Розведення гусей в домашніх умовах для початківців

Домашні гуси і гусенята пасуться на лузі

Сьогодні ми докладно розповімо про розведення гусей в домашніх умовах для підприємців-початківців. Даний бізнес може приносити непоганий прибуток при правильній організації та налагодженні каналів збуту. Що потрібно для початку успішного «гусячого» бізнесу і які можуть виникнути труднощі, ми розповімо в цій статті.

Зміст статті:

  • Які породи гусей краще вибрати
  • Облаштування гусятник і вигулу для птахів
  • Зміст гусей - догляд, годування, випас
    • Годування гусей влітку
    • Годування гусей взимку
  • Розведення гусенят
  • Профілактика хвороб у гусей
  • Кілька секретів розведення гусей
  • Витрати і доходи від розведення гусей
    • витрати
    • доходи

Які породи гусей краще вибрати

На відміну від курей, гуси не несуть яйця в величезних обсягах - середня несучість гуски 40-50 яєць на рік. Основний дохід гусяча ферма приносить за рахунок смачного м'яса, пера і печінки птиці, а також за рахунок продажу її посліду на добриво.

Принцип вибору порід для розведення - невибагливість, мала схильність до захворювань і швидкий набір ваги. Найкраще заданих параметрах відповідають Білі Італійські, Китайські, Холмогорський і Сірі домашні гуси. Заводити можна кілька порід, так як схрещування не погіршить показники потомства.

Облаштування гусятник і вигулу для птахів

не завдасть багато клопоту, адже вони невибагливі і стійкі до холодів. Взимку вони можуть жити в неопалюваному пташнику, але не переносять протягів і антисанітарних умов. Для гусятник підійде дощатий сарай з ретельно закладеними щілинами, що щільно закривається дверима і непротекаемого дахом.

Пол бажано зробити підноситься над рівнем землі на 15-25 см. і застелити товстим шаром соломи. Міняти підстилку слід раз в 5-7 днів. Гусятник обов'язково роблять провітрюваним, а температура в ньому взимку не повинна опускатися нижче + 4С - + 5С градусів.

Приміщення будується виходячи з розрахунку: 1-2 гусака на 1м2. До пташника прилаштовують обгороджені вигульні майданчики, територія яких повинна на 150-200% перевищувати площу пташника.

Зміст гусей - догляд, годування, випас

Навесні, влітку і восени гусей утримують на відкритих випасах в загонах. Загін огороджується сіткою, висотою 1,5 метра і обладнується односхилим навісом. Ідеально мати на виділеній території водойму, але при його відсутності встановлюється кілька міні-купалень зі старих ванн або тазів.

Годування гусей влітку

Влітку гуси харчуються різноманітною травою на пасовищах: кропивою, подорожником, щавлем, кульбабами і т. Д. Увечері птахів догодовують коренеплодами, овочевими відходами, розсипчастою зерновий мішанки.

Годування гусей взимку

Взимку птахів годують три рази на день зерном, силосом, овочевими відходами, сінної потертю з борошном, макухою, вареними бобовими та т. Д. Для вітамінізації дають хвою ялини або сосни.

У пташнику завжди повинна бути свіжа вода в достатніх кількостях, так як п'ють гуси багато.

Розведення гусенят

Відкладання яєць у гусей відбувається в лютому-березні. За місяць до цього, гусок переводять на інтенсивне годування. В цей же час в гусятник встановлюють гнізда висотою 30 см. І розмірами 40х60 см.Снесенние яйця забирають в інкубатор або залишають гуски, забезпечивши їй максимальний спокій і комфорт на час висиджування. Гусенята з'являються на світ через 28 днів після кладки.

До 2-3 тижнів гусенята забезпечують теплий режим (+ 25С - + 30С) і особливе харчування з розсипчастої каші, подрібнену зелень, яєць і тертої моркви. Після третього тижня їх поступово переводять на дорослий раціон.

Ростуть гусенята швидко і до 10-тижневого віку досягають розмірів дорослої особини.

Профілактика хвороб у гусей

Гуси рідко хворіють якщо їм забезпечений належний і проводяться певні профілактичні заходи:

  • птахи утримуються в просторому приміщенні або вольєрі;
  • регулярно проводиться прибирання приміщення, заміна підстилки і води;
  • проводиться дезінфекція пташника, інвентарю і годівниць;
  • стіни і стелю приміщення обробляються свежегашеной вапном;
  • в пташині поїлки регулярно додається слабкий розчин марганцівки;
  • для гусей встановлюють зольно-піщані ванни для позбавлення від комах паразитів.

Кілька секретів розведення гусей

корисними будуть деякі нюанси підвищення продуктивності розведення гусей:

  • На одного гусака в стаді має припадати 3-4 самки.
  • В основному гуски починають нестися на другий рік життя, але можна домогтися несучості і від 5-6 місячної птиці.
  • Ідеальною масою для забою вважається вага 5-6 кг, після якого птах накопичує надлишки жиру.
  • Гуски несуться вранці в один і той же час. Висиджувати пташенят самка сідає на 5 і більше яєць.

Витрати і доходи від розведення гусей

Гусячий бізнес - це довгострокове вкладення, основний дохід від якого відчувається через 2-3 роки після початку бізнесу. Однак і в перший рік принесе деяку прибуток.

Витрати

  • Споруда сараю і огорожу вольєра - 100-120 тисяч гривень;
  • Облаштування пташника і вольєру - 40 тис. гривень;
  • Закупівля гусенят (50 шт.) - 20 тисяч гривень;
  • Витрати на корм в перший рік - 25 тис. гривень;
  • Всього - близько 200 тис. гривень.

Доходи

  • Продаж яєць - на рік гуски принесуть 1480 яєць, за вирахуванням 50 шт. на розведення, можна отримати прибуток 21400 руб., продаючи їх по 15 руб. за штуку.
  • Продаж м'яса - забиваючи половину стада, отримуємо 150 кг. м'яса по 300 руб. - прибуток 45000 руб. Якщо забити всіх гусей через три роки (після технічної вироблення) вийде від 400 кг м'яса, тому що вага гусей збільшиться до 8-10 кг. з особи.
  • Продаж пір'я і пуху - в перший рік дохід буде - близько 8 тис. Руб., Т. К. Молоді гуси мало линяють, в подальшому, обсяги зростають удвічі.
  • Можна продавати окремо гусячу печінку - від 200 гривень з 1 гусака і пташиний послід - близько 1000 гривень на рік.

Разом, за перший рік з 50 гусей можна заробити близько 80 тис. гривень.

Гусяча ферма починає приносити стабільний дохід починаючи з третього року функціонування, але малі обсяги поголів'я містити не дуже вигідно. Оптимальна кількість гусячого стада для ефективного - 150-200 птахів.

Відео по темі: