Розведення свиней в домашніх умовах для початківців як бізнес: з чого почати, чи вигідно, нюанси утримання і вирощування свиней

3 свині лежать на підлозі

Відсутність істотних капіталовкладень і стабільний фінансовий результат робить розведення свиней в домашніх умовах для початківців дуже затребуваним видом діяльності.

Попит на свинину стабільно високий, тому багатьом хочеться спробувати розводити цих парнокопитних для отримання не тільки свіжого м'яса, а й заробітку.

Чи вигідно тримати свиней, з чого почати розведення, як за ними доглядати і що взагалі для цього потрібно? З цими та багатьма іншими питаннями ми допоможемо вам розібратися.

Зміст статті:

  • Як облаштувати свинарник
  • планування приміщення
    • Кращі будівельні матеріали
  • Умови утримання
  • освітлення свинарника
  • вентиляція приміщення
  • Яка порода краще
  • Чим годувати свиней
  • Як і коли годувати
  • Особливості утримання свиней взимку
  • розмноження свиней
  • Як доглядати за народженими поросятами
  • Розрахунок рентабельності розведення свиней

Як облаштувати свинарник

З чого почати розведення свиней? Зрозуміло, з пошуків підходящого приміщення, в якому потрібно створити умови. Особливо відповідально потрібно підійти до цієї справи, якщо в майбутньому плануєте розводити свиней на продаж.

Планування приміщення

Стіни свинарника, в якому планується вирощування свиней на м'ясо або продаж живою вагою, повинні бути зроблені з невлагоемкой і теплоізолюючих матеріалів, які будуть тримати тепло взимку.

Кращі будівельні матеріали

  • дерево;
  • цегла;
  • пористі газоблоки;
  • шлакоблоки;
  • бутовий камінь.

Усередині стіни можна обштукатурити і побілити або обшити дошками. У свинарнику повинні підтримуватися відповідні мікрокліматичні умови для утримання свиней. Горище повинен бути утеплений, а підлоги можна залити бетоном або зібрати з дощок. У зовнішніх стінах потрібні лази розмірами 70х70 см, через які тварини зможуть потрапляти на вуличну майданчик для вигулу.

Умови утримання

Найважче дається вирощування молодняка свиней, яким потрібні більш комфортні умови. Куплених поросят потрібно на тиждень залишати в карантинному приміщенні для виявлення хворих особин на ранніх термінах розвитку.

Молодняк потрібно вирощувати при температурі навколишнього середовища в межах 18-22 градусів і вологості в межах вище 70-80%.

Поросят необхідно утримувати в теплих приміщеннях без вогкості і протягів, щоб вони могли зміцніти.

Приміщення для свиней повинне міститися в чистоті, а тваринам потрібно забезпечити прогулянки на вулиці. Воду міняйте максимально часто, а після кожного годування очищайте годівниці. Щомісяця свинарник вимагає дезінфекційної обробки.

Освітлення свинарника

Правильна технологія вирощування свиней передбачає забезпечення достатньої природної освітленості в приміщенні. Сонячне світло сприятливо впливає на розвиток особин. У зимові місяці, коли світловий день укорочений, потрібно штучне освітлення.

Годує самці потрібно освітлення протягом 18 годин на добу при рівні освітленості близько 15 люкс, а особинам на відгодівлі потрібно освітлення в 5-6 люкс протягом 12 годин.

Вентиляція приміщення

У свинарнику потрібно облаштувати вентиляційну систему, яка буде виводити з приміщення перероблений повітря, а натомість заганяти всередину свіжий з вулиці.

Зміст свиней в невеликих масштабах можливо і з саморобною системою вентиляції, а для розмноження в більш масштабних обсягах буде потрібно промислове обладнання.

Головне не забувати, що для поросят і молодняку ​​небезпечні протяги, тому вентиляція не повинна бути занадто потужною. Оптимальні умови вирощування свиней створюють з приточно-витяжною установкою, що має регулювання продуктивності.

Яка порода краще

Для потрібно не тільки вивчити і дотримуватись умови розведення свиней, а й купити відповідну живність. Всіх домашніх свиней ділять на три категорії, залежно від м'яса:

  • беконні. В їх м'ясі найбільше прошарків жиру, але відсутній шар сала.
  • Сально-м'ясні. Мають сало вищого сорту, але також є м'ясо.
  • М'ясо-сальні. З них отримують переважно м'ясо.
  • У Україні попитом користується близько трьох десятків порід різних категорій, а між собою вони відрізняються термінами вирощування, якістю м'яса і масою. При визначенні породи свиней в подвір'ї керівництво не особливостями, а ринковим попитом в регіоні:

  • Велика біла. Ця порода привезена з Англії, але наші селектори внесли значний внесок в нинішній вигляд тварин. Грамотне розведення білих свиней дозволяє особинам за 7 місяців набирати по 100 кг ваги, а маса дорослих кнурів сягає 350 кг і самок до 250 кг. Породу відносять до м'ясо-сальним.
  • У беконной категорії найпопулярнішою в РФ вважається порода під назвою ландрас. Сотню кілограмів тварини набирають приблизно за півроку, а гранична вага становить 300 кг у самців і 220 у самок.
  • Найбільш затребувану породу серед сально-м'ясних виділити важко, так як їх багато. Серед них велика чорна. Свині набирають центнер за 6-7 місяців, досягаючи максимального ваги в 310 кг для кнурів і 215 кг для свиноматок.
  • Якщо вас цікавить вирощування свиней з метою отримання дієтичного м'яса, зверніть увагу на породу пьетрен. Така свинина містить менше жиру, а самі тварини не потребують будь-якого особливого догляду.

    Чим годувати свиней

    Чим годувати свиней для швидкого зростання - це питання задають всі новачки. Якщо для вас свинарство - це бізнес, на кормі краще не економити. Збалансований раціон є основним фактором, що впливає на набір маси особинами, а ще від якості корму залежать смакові якості м'яса.

    Всього існує три категорії кормів, але ми рекомендуємо використовувати першу і другу, або комбінувати їх.

    Проводити відгодівлю кормами третьої категорії не рекомендується, інакше м'ясо втратить смак. Можна додавати його в раціон в рідкісних випадках, а за 2-3 місяці до забою виключити його зовсім. Між собою корми відрізняються складом:

  • Корми I категорії - це пшениця, ячмінь, жито, боби, горох, морква і буряк.
  • II категорія включає люцерну, конюшину та інші трави.
  • III категорія кормів складається з картоплі, кукурудзи, пшеничних висівок, бурякової меляси, гречки та ін.
  • Більша кількість зелених кормів сприяє нарощуванню м'яса, а коренеплоди, кукурудза і ячмінь збільшують прошарок сала. Таким чином, кожен для себе вирішує сам, чим краще годувати свиней.

    Як і коли годувати

    З 1,5-2 місяців порося готовий до інтенсивного відгодівлі. Протягом перших 6-8 місяців кожен з них повинен набрати 100-120 кг. На кожну особину для цього буде витрачено близько 400 кг корму. Особливості розведення свиней вимагають п'ятиразового харчування поросят до 3-4 місяців, після чого переходять на чотириразове харчування. Головне після годування вичищати годівниці від залишків їжі.

    Свині вважаються всеїдними тваринами, але якість застосовуваного корми вплине на м'ясо, тому не рекомендуємо годувати їх залишками зі столу.

    У раціон потрібно включати овочі з фруктами, різноманітні зернові та коренеплоди. Додатково потрібно купувати корми, що містять цінні мікроелементи.

    Поросят до 4-5 місяців годують вареними коренеплодами з додаванням перемеленої пшениці і травами (бадилля бобових, кропива). У корм підмішують молочну сироватку, а з добавок рекомендовано 10 г солі на добу і ложечка залізного купоросу (2,5 г розчинити в 1 л води).

    З восьмого місяця тварини нагулюють жир, тому в раціон рекомендовано додати більше бобових, жирних відходів і кабачків, а добову дозу солі підвищують до 40 м

    Масштабне розведення свиней на плем'я збільшить дохід, якщо вирощувати корм самостійно, а на маленьких свинофермах вигідніше купувати готову їжу.

    Особливості утримання свиней взимку

    Догляд та розведення свиней взимку має певні особливості, про які слід знати. Щоб тварини не замерзали і не хворіли, приміщення потрібно утеплити і обігрівати. Поїти їх рекомендується теплою водою, а також відрізняється і метод годування. Через відсутність сезонної зелені в раціон слід додавати більше харчових відходів, комбікорми і висівок, також не забуваючи про сіль.

    Часто початківці власники ферм цікавляться, чим годувати свиней щоб краще росли?

    експерти рекомендують в теплу пору року заготовлювати кропиву і висушувати її на зиму. Вона корисна і живильна для тварин, особливо в холодну пору року при нестачі вітамінів.

    Розмноження свиней

    Тепер з'ясуємо, свиней на продаж? Тут все залежить від серйозності вашого підходу. Якщо навчитеся правильно розмножувати тварин, це перетвориться в досить прибутковий бізнес. Фізіологічна зрілість у самок наступає в 8-9 місяців, а в 11-14 можливий перший приплід. Щоб він був хорошим, потрібна свиноматка масою понад 100 кг, що має не менше 12 сформованих сосків.

    За один опорос самка приносить до 14 поросят (залежить від породи), а кожен з них - це ваш прибуток. Прибутковий це бізнес, буде залежати від затребуваності і середніх цін на розводяться порід в конкретному регіоні.

    Для підготовки свиноматки до супоросності збагатите раціон молочними відходами, соковитою зеленою травою та комбікормами. Взимку замість зелені використовуйте сіно. Коли свиня стає неспокійною, відмовляється від корму і характерно похрюкує - це вказує на виникнення статевої охоти.

    Через 10-12 годин потрібно організувати злучку з кабаном або здійснити штучне запліднення, а ще через такий же часовий проміжок повторити процедуру. Через 17 днів потрібно поспостерігати за самкою. Якщо симптоми статевої охоти повторяться, свиноматка не запліднена, а процес потрібно повторити (краще вибрати іншого кнура). ми розповіли, але це не найскладніше в їх розмноженні.

    Як доглядати за народженими поросятами

    З'явилися на світ поросята вимагають особливої ​​уваги. Тут потрібен не звичайний догляд за свинями, а більш трепетний і уважний. Додаткову увагу потрібно і годуючої самки. Після опоросу потрібно дати їй літр води, а ще через шість годин повністю задовольнити її потребу в рідині.

    У перший день самці потрібно давати рідку суміш з пшеничних висівок або вівсяної муки, а через тиждень ввести в раціон коренеплоди - вони забезпечать приплив молока. Давати їжу свині після опоросу доведеться тричі протягом дня через рівні часові періоди.

    Що стосується поросят, кожного з них після опоросу потрібно обтерти, промити п'ятачки, вуха і рот, обробити зріз пуповини і обпалити йодом.

    Розмноження свиней - справа серйозна. Важливу роль відіграє обов'язкове встановлення контакту між поросятами і матір'ю протягом перших 45 хвилин (потрібно кожного з них піднести до сосок). Якщо цього не зробити, самка не прийме їх.

    Розрахунок рентабельності розведення свиней

    Тепер з'ясуємо, чи вигідно тримати свиней на продаж і скільки коштує виростити свиню? Для розрахунку рентабельності візьмемо невелику свиноферму з 50 голів.

    Кожен порося коштує близько 40 доларів, тобто всього буде потрібно 2000 доларів. На кожну особину потрібно 100 кг комбікорму і 180 кг зернових щорічно, тобто на місяць на корм ви будете витрачати 170-200 доларів. Частково рентабельність вирощування свиней залежить від якості корму, тому сильно не економте.

    Приблизно за півроку свині наберуть майже по 100 кг. З 50 голів на розведення можна залишити 3-4, а інших продати на м'ясо. З них ви отримаєте прибуток близько 10-15 тис. Доларів.

    На перший погляд свиней як бізнес здається досить прибутковою справою, але врахуйте витрати на з / п робочого персоналу, комунальні платежі, покупку устаткування і корми, і в підсумку з однієї свині, залишиться чистий прибуток в розмірі 750-800 гривень на місяць.

    З огляду на все це, вирішуйте самі, вигідний чи чи ні.