Розведення перепелів в домашніх умовах для початківців

Перепілка сидить в траві

Всім бажаючим спробувати себе в сільськогосподарському бізнесі варто знати, що розведення перепелів в домашніх умовах для початківців підходить якнайкраще: вам не буде потрібно ні великого простору, ні великих інвестицій, відповідно, невеликі будуть і ризики, якщо щось піде не так.

Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, з чого почати, як доглядати за птицею, і на який прибуток можна розраховувати в результаті.

Зміст статті:

  • вибираємо породу
    • м'ясні породи
    • яйценоскі породи
    • М'ясо-яєчні породи
  • облаштовуємо приміщення
  • робимо клітини
  • закуповуємо птицю
  • Догляд за перепелами
    • годування
  • Витрати і прибуток

Вибираємо породу

Насамперед необхідно визначитися, який кінцевий продукт буде пріоритетним: яйце або м'ясо, і вибрати породу - м'ясну або несучості. Бувають і породи, що поєднують в собі переваги як яйценоских, так і м'ясних перепелів, але птахам таких порід, як правило, потрібен особливий догляд.

М'ясні породи

М'ясні породи перепелів не відрізняються високою несучістю, зате мають більш високу масою тіла і швидко ростуть. Ось найбільш популярні з цих порід:

  • американський альбінос: Маса тіла 350-420 грам, несучість - до 180-ти яєць на рік;
  • фараон: Маса тіла 250-300 грам, несучість - до 200 яєць на рік;
  • білий англійський: Маса тіла 240-370 грам, несучість - близько 210-220 яєць в рік.

Більшість м'ясних порід перепелів вимагає особливого підходу до годівлі - спеціальний раціон сприяє швидкому набору ваги.

Яйценоскі породи

Перепелині яйця високо цінуються, а яйценоскі породи перепелів відрізняються високою продуктивністю, хоча і сильно поступаються м'ясним в розмірах. Ось найпоширеніші з цих порід:

  • естонський: Несучість - до 280-ти яєць на рік, початок періоду кладки - 33-40 днів після вилупляться, виводимість - до 80%;
  • маньчжурський золотий: Несучість - до 260-ти яєць в рік, перепела цієї породи відрізняються невибагливістю в годуванні і догляді, що значною мірою знижує їх вирощування;
  • чорний англійський: Несучість - до 290 яєць на рік;
  • японський: Несучість - 310-320 яєць на рік, самки починають нестися у віці 40-50 днів.

М'ясо-яєчні породи

До цієї категорії відносяться штучно виведені гібриди, що володіють і швидким набором ваги поряд з великою масою тіла, і високою несучістю. Звернути увагу слід на такі породи:

  • смокінгову: Маса тіла: 180-220 грам, несучість - до 260 яєць на рік;
  • перепела НВО «Комплекс»: Маса тіла: 170-210 грам, несучість - 270-280 яєць на рік.

Облаштовуємо приміщення

Приміщення, в якому будуть встановлені клітки з перепелами, має бути опалювальним і вентильованим (до 5 кубометрів на 1 кг ваги птиці в теплі місяці і до 1,5 кубометрів в зимовий період). Вентилювання можна замінити провітрюванням, але дуже важливо, щоб у приміщенні не було протягів, оскільки через це у перепелів можуть почати випадати пір'я.

Оптимальна тривалість світлового дня становить близько 17-18 годин, що передбачає поєднання природного і штучного освітлення. Світло повинен бути не дуже яскравим, оскільки висока інтенсивність світла викликає у птахів занепокоєння. Це знижує продуктивність, і уповільнює зростання.

Робимо клітини

Просте зміст і невимогливість перепелів в догляді дозволяють розводити їх навіть в міській квартирі. Все що потрібно - годівниці, поїлки, пристосування для збирання і, зрозуміло, клітини.

Клітки для перепелів повинні виготовлятися із сталевого сітки, але при невеликій кількості птахів можна використовувати пластикову сітку - її ціна суттєво нижча. Боковини і зовсім можуть бути фанерні або пластикові, що дозволить заощадити ще більше. Загальні габарити клітини залежать від породи, віку, цілі вирощування птиці і розмірів приміщення.

Розмір вічка сітки повинен повністю виключити випадання птахів на підлогу:

  • для пташенят (до 10 днів): 10х10 мм;
  • для молодих птахів (до 45-ти днів): дно і верх 16х24 мм, бічні стінки можуть виготовлятися з сітки з осередками 24х24 мм;
  • для дорослої птиці: дно і верх 16х24 мм, бічні стінки - 32х48 мм.

При вирощуванні м'ясних порід клітини потрібно робити нижче. Ці умови утримання дозволяють обмежити рухливість птахів, і тим самим збільшити швидкість набору ваги. Крім того, такий підхід відсуває термін статевого дозрівання перепелів, що позитивно позначається на смакових якостях м'яса.

Якщо ж ви будете вирощувати несучок, то дно клітин слід зробити з ухилом до поїлки, але не більше 10 градусів. Також в клітці може бути облаштований яйцесборнік - він робиться як продовження дна.

Закуповуємо птицю

Закуповувати перепелів потрібно у перевірених виробників: на великих фермерських господарствах і птахофабриках. При цьому продавець повинен мати документи, що підтверджують ветеринарний статус птиці. Перевагу слід віддавати пташенятам у віці від трьох тижнів.

Вартість варіюється в залежності від породи і віку і становить в середньому від 30-ти до 200 гривень за птицю. Крім того, оскільки ціни помітно різняться в різних регіонах, має сенс навести довідки через інтернет і, можливо, купити перепелів в сусідньому регіоні.

Догляд за перепелами

Середня щільність посадки перепелів залежить від мети вирощування і становить до 100 птахів при вирощуванні на м'ясо і до 80-ти при вирощуванні яйценоских порід. Батьківське стадо, тобто ті птахи, які служать для підтримки поголів'я, також містяться в кількості до 80-ти голів на 1 кв. м.

Дуже важливо підтримувати в приміщенні температуру не нижче +16 градусів, а оптимальним вважається температурний режим від + 20до +22 градуси з невеликим підвищенням в денний час і невеликим зниженням у нічний. Вологість слід підтримувати на мінімальному рівні.

Годування

Питання годування необхідно вивчити особливо детально - від нього залежить і швидкість набору ваги, і несучість, і здоров'я птиці.

Годують перепелів два рази на добу вранці і ввечері в один і той же час з розрахунку в 25-35 грам на птицю. Для годування підходять всі зернові корми (крім жита), подрібнена кукурудза, комбікорми для курей, подрібнена зелень і овочі (за винятком бадилля картоплі і томатів, пасльонових культур), живий корм - дощові черв'яки і різні личинки.

Для підтримки нормальної роботи травного тракту в кормі повинен міститися крупний пісок, або дрібні камінчики.

Що стосується води, то вона завжди повинна бути чистою, найкраще використовувати кип'ячену воду кімнатної температури.

Витрати і прибуток

Вирощування перепелів як бізнес - дуже вигідна справа. Поголів'я з 1000 птахів обійдеться приблизно в 1000 доларів, клітини та обладнання - 300-400 доларів. Витрати на корми і комунальні витрати (опалення та освітлення) - близько 200-300 дол. На місяць. Середня вартість тушки перепела становить близько 7 доларів, так що якщо ви будете вирощувати птицю на м'ясо, прибуток складе до 500-600 дол. На місяць.

Вартість яєць - близько 2,5 дол. За 100 штук. Так що при вирощуванні яйценоских порід ваш середньорічний дохід складе не менше 6-7 тисяч доларів.

Тепер, знаючи,, ви без особливих зусиль зможете організувати високоприбутковий бізнес, який не потребує великих вкладень, на дачі або навіть у власній квартирі. Головне, весь час розширюйте свій пташник - це дозволить значно збільшити прибуток.

Відео по темі: