Розведення курей в домашніх умовах для початківців
Підвищення інтересу до вітчизняної продукції і мода на здорове харчування роблять розведення курей в домашніх умовах для підприємців-початківців досить цікавим видом бізнесу. Яйця, дієтичне м'ясо і органічне добриво, яке виробляється курми, користується стійким попитом, а витрати на придбання та розведення птиці невеликі. Для бажаючих оцінити вигоду подібного бізнесу і дізнатися подробиці його організації призначена наша стаття.
Зміст статті:
- Кури - яку породу віддати перевагу
- Все про устрій курятника
- Місце, матеріал, розміри
- внутрішнє облаштування
- Зміст, догляд, годування
- Розведення курчат
- профілактика хвороб
- Вирощування курей - що потрібно знати
- Ефективність бізнесу з вирощування курей
Кури - яку породу віддати перевагу
Всім бажаючим зайнятися прибутковим розведенням домашньої птиці на невеликих територіях, варто звернути увагу на яєчні і м'ясо-яєчні породи курей - їх зміст найбільш вигідно в невеликих обсягах.
Кури несучки таких порід, як Родонит, Леггорн, Ломан-Браун, Кучинська ювілейна починають нестися у віці 6-7 місяців і приносять в рік близько 200-300 яєць. Вони невибагливі, рухливі, стійкі до хвороб, але мають м'ясо, придатне для харчування та продажу.
Кури м'ясо-яєчного напрямку несуться не настільки інтенсивно - від 130 до 160 яєць в рік, але їх цілком можна відгодовувати і реалізовувати на м'ясо. До кращих порід відносяться Полтавська глиниста і Московська чорна, а також Род-Айленд, Нью-Гемпшир і Плімутрок. М'ясо-яєчні кури спокійні і є відмінними квочка, що важливо при розведенні курчат.
Все про устрій курятника
Якщо розведення курей планується в цілорічному режимі, то споруда надійного утепленого курника обов'язкове. При весняно-літньому утриманні досить буде легкого сараю-навісу, для захисту від негоди та облаштування гнізд.
Місце, матеріал, розміри
Розташовувати курник з вигулом бажано на освітленому місці, але не під палючими променями сонця. Також не можна розміщувати курок на пронизливому вітрі або в низині.
Для побудови використовують дерево, цегла, шлакоблоки та інші матеріали. Фундамент може бути стовпчастим або стрічковим. У будівель без фундаменту нижню частину оббивають залізними листами для захисту від хижаків.
Односхилий дах, стіни і підлогу потрібно утеплити, а також закласти щілини від вогкості і протягів. Обов'язкова наявність вікон і лазів назовні діаметром 25-30 см. Розміри приміщення повинні виключати тісноту - однієї особини потрібно 0,4-0,5м2 площі.
Внутрішнє облаштування
Зміст курей в курятнику вимагає наявності сідало і гнізд для відкладання яєць. Гнізда потрібно робити в вигляді окремих блоків, обгороджених з трьох сторін. Пол засипається тирсою, стружкою або соломою для додаткового утеплення.
В курнику обов'язково повинно бути освітлення, вентиляція та можливість включити опалення в холодний період. Для дезінфекції та профілактики хвороб стіни в курнику білять вапном.
Зміст, догляд, годування
Для гарної продуктивності і правильного розвитку курей, бажана температура +11 - +22 градуси. У холодну пору року потрібно включати опалення, а в спекотні періоди - організовувати додаткову вентиляцію.
Освітлення важливо для відкладання яєць. Домашні кури добре несуться при 18-19 годинному світловому дні, так що в зимовий час необхідно штучне освітлення.
Годують курей спеціальними комбікормами, або самостійно готують зернові і рослинні суміші. Якщо кури не гуляють по території, їх потрібно забезпечувати свіжою травою. В середньому, одна курка в день з'їдає 180 гр. їжі. Вода в поїлках повинна бути постійно і її необхідно регулярно міняти.
Розведення курчат
Курчат можна розводити як для себе - на плем'я, так і на продаж - якщо є попит. Пташенят дають висиджувати квочки або виводять в інкубаторі. Новонароджених курчат кілька днів тримають в коробці або ящику під лампою, а потім переводять в окреме від дорослих птахів приміщення. Перші десять днів пташенят годують за особливим режимом: рубаними яйцями, зеленню, бовтанки з крупою і сиром. Далі, їх поступово переводять на звичайний раціон.
Профілактика хвороб
Сучасні породи курей стійкі до хвороб, але для профілактики поширених недуг обов'язково потрібно організовувати:
- Регулярне прибирання та дезінфекцію приміщень.
- Правильне харчування, що включає всі необхідні речовини.
- Періодичне ультрафіолетове опромінення приміщення і птиці.
- Періодичний огляд птиці на наявність паразитів.
- Побілку курника і обробку Антипаразитні розчинами.
Якщо птах погано їсть, має млявий і сонний вигляд - її потрібно терміново ізолювати для лікування, до того, як вона заразила інших.
Вирощування курей - що потрібно знати
Кури можуть перестати нестися з наступних причин:
- переляк або сильний стрес;
- нестача поживних речовин в раціоні;
- занадто холодна або висока температура в курнику;
- сезонна линька;
- висиджування пташенят.
Ефективність бізнесу з вирощування курей
Вирощування курей в домашніх умовах вимагає наступних витрат:
Купівля курей, 50 шт. курчат - 5000 гривень, молодих несучок - 17500 гривень.
Споруда і облаштування курника - від 15000 до 35000 гривень.
Витрати на годування, обігрів і освітлення для птиці - 2500 гривень на місяць.
доходи:
Щомісяця 50 курей будуть приносити близько 1300 яєць. При ціні 5-6 гривень за яйце, чистий прибуток складе 4000 руб.
Продаж м'яса птиці, непридатною на яйце (після закінчення сезону) 100 шт. х 1,65 кг. х 80 руб. = 13200 руб.
Продаж курчат 250 шт. х 100 руб. = 25000 гривень.
Продаж курячого посліду близько 1000 гривень на місяць.
Тобто, за 17 місяців циклу ефективного функціонування несучки, з 50 особин можна отримати приблизно 130 тис. гривень чистого доходу.
Якщо розведення курей планується організовувати як бізнес, то вигідніше вирощувати більші обсяги 150-300 штук. Грошові та фізичні затрати виростуть незначно, а ось прибуток істотно збільшиться.
Відео по темі: