Вирощування хрону у відкритому грунті як бізнес

Корінь хрону і терка

Хрін вже з незапам'ятних часів використовується в їжу. Так як це не тільки дуже смачна, а й корисна приправа, вирощування хрону може стати досить прибутковим бізнесом.

Зміст статті:

  • Корисні властивості хрону
  • Як підібрати місце під вирощування хрону
  • Скільки можна виростити хрону на одній сотці землі
  • Догляд та технологія вирощування хрону
  • Наскільки вигідний цей бізнес
  • Які сорти більше підходять для вирощування хрону на продаж

Корисні властивості хрону

Хрін за кількістю вітаміну C може потіснити лимони та апельсини - 50-60 мг в 100 грамах продукту. Тому його рекомендують при лікуванні цинги. За вмістом кальцію, заліза, калію і сірки хріну немає рівних.

Велика кількість ефірних масел надають йому підбадьорливі і дезінфікуючі властивості. До речі, завдяки цим масел хрін і володіє своїм міцний смаком і запахом.

Хрін здавна використовується в народній медицині для лікування гінгівіту, стоматиту, ангіни, тонзиліту. Це відмінне жовчогінний і стимулюючий апетит засіб. Суміш соку хрону з медом або цукром використовується для лікування нирок, а спиртовою настоянкою розтирають при ревматизмі.

У справу йдуть і коріння, і листя хрону. Дуже добре поєднується з м'ясними та рибними стравами. Незамінний в приготуванні солінь і маринадів в домашніх умовах. Існує величезна кількість рецептів приготування білих і червоних соусів з додаванням хрону.

Як підібрати місце під вирощування хрону

Незважаючи на те що хрін - невибаглива рослина, все ж деякий догляд за рослиною потрібно.

По-перше, бажано кожні два роки повністю оновлювати культуру. Так плантація буде менше засмічуватись розрослися корінням, ви зможете краще підготувати грунт під новий урожай.

Грунт для вирощування хрону більше підходить легка і зволожена, але не кисла - хороші осушені торфовища, суглинна і супіщаних грунт, чорнозем.

Кислий грунт слід вапнувати. На важких глинистих землі кореневища хрону дерев'яніють і починають гірчити. Хрін не любить сильного затінення, але і на відкритому сонці листя виходять жахлимі, втрачають товарний вигляд.

Скільки можна виростити хрону на одній сотці землі

З одного квадратного метра можна зібрати до 2 кг коренів. Відповідно, якщо відвести одну сотку під, хрону можна буде збирати по 150-200 кг щороку.

Догляд та технологія вирощування хрону

На зиму грунт бажано удобрити органічними добривами, а потім перекопати. Такий захід дозволить навесні трохи заощадити на мінеральних добривах без втрати якості продукту.

Навесні перед посадкою в грунт вносять мінеральні добрива - на кожен квадратний метр розсипається по 20-30 грам калійної солі і подвійного суперфосфату, а також 30-40 грам аміачної селітри. Потім слід добре перекопати і розпушити грунт.

Садити слід коріння товщиною діаметром 1 см і довжиною 20 см. Середню частину зачищають від нирок і дрібних корінців. Чи не чіпають кінці кореня по 2-3 сантиметри з кожного боку - звідси підуть нові корінці і листочки. Корінь заглиблюють на 10-15 см під кутом 45º. Грунт злегка приминають і поливають.

У процесі росту стежать за освітою квітконосів. Якщо вони з'явилися - тут же видаляють, так як вони виснажують рослину. На початку літа очищають рослина від зайвих листя, залишаючи тільки одну розетку.

Збір врожаю - восени. Коріння викопують до настання заморозків, попередньо видаливши всю бадилля. На продаж йдуть кореневища довжиною 15 см і діаметром від 1,5 см. Частина врожаю слід відкласти, щоб можна було посадити хрін в наступному році

Наскільки вигідний цей бізнес

Деякі власники присадибних ділянок спеціально і заготовляють в домашніх умовах хрін, щоб завжди були запаси цілющої і смачною приправи. Але не у всіх є свій город, а смачно поїсти хочеться. Ось тут і варто подумати про те, як розгорнути власний бізнес на вирощуванні хрону.

Давайте порахуємо:

На 100 м2 можна виростити 400-600 кущів. Для цього нам знадобиться 600 живців кожен вагою близько 80 гр. Разом - 50 кг посадкового матеріалу загальною вартістю близько 1000 гривень. Витрата на мінеральні добрива складе близько 165 гривень.

Урожай можна отримати до 150-200 кг якісних коріння зі 100 м2. При ціні 24 000 гривень за тонну, отримуємо 3600-4800 гривень. До речі, листя також мають харчову цінність і їх також можна продавати.

Які сорти більше підходять для вирощування хрону на продаж

У кожній області сформувалися свої сортозразками, максимально пристосовані до місцевих умов.

Найпоширеніший сорт - Суздальський. Маса кореневища досягає 180 гр, діаметр - до 3 см, довжина - 30. Урожайність до 1 кг з квадрата. М'якоть біла, дуже гострий смак і запах.

У Примор'я поширений сорт Атлант. Врожайність досягає 1,7 кг з квадратного метра площі. Кореневище велике, в однієї рослини може досягати 350 гр.

Таким чином, вирощування хрону - - не вимагає великих вкладень, умови вирощування прості, а продукт завжди затребуваний.