Розведення овець і баранів як бізнес для початківців: кращі породи, способи утримання, особливості догляду та годування в домашніх умовах
У цій статті ми детально розглянемо розведення овець як бізнес: з чого почати, як досягти успіху і як правильно організувати роботу. Це перспективна справа для власників земельних ділянок і жителів місцевості, де є місця під пасовища.
Зміст статті:
- способи розведення
- Як облаштувати кошару
- Інші вимоги:
- Умови розведення овець
- особливості випасу
- раціон
- Коли і чим потрібно годувати овечок
- Годування в зимовий період
- Кращі породи овець для розведення
- профілактика хвороб
- витрати
- прибуток
Способи розведення
Розведення баранів можна розділити на три більше групи:
- Цілорічне пасовищне. Цей спосіб підходить для теплих територій;
- Зміст в кошарах;
- Поєднаний метод. Взимку овечки містяться в приміщенні, в решту часу - на пасовище.
Як облаштувати кошару
Доросла тварина вимагає чимало місця: по 3 квадратних метра на голову. Для невеликого стада на 50 голів необхідно приміщення площею близько 150 кв. м. головна вимога - кошара повинна бути теплою, сухою і світлою.
Тому в приміщенні обов'язково потрібні вікна. Розміщувати їх слід на висоті 1-1,5 метра від рівня підлоги.
Інші вимоги:
Умови розведення овець
Якщо у вас вже з іншими козами або коровами, то кардинальних відмінностей в догляді за всіма цими тваринами немає.
До речі, корови і вівці можуть спокійно жити по сусідству, досить лише зробити перегородку.
Крім кошари, знадобиться невеликий загін (200-250 кв. М) для вигулу худоби в зимовий час, а також доступ до пасовища. Це повинно бути тихе (вівці дуже полохливі) і не багниста. Гарне пасовище дозволить тваринам самостійно харчуватися протягом багатьох місяців.
Особливості випасу
Щоб отара НЕ розбрідалася і була «організованої», слід завести сторожову собаку і найняти окремого працівника в якості пастуха. Добре, якщо ферма буде знаходитися не дуже далеко від пасовища.
Влітку отару можна виводити зі сходом сонця, «по росі». Вранці їх пасуть до 10-11 годин, потім до 17.00-18.00 тварини повинні відпочивати в тіні і пити воду. Увечері отару пасуть приблизно до 22.00.
Навесні і восени стадо вже не можна виводити рано вранці. Випас триває з 8.00 до 13.00, потім - обов'язковий відпочинок і водопій, з 17.00 і до настання сутінків - продовжуємо пасіння.
Пам'ятайте, що після зимового періоду тварина трохи відвикло від випасу. І його треба берегти від застуд та інших хвороб. Перший вигул навесні потрібно проводити, коли просохла земля, а трава відросла на 9-10 см. Виводити баранів пастися в дощ не рекомендується. Мокра шерсть сохне занадто довго, тому підвищується ризик захворіти.
Раціон
Раціон формується в залежності від сезону. Дуже важливо давати овечок вітаміни і мінерали не тільки взимку, але і в період випасання.
Коли і чим потрібно годувати овечок
Зима. Харчування формується з подрібнених овочів і яблук, концентрату, силосу, сіна. У корм слід додавати мінеральну або кухонну сіль з розрахунку 10-15 г на голову. Для початківців фермерів важливо адекватно розрахувати запас їжі на зиму. За час зимівлі кожна овечка споживає близько 150 кг сіна, близько 90-100 кг соломи, 200-250 кг соковитих кормів і 100 кг концентрованих.
Весна і літо. В цей час вівці харчуються травою на пасовищі, сіном. Як добавки підійдуть сіль, крейда, кісткове борошно.
Осінь. Від весняно-літнього періоду осінній раціон відрізняється тільки тим, що в ньому з'являються овочі і коренеплоди.
Найдорожчим вважається концентрат. Але його можна приготувати в домашніх умовах. Необхідно змішати:
- ячмінь (35%);
- пшеницю (25%);
- овес (25-28%);
- соняшникова макуха (13%);
- кухонну сіль (1%);
- дикальцийфосфат (1%).
Отриману суміш подрібнюємо в дробарці.
Годування в зимовий період
Досвідчений фермер і взимку годує своїх «вихованців» за графіком. Як мінімум, три рази в день:
Кісткове борошно, крейда, сіль підкладайте в годівниці постійно.
Раціон складається з розрахунку, що на добу на одну голову доводиться 1,6-1,8 кг сіна, 1-1,3 кг концентрованого корму і 0,8- 1,2 кг силосу. У добу одна доросла особина споживає близько 10 літрів води.
Барану-виробнику потрібно в два рази більше їжі. А суягним вівцям давайте більше комбікорми за рахунок зменшення кількості сіна.
Кращі породи овець для розведення
Щоб вівчарство приносило прибуток, важливо з самого початку придбати відповідний молодняк. Найвідоміші і кращі породи:
- Романовська. Вона добре йде на м'ясо і знаменита якісної овчиною;
- тонкорунні: кавказька, ставропольська, алтайська. Від них можна отримати кращу шерсть;
- Короткошерсті породи: латвійська, естонська, литовська - цінуються за смак;
- Вовна грузинської та цігейской порід успішно використовують у виробництві штучного хутра, килимів;
- Універсальні породи, що дають багато м'яса, молока і вовни: тушинская, балабас, Карачаївський.
Купити овець можна у відповідному фермерському господарстві. Середня вартість ягняти 60-70 доларів або 3-4 долари за кілограм живої ваги. Брати ягнят найкраще у віці 4-6 місяців. Тому як доглядати за «малюками» набагато складніше.
Після того, як молодняку виповнилося 5 місяців, баранчиків і ярок необхідно утримувати окремо.
Профілактика хвороб
Тваринництво має на увазі захист отари від паразитів і хвороб. Вакцинація раз на півроку захистить худобу від паразитів та інфекцій. Серед найпоширеніших хвороб у баранів - пневмонія через протяг і вогкості і здуття живота через різкого переходу на зелену траву або поганого харчування.
Щоб ваші «вихованці» не страждали на коросту, через дві-три тижні після весняної стрижки їх купають в дезинфицирующем розчині (наприклад, в суміші гексахлорана з креоліном).
Раз в три-чотири місяці вас повинен відвідувати сільський ветеринар для профілактичного огляду.
Витрати
Для облаштування кошари і загороди, покупки 50-ти голів худоби знадобляться вкладення в розмірі 6-7 тисяч доларів. Закупівля корми і мінеральних добавок на рік - близько 5-6 тисяч. Вакцинація - приблизно 500-600 дол. Необхідно зареєструвати свою діяльність. Реєстрація ІП займе менше часу і грошей, зате ТОВ дозволить вам працювати з великими постачальниками і клієнтами. Це витрати в районі 80-100 $. Також знадобиться найняти одного-двох чабанів для випасу стада. В результаті сума вкладень досягне 13-14 тисяч доларів.
Прибуток
Вигідніше за все займатися продажем вовни та тушок.
Стрижуть баранів двічі на рік (навесні і пізньої осені). Деякі породи стрижуть три рази за рік. При цьому за одну стрижку з вівці можна отримати до 3-х кг вовни, значить 6-9 кг на рік. З 50-ти голів отримуємо 300-450 кг. На продажу вовни можна заробити близько 1-1,5 тисяч доларів. Головні покупці - текстильні виробництва.
Основний дохід приносить продаж тушок. Зазвичай на м'ясо йдуть баранці віком 5-6 років, але періодично забивають і ягнят, так як їх м'ясо цінується вище. Такий вид заробітку стане доступний лише через час. Тому бізнес-план ферми складається з урахуванням доходу «на перспективу». Забиваючи 35-45 голів на рік, можна виручати до 10-12 тисяч дол. На той час уже буде підростати не одне покоління молоденьких овечок.
Щоб повністю розібратися в тому,, знадобиться чимало часу і сил. Але цей цікавий бізнес однозначно принесе вам прибуток і задоволення!
Відео по темі: