дірки в стінах, а також зміцнити дах приміщення.
Сухість статі в пташнику - обов'язкова умова. Для цього рекомендується регулярно підсипати гусям сіно на підстилку, яке можна заготовити заздалегідь в теплі місяці року.
Сіно вкрай необхідно гусям не тільки для обігріву в зимові місяці, але і для очищення своїх частин тіла. Щоб забезпечити гусям постійне оновлення сінної підстилки, знадобиться досить багато запасів цього матеріалу.
Самостійно його заготовлювати дуже клопітно і довго, тому набагато простіше буде придбати готове сіно з розрахунком 1 кг на 1 гусака в рік.
Якщо планується заготовлювати і продавати гусячий послід, потрібно посипати його суперфосфатом (подвійним або звичайним).
Суперфосфати необхідні для того, щоб послід не виділяла аміачні пари під час зберігання. Якість посліду можна поліпшити, якщо регулярно забиратися в пташнику і періодично проводити дезінфекційні роботи.
Молодняк, старих і агресивних особин слід тримати окремо від решти стада. З цією метою пташник ділять на кілька відсіків. Також знадобляться окремі гнізда для гусок, які кладуть і висиджують яйця.
Між гніздовими відсіками обов'язково треба встановлювати перегородки, щоб самки не конфліктували один з одним. Перегородки потрібно робити не менше 20 см заввишки, при цьому між дошками не повинні залишатися щілини, інакше гуси будуть просовувати в них свої голови і застрявати.
Пол гніздових відсіків найкраще вистелити пишним шаром сіна, а зверху накидати гусячий пух.
Щоб підвищити несучість, самкам потрібно дозволяти більше часу проводити під відкритим небом. Для цього потрібно спорудити спеціальні вольєри і давати можливість гуляти гуска в будь-який час, коли вони цього захочуть.
Правила і секрети розведення гусей
Успішність гусеводческой бізнесу цілком залежить від гусей. Птахи будуть рости здоровими і швидко набирати вагу, якщо дотримуватися певних правил:
- Схрещувати гусей різної статі від однієї самки строго не рекомендується - вони будуть рости кволими, повільно набирати вагу, часто хворіти. Тому пташенят краще купувати у різних заводчиків.
- Відрізнити самця від самки досить легко - він більший і важкий, а на його крилах є два невеликих пера у вигляді ножиць. Хороший самець-виробник повинен відрізнятися бойовим характером, великими розмірами і високою активністю.
- Самці здатні виконувати свою основну функцію досить тривалий термін - до 10 років, при цьому вони можуть запліднювати 3-5 самок. Але бажано щорічно додавати в стадо молодих гусей. Їх кількість повинна становити близько 20% від всіх самців.
- Самки відкладають яйця з лютого по березень. Яйця потрібно акуратно збирати і зберігати в сухому місці, температура якого буде не більше 14 і не менше 6 градусів. Яйця необхідно розташовувати вертикально, гострим кінцем вниз, щодня їх перевертаючи. Такий спосіб зберігання забезпечує підвищений термін придатності яєць - до 1 місяця.
У деяких випадках самка безтурботно ставиться до своїх яєць і погано їх висиджує. Не варто відразу пускати таку самку під ніж.
Якщо вона несе багато яєць, можна підкладати їх інший квочки, більш відповідальною. Підкладати яйця найкраще у вечірній час.
Кожні 10 днів необхідно оглядати яйця через евоскоп. Браковані яйця потрібно видаляти з гнізд. До кінця першого місяця рекомендується окропити якісні яйця водою і чекати появи виводка.
Якщо відсутня можливість природного висиджування яєць, можна застосовувати інкубатор.
Раціон харчування гусей
У холодну пору року, коли гуси пасуть, потрібно годувати їх двічі в день, при цьому в раціоні повинні бути присутніми: Бобові культури, кропива, конюшина, злакові рослини, ячмінь, пшениця, вівсянка, висівки, а також курячі яйця.
Добре позначиться на зростанні і розвитку гусей подрібнений і отмоченной в воді горох, кисломолочні продукти - кисле молоко, нежирний. У корми рекомендується додавати трохи дріжджів і риб'ячий жир.
За чистотою води і кормів потрібно постійно стежити. Щоб вода не розбризкується по пташника і створювала вогкість в приміщенні, слід закріпити поїлки на годівницях за допомогою планок.
З віку 10 днів в воду для гусенят рекомендується додавати декілька крапель марганцівки - це дозволить запобігти багатьом захворюванням. Вода у гусей повинна бути завжди, оскільки вони багато п'ють і застосовують її для промивання дзьобів.
Вигідно чи ні розводити гусей?
Так наскільки ж вигідно займатися гусеводческой господарством? Для визначення рентабельності цього, потрібно розрахувати витрати і передбачувані доходи.
- Оренда приміщення та земельної ділянки для вигулу - 250 000 руб. на рік;
- Ремонт і підготовка пташника - 100 000 руб .;
- 500 гусенят - 25 000 руб .;
- Корми і витрати експлуатаційного характеру - 350 000 руб.
Таким чином, початкові витрати складуть близько 725 000 гривень. Тепер підрахуємо доходи: від однієї гуски щорічно можна отримувати 7 гусенят, кожен з яких приносить 600-800 гривень прибутку на м'ясі, 500 гривень на печінці і 20 гривень на пусі.
Загальний прибуток зі стада в 500 гусей буде приносити щорічно по 880 тисяч гривень. при цих прибутків окупляться всього за пару років.