Вирощування баклажанів в відкритому грунті як бізнес
Якщо у вас є невелика ділянка, вирощування баклажанів у відкритому грунті може стати відмінним джерелом додаткового доходу. У цій статті ми розповімо, як посадити баклажани, як виростити їх, і скільки на цьому можна заробити.
Зміст статті:
- Вирощування баклажанів в грунті
- Підготовка ґрунту для вирощування баклажанів
- сівозміну
- Як вибрати сорт баклажанів
- Як виростити розсаду баклажанів
- Технологія вирощування баклажанів
- Збір врожаю
- Витрати і прибуток
Вирощування баклажанів в грунті
Баклажани досить теплолюбні, тому баклажанів як бізнес можна лише тим, хто живе на півдні і в середній смузі - при температурі нижче +20 градусів за Цельсієм зростання плодів повністю припиняється, так що отримати високий урожай баклажанів в північних районах без застосування теплиць практично неможливо. Крім того, цей овоч досить вимогливий до грунту і не переносить вітру.
Підготовка ґрунту для вирощування баклажанів
Грядки для висадки необхідно облаштовувати в добре захищеному від сильного вітру (особливо північного) місці, попередньо очистивши його від бур'янів. Оптимально, якщо грунт на ділянці, де будуть висаджуватися баклажани, легка, переважно супіщаних або суглинних, якщо немає - її потрібно попередньо обробити:
- в піщаний грунт слід внести трохи торфу, глинистого грунту і деревної тирси;
- в важкі грунти потрібно додавати торф і трохи гумусу, крім того, під час осіннього перекопування можна внести трохи дрібно нарізаної соломи або тирси;
- в торф'яний ґрунт необхідно додати трохи дернової землі.
Незалежно від типу грунту протягом періоду осіннього перекопування в грунт додається гній, тоді як навесні слід вносити мінеральні добрива і перепрілий гній.
Сівозміну
Оптимальні попередники - огірки, капуста, цибуля, морква, баштанні і бобові культури. А ось після пасльонових культур, в тому числі після самих себе, будь-яких сортів томатів і перцю баклажани краще не садити як мінімум три роки.
Як вибрати сорт баклажанів
Сорти підбирають відповідно до кліматичних умов і типом ґрунту, віддаючи перевагу раннім сортам при вирощуванні на відносно невеликих ділянках, і вибираючи сорти з різними термінами дозрівання на великих. Найкращими вважаються такі сорти і гібриди:
- «Альбатрос»: Цей сорт відрізняється великими (до 450 грам) плодами, відмінною врожайністю і чудовими смаковими характеристиками - м'якоть не має гіркоти, властивої багатьом іншим сортам;
- «Чорний красень»: Оптимальний вибір для вирощування в південних регіонах, середні літні температури в яких становлять понад +35 градусів за Цельсієм. Сорт стійкий до різних захворювань, а плоди придатні для тривалого зберігання;
- «Клоринда»: Цей новий надпродуктивної гібрид відрізняється неймовірно великими - до півтора кілограмів - плодами і вкрай високою врожайністю;
- «Алмаз»: Плоди цього сорту відрізняються невеликим розміром (всього 100-200 грам) і мають ніжний м'який смак без гіркоти.
Як виростити розсаду баклажанів
У грунті баклажани простіше, а не з насіння, що обумовлено особливостями російського клімату.
підготовка грунтосуміші
Грунтову суміш потрібно змішати з дернової землі, гумусу і чистого річкового піску в співвідношенні 5: 3: 1, перед висадкою в грунтову суміш слід додати мінеральні добрива, які не тільки прискорять зростання розсади, але і зроблять її більш життєздатною.
підготовка насіння
Перед висадкою насіння необхідно обробити марганцівкою і витримати в гарячій воді (температура повинна становити не менше +50 градусів за Цельсієм) близько півгодини, а потім проростити - висаджувати слід пророщені насіння, оскільки вони гарантовано приживуться.
Висадка і вирощування
Насіння висівають в невеликі горщики або ящики. Аж до появи сходів розсада повинна знаходитися в приміщенні з температурою від +25 до +30 градусів за Цельсієм. Після цього температуру в приміщенні слід знизити до +15 градусів вдень і +12 градусів вночі на п'ять-шість днів. Далі, аж до висадки в грунт, розсаду вирощують при температурі від +17 градусів до +26 градусів залежно від погоди.
Пересадка на грядку
Коли рослини будуть нараховувати від п'яти до семи листя, і досягнуть висоти в 10 сантиметрів, їх можна висаджувати на грядку. Безпосередньо перед пересадкою сіянці слід гартувати не менше двох тижнів, а відразу після забезпечити їм посилений догляд, в тому числі рясний полив і ущільнення грунту навколо рослин.
Технологія вирощування баклажанів
Середня відстань між сіянцями при висадці в грунт має становити від 40 до 50 сантиметрів в залежності від сорту, що визначає висоту дорослої рослини (чим вище рослина, тим більше має бути відстань).
Аж до цвітіння поливати баклажани необхідно з розрахунку 10 літрів на 1 квадратний метр. Полив здійснюється раз на тиждень, а в період цвітіння і після - двічі в тиждень.
Оскільки холод представляє для саджанців серйозну загрозу, на ніч їх необхідно вкривати плівкою, з огляду на особливості місцевого клімату. Висаджені в кінці весни саджанці потрібно вкривати подвійним шаром плівки, натягуючи її на дротяний каркас. Коли нічна температура значно підвищиться, ближче до середини літа, плівку можна буде прибрати, але від контролю температури відмовлятися не варто, і якщо прогноз обіцяє нічний похолодання, рослини краще укрити знову.
Перша підгодівля здійснюється через десять днів після висадки, друга - ще через 20-25 днів, а третя - як тільки рослини почнуть плодоносити. Для підгодівлі використовуються гній, пташиний послід і мінеральні добрива.
Дуже важливо, щоб грунт весь час була пухкої і трохи вологим, так що протягом усього літа її доведеться час від часу розпушувати і регулярно поливати зігрітій на сонці водою. Також важливо своєчасно видаляти бур'яни, присутність яких може порушити зростання овочів.
Збір врожаю
Урожай збирають в середньому через 27-32 дня після цвітіння: плоди повинні придбати характерну для висадженого сорту забарвлення, а шкірка овочів - стати глянсовою. Овочі зрізаються за допомогою сектора або ножа разом з плодоніжкою.
Витрати і прибуток
Витрати на мінімальні, тому такий бізнес оптимальний для підприємців-початківців: вкладення для пристрою грядок загальною площею до 100 кв. метрів з урахуванням придбання насіння, горішків для розсади, добрив і необхідних інструментів не перевищать 70 доларів.
Середня врожайність баклажанів становить від 125 до 310 кілограм на сотку в залежності від сорту, регіону, якості грунту та інших факторів. Середня вартість овочів при оптовому продажі - близько 0,6 долара за кілограм, тобто прибуток від продажу врожаю зі 100 квадратних метрів складе близько 120 доларів. Прибуток можна істотно збільшити, якщо зайнятися реалізацією овочів самостійно.
Тепер, коли ви знаєте, як виростити баклажани, саме час конвертувати ці знання в гроші: такий бізнес не вимагає значних трудовитрат і великих вкладень, але приносить істотний прибуток, якщо хоча б на шести-семи сотках землі.
Відео по темі: