Розведення овець і баранів як бізнес для початківців: кращі породи, способи утримання, особливості догляду та годування в домашніх умовах

Вівці на випасі

У цій статті ми детально розглянемо розведення овець як бізнес: з чого почати, як досягти успіху і як правильно організувати роботу. Це перспективна справа для власників земельних ділянок і жителів місцевості, де є місця під пасовища.

Зміст статті:

  • способи розведення
  • Як облаштувати кошару
    • Інші вимоги:
  • Умови розведення овець
    • особливості випасу
    • раціон
    • Коли і чим потрібно годувати овечок
    • Годування в зимовий період
  • Кращі породи овець для розведення
  • профілактика хвороб
  • витрати
  • прибуток

Способи розведення

Розведення баранів можна розділити на три більше групи:

  • Цілорічне пасовищне. Цей спосіб підходить для теплих територій;
  • Зміст в кошарах;
  • Поєднаний метод. Взимку овечки містяться в приміщенні, в решту часу - на пасовище.

Як облаштувати кошару

Доросла тварина вимагає чимало місця: по 3 квадратних метра на голову. Для невеликого стада на 50 голів необхідно приміщення площею близько 150 кв. м. головна вимога - кошара повинна бути теплою, сухою і світлою.

Тому в приміщенні обов'язково потрібні вікна. Розміщувати їх слід на висоті 1-1,5 метра від рівня підлоги.

Інші вимоги:

  • Всередині має бути не менше 7-9 градусів тепла (для ягнят - не менш 10 градусів);
  • Вночі денне світло замінюють світильники під стелею;
  • Підлоги повинні бути твердими, але утепленими за допомогою солом'яної підстилки. Підстилку потрібно регулярно міняти. Матрацні підстилку завтовшки близько 20 см можна міняти всього двічі в рік, але кожного тижня підкладати сухий верхній шар соломи.
  • Зміст домашньої худоби передбачає систему вентиляції в приміщенні, щоб позбавлятися від вологи і неприємних запахів.
  • Для грубих кормів (сіно, солома) встановлюють двосторонні ясла, а для концентратів (злаки, висівки і т. Д.) - годівниці з гратчастої кришкою. Тоді тварини ні розкидати і затоптувати свою їжу. Важливо забезпечити доступ до їжі для всіх. На одну голову припадає близько 35-40 см простору біля годівниці.
  • Умови розведення овець

    Якщо у вас вже з іншими козами або коровами, то кардинальних відмінностей в догляді за всіма цими тваринами немає.

    До речі, корови і вівці можуть спокійно жити по сусідству, досить лише зробити перегородку.

    Крім кошари, знадобиться невеликий загін (200-250 кв. М) для вигулу худоби в зимовий час, а також доступ до пасовища. Це повинно бути тихе (вівці дуже полохливі) і не багниста. Гарне пасовище дозволить тваринам самостійно харчуватися протягом багатьох місяців.

    Особливості випасу

    Щоб отара НЕ розбрідалася і була «організованої», слід завести сторожову собаку і найняти окремого працівника в якості пастуха. Добре, якщо ферма буде знаходитися не дуже далеко від пасовища.

    Влітку отару можна виводити зі сходом сонця, «по росі». Вранці їх пасуть до 10-11 годин, потім до 17.00-18.00 тварини повинні відпочивати в тіні і пити воду. Увечері отару пасуть приблизно до 22.00.

    Навесні і восени стадо вже не можна виводити рано вранці. Випас триває з 8.00 до 13.00, потім - обов'язковий відпочинок і водопій, з 17.00 і до настання сутінків - продовжуємо пасіння.

    Пам'ятайте, що після зимового періоду тварина трохи відвикло від випасу. І його треба берегти від застуд та інших хвороб. Перший вигул навесні потрібно проводити, коли просохла земля, а трава відросла на 9-10 см. Виводити баранів пастися в дощ не рекомендується. Мокра шерсть сохне занадто довго, тому підвищується ризик захворіти.

    Раціон

    Раціон формується в залежності від сезону. Дуже важливо давати овечок вітаміни і мінерали не тільки взимку, але і в період випасання.

    Коли і чим потрібно годувати овечок

    Зима. Харчування формується з подрібнених овочів і яблук, концентрату, силосу, сіна. У корм слід додавати мінеральну або кухонну сіль з розрахунку 10-15 г на голову. Для початківців фермерів важливо адекватно розрахувати запас їжі на зиму. За час зимівлі кожна овечка споживає близько 150 кг сіна, близько 90-100 кг соломи, 200-250 кг соковитих кормів і 100 кг концентрованих.

    Весна і літо. В цей час вівці харчуються травою на пасовищі, сіном. Як добавки підійдуть сіль, крейда, кісткове борошно.

