Свинарство як бізнес в домашніх умовах
Сьогодні ми докладно розглянемо свинарство як бізнес: з чого почати, як досягти успіху і скільки на цьому можна заробляти. Багато власників дач і приватних будинків рано чи пізно замислюються про те, як отримати додатковий дохід зі своєї землі, і розведення свиней на м'ясо - один з кращих способів.
Домашнє свинарство не вимагає великих вкладень, але приносить досить високий прибуток.
Зміст статті:
- З чого почати розведення свиней
- Як вибрати породу свиней
- Як побудувати свинарник
- Матеріали для свинарника
- Чим годувати свиней
- Як розводити свиней
- Витрати і прибуток
З чого почати розведення свиней
1. Складіть бізнес-план, який буде відображати всі аспекти вашої майбутньої свиноферми, включаючи інформацію про приміщення, поголів'я, породі, передбачувані витрати, а також про канали збуту м'яса.
2. Зробіть креслення, і побудуйте свинарник необхідного розміру і конфігурації (розміри поголів'я та інші дані для розрахунків уже повинні бути в бізнес-плані), купіть необхідне обладнання.
3. Закупити поросят обраної породи.
Як вибрати породу свиней
Фахівці налічують близько півтори сотні порід різного напряму продуктивності. Найкращими для розведення в кліматичних умовах російської середньої смуги є:
- велика біла: ця м'ясо-сальна порода - оптимальний вибір для початківців свинарів: вона відрізняється високою плодючістю (13 і більше поросят в опорос) і невибагливістю щодо кормів. До недоліків можна віднести те, що тварини мають схильність до ожиріння і не переносять сильних морозів. Середня вага дорослої свині - близько 185-215 кілограм;
- сибірська північна: тварини цієї породи, на відміну від великих білих свиней, відмінно переносять морози, але також є високопродуктивними (в середньому 11 поросят в опорос). Середня вага тварини складає 230-250 кілограм;
- в'єтнамська вислобрюхая: ця беконная порода є невибагливою в умовах утримання і харчування, відрізняється стійким імунітетом і міцним здоров'ям. До недоліків можна віднести високу сприйнятливість до протягів і холоду, а також порівняно невисоку продуктивність (8-10 поросят в опорос). Середня вага дорослої тварини становить 90-135 кілограм.
Як побудувати свинарник
Свинарник - просторе утеплене приміщення з окремими загонами (верстатами). Площа верстата розраховується виходячи з кількості тварин, їх статі, віку і мети змісту, як правило, становить близько 12-ти квадратних метрів.
Цього достатньо для утримання 1-2 племінних тварин і до півтора десятка відгодівельних свиней.
Площа верстата для племінного кнура повинна становити не менше 8 квадратних метрів, для свиноматки з поросятами - десять «квадратів» і більш.
Таким чином, для утримання 50-ти голів потрібно свинарник з десятком загонів. Загальна площа приміщення з урахуванням проходу (проходів) складе близько 190-200 квадратних метрів. Найкращою конструкцією для невеликої ферми є дворядний свинарник з одним проходом (прохід перебуває в центрі приміщення, загони - біля стін).
Щоб не накопичувався гній, підлоги слід зробити щілинними з гноєзбірника, з яких необхідно зробити відводи в каналізаційну систему.
Свинарник повинен мати вікна для природного освітлення, світильники для забезпечення штучного освітлення, і обов'язково повинен бути забезпечений якісною вентиляційною системою. Суворі кліматичні умови можуть зажадати також монтажу опалювальної системи, але якщо температура не опускається нижче -20 градусів за Цельсієм, від неї можна відмовитися.
Матеріали для свинарника
Свинарник можна звести з будь-якого матеріалу: деревина, камінь, глина, бетон та інші, але найчастіше в силу експлуатаційних особливостей і порівняно невисокій вартості використовуються цегла і шлакоблоки.З цих універсальних матеріалів зводяться зовнішні стіни будівлі, тоді як внутрішні перегородки, як правило, робляться з товстих дощок.
Також існують швидкобудуюємі свинарники, які збираються з сендвіч-панелей або окремих багатошарових модулів, але такі конструкції дороги. Крім того, якщо буде потрібно модифікувати внутрішню структуру приміщення, можуть виникнути складності. Такі свинарники зручно використовувати в промисловому свинарстві, а при краще зупинитися на традиційних матеріалах.
Чим годувати свиней
Годування свиней - це основна стаття витрат свиноферми, тому необхідно ретельно продумати цей момент, і постаратися здешевити годівлю настільки, наскільки це можливо. Проте здешевлення не повинно відображатися на якості: кормова суміш повинна бути правильно збалансована і складена з урахуванням особливостей конкретної породи і віку тварин.
Хороший корм - запорука якісного м'яса і, відповідно, майбутнього прибутку. Найбільш дешеві корми, що складаються переважно з картоплі, кукурудзи, пшеничних висівок та бурякової меляси, негативно відбиваються на якісних характеристиках свинини. У той же час ячмінь, пшениця, жито, морква, буряк, горох і боби - навпаки, покращують якість м'яса, роблячи його більш ніжним і смачним.
Оскільки якісні корми дороги, їх зазвичай змішують з трав'яними кормами, що містять конюшина і люцерну, а також додають невелику кількість більш дешевих кормів. Але слід мати на увазі, що дешеві корми повинні бути виведені з раціону тварини не менш ніж за два місяці до забою - це мінімізує їх негативний вплив на смакові характеристики.
Як розводити свиней
Для підтримки поголів'я необхідно мати в поголів'я майже четверту частину племінних свиноматок, а співвідношення числа кнурів до кількості свиноматок має становити близько 1 до 10, тобто на 50 голів повинно бути не більше 12-ти племінних свиноматок та двох кнурів.
Це співвідношення забезпечить невеликий щорічний приріст поголів'я. Якщо приріст не потрібно, число племінних свиноматок можна скоротити.
Витрати і прибуток
Будівництво свинарника на 50 голів обійдеться в 15-20 тис. Доларів, (годівниці, поїлки, термометри та інше) - ще в 1-2 тисячі. Ще близько 5 тис. Дол. Доведеться витратити на закупівлю кормів і вітамінних добавок.
Загальна сума інвестицій з урахуванням витрат на послуги ветеринара і наймання робітників (Для обслуговування 50-ти голів достатньо 1 людини) - близько 25 тис. Доларів.
Кожна свиноматка приносить від 10 до 20 поросят на рік. За рік поросята виростають до 100-150 кілограм, максимального ваги досягають у віці 2-3 років. Середній вихід (м'ясо і сало) - близько 80 відсотків від загальної ваги тварини. Передбачувана прибуток: близько 7-8 тис. Доларів на рік. Збільшити дохід можна за рахунок продажу побічних продуктів (шкури, кров, тельбухи та інше).
Як бачите, - не надто складна справа. Звичайно, вигідно чи ні - вирішувати вам.
Але з урахуванням низьких трудовитрат, високою плодючості тварин і стабільного попиту на м'ясо свинарство можна вважати одним з найкращих варіантів для.