    Осінь. Від весняно-літнього періоду осінній раціон відрізняється тільки тим, що в ньому з'являються овочі і коренеплоди.

    Найдорожчим вважається концентрат. Але його можна приготувати в домашніх умовах. Необхідно змішати:

    • ячмінь (35%);
    • пшеницю (25%);
    • овес (25-28%);
    • соняшникова макуха (13%);
    • кухонну сіль (1%);
    • дикальцийфосфат (1%).

    Отриману суміш подрібнюємо в дробарці.

    Годування в зимовий період

    Досвідчений фермер і взимку годує своїх «вихованців» за графіком. Як мінімум, три рази в день:

  • У першій половині дня - соковиті (коренеплоди, зелена трава) і грубі корми. Потім отару виводять на вулицю до водойми;
  • В середині дня (в обід) - годівля концентратом, перед цим овець знову виводять на водопій;
  • Увечері (в 18.00-19.00) домашню худобу годують сіном або соломою.
  • Кісткове борошно, крейда, сіль підкладайте в годівниці постійно.

    Раціон складається з розрахунку, що на добу на одну голову доводиться 1,6-1,8 кг сіна, 1-1,3 кг концентрованого корму і 0,8- 1,2 кг силосу. У добу одна доросла особина споживає близько 10 літрів води.

    Барану-виробнику потрібно в два рази більше їжі. А суягним вівцям давайте більше комбікорми за рахунок зменшення кількості сіна.

    Кращі породи овець для розведення

    Щоб вівчарство приносило прибуток, важливо з самого початку придбати відповідний молодняк. Найвідоміші і кращі породи:

    • Романовська. Вона добре йде на м'ясо і знаменита якісної овчиною;
    • тонкорунні: кавказька, ставропольська, алтайська. Від них можна отримати кращу шерсть;
    • Короткошерсті породи: латвійська, естонська, литовська - цінуються за смак;
    • Вовна грузинської та цігейской порід успішно використовують у виробництві штучного хутра, килимів;
    • Універсальні породи, що дають багато м'яса, молока і вовни: тушинская, балабас, Карачаївський.

    Купити овець можна у відповідному фермерському господарстві. Середня вартість ягняти 60-70 доларів або 3-4 долари за кілограм живої ваги. Брати ягнят найкраще у віці 4-6 місяців. Тому як доглядати за «малюками» набагато складніше.

    Після того, як молодняку ​​виповнилося 5 місяців, баранчиків і ярок необхідно утримувати окремо.

    Профілактика хвороб

    Тваринництво має на увазі захист отари від паразитів і хвороб. Вакцинація раз на півроку захистить худобу від паразитів та інфекцій. Серед найпоширеніших хвороб у баранів - пневмонія через протяг і вогкості і здуття живота через різкого переходу на зелену траву або поганого харчування.

    Щоб ваші «вихованці» не страждали на коросту, через дві-три тижні після весняної стрижки їх купають в дезинфицирующем розчині (наприклад, в суміші гексахлорана з креоліном).

    Раз в три-чотири місяці вас повинен відвідувати сільський ветеринар для профілактичного огляду.

    Витрати

    Для облаштування кошари і загороди, покупки 50-ти голів худоби знадобляться вкладення в розмірі 6-7 тисяч доларів. Закупівля корми і мінеральних добавок на рік - близько 5-6 тисяч. Вакцинація - приблизно 500-600 дол. Необхідно зареєструвати свою діяльність. Реєстрація ІП займе менше часу і грошей, зате ТОВ дозволить вам працювати з великими постачальниками і клієнтами. Це витрати в районі 80-100 $. Також знадобиться найняти одного-двох чабанів для випасу стада. В результаті сума вкладень досягне 13-14 тисяч доларів.

    Прибуток

    Вигідніше за все займатися продажем вовни та тушок.

    Стрижуть баранів двічі на рік (навесні і пізньої осені). Деякі породи стрижуть три рази за рік. При цьому за одну стрижку з вівці можна отримати до 3-х кг вовни, значить 6-9 кг на рік. З 50-ти голів отримуємо 300-450 кг. На продажу вовни можна заробити близько 1-1,5 тисяч доларів. Головні покупці - текстильні виробництва.

    Основний дохід приносить продаж тушок. Зазвичай на м'ясо йдуть баранці віком 5-6 років, але періодично забивають і ягнят, так як їх м'ясо цінується вище. Такий вид заробітку стане доступний лише через час. Тому бізнес-план ферми складається з урахуванням доходу «на перспективу». Забиваючи 35-45 голів на рік, можна виручати до 10-12 тисяч дол. На той час уже буде підростати не одне покоління молоденьких овечок.

    Щоб повністю розібратися в тому,, знадобиться чимало часу і сил. Але цей цікавий бізнес однозначно принесе вам прибуток і задоволення!

    Відео по темі: