Як приготувати сир в домашніх умовах з молока на продаж

Сир, сметана та молоко в посуді на столі

У цій статті ми детально розглянемо, як приготувати сир в домашніх умовах з молока, і як на ньому заробити. Всупереч поширеній помилці, навіть невелике підсобне господарство може приносити непоганий дохід - адже свіжий смачний сир завжди користується великим попитом.

Зміст статті:

  • Що потрібно для виготовлення сиру
  • сировина
  • приміщення
  • розширюємо виробництво
  • Технологія і рецепти
  • рецепт №1
  • рецепт №2
  • рентабельність

Що потрібно для виготовлення сиру

Щоб зробити сир в домашніх умовах будь-якого спеціалізованого обладнання не буде потрібно, відповідно, витрати на виробничий процес будуть мінімальними. Як правило, для виготовлення сиру досить мати:

  • дві каструлі різного розміру;
  • шумовку;
  • сито.

При цьому найпростіший рецепт і зовсім дозволяє обійтися однією каструлею і марлею. Каструлі бажано використовувати алюмінієві, а не емальовані, оскільки в емальованих каструлях молоко при нагріванні може злегка підгоріти, що негативно відіб'ється на смаку кінцевого продукту.

Сировина

Основною сировиною для приготування сиру є молоко, але можна використовувати також кефір. Деякі рецепти потребуватимуть додаткових інгредієнтів, наприклад, сметану. При цьому всі використовувані продукти повинні бути натуральними - пастеризоване молоко, яке можна придбати в магазині, використовувати не можна.

Приміщення

Ніяких особливих вимог до приміщення для організації домашнього виробництва, зрозуміло, немає - цілком підійде звичайна кухня, головне, щоб там було чисто, і щоб простору для роботи не бракувало.

Розширюємо виробництво

Якщо ви хочете виготовляти не тільки звичайний, але і знежирений сир, вам буде потрібно сепаратор молока - спеціальний апарат розділяє молоко на знежирене молоко і вершки. Є також сепаратори для роботи з сиром. Вони поділяють сквашенное молоко на сир і сироватку. Але таке обладнання, як правило, використовується лише при промисловому виробництві.

Технологія і рецепти

Як ми писали вище, існує величезна безліч рецептів приготування сиру, і кожен з них передбачає власну технологію. Наведемо пару найпростіших з них - вони дозволяють виготовити продукт максимально швидко.

Рецепт №1

Свіже молоко потрібно налити в невелику каструлю, і поставити її в тепле місце - можна просто залишити на столі. Каструлю потрібно протримати в теплі щонайменше 30 годин, не торкаючись до молока протягом всього цього терміну - це погіршить якість сирного згустка.

Після вказаного часу молоко перетвориться в кисле молоко і сироваткову рідина. Тепер каструлю потрібно поставити на плиту на дуже маленький вогонь. Кисле молоко необхідно нагріти, але до кипіння її доводити не слід. Щоб краще контролювати температуру, можна скористатися водяною банею - поставити каструлю з Сквашеного молоком в іншу каструлю більшого розміру з водою, причому вода повинна доходити не більше ніж до середини каструлі з кислим молоком.

Якщо сквашенное молоко буде перегрітий, сир може вийти надмірно жорстким, через що він буде кришитися, а якщо нагріти кисляк недостатньо, сир напевно вийде кислим, оскільки сироватка буде відділятися недостатньо добре.

Під час нагрівання молочну масу можна помішувати ложкою - це порушить процес відділення сироватки. В ході підігрівання, потрібно періодично перевіряти температуру, просто торкаючись до каструлі, щоб не допускати перегріву. Гріти потрібно до тих пір, поки не з'являться характерні сирні згустки і прозора сироватка, тобто близько півгодини. Після цього каструлю потрібно зняти з вогню і залишити остигати - до повного охолодження пройде близько шести-восьми годин.

Потім потрібно викласти сир шумівкою на сито, або злити вміст каструлі в банку через марлю, після чого слід залишити сир на деякий час, щоб він стек. Якщо сир був перекладений в марлю, її потрібно підвісити над раковиною або ванною, якщо в сито - його необхідно встановити над будь ємністю, щоб рідини було куди стікати. До повної готовності сир повинен стікати приблизно годину-півтора: якщо залишити його на більш тривалий термін, продукт може стати надмірно сухим.

Рецепт №2

Ця технологія дозволяє отримати готовий сир ще швидше.

Молоко потрібно налити в банку, покласти туди ж кілька столових ложок сметани або кефіру (приблизно 50 грам на один літр молока), і залишити в теплому місці для квашення. Додавання кисломолочних продуктів додасть сиру особливого смаку, а крім того, значно прискорить цей процес - в залежності від температури сквашування може зайняти від 12-ти годин до доби. Під час сквашування помішувати молоко не слід.

Коли молочна суміш перетвориться в кисляк, потрібно буде взяти чисту каструлю, поставити в неї банку і налити таку кількість води, щоб вона була приблизно на одному рівні з кислим молоком. Після чого банку потрібно вийняти, а каструлю поставити на вогонь. Довівши воду до кипіння, необхідно вимкнути вогонь і поставити в каструлю з гарячою водою банку зі Сквашеного молоком. Банку слід накрити кришкою і залишити приблизно на півгодини.

Після вказаного часу банку потрібно дістати з води і дати постояти ще 40-45 хвилин. Після цього вміст банки потрібно вилити на марлю і підвісити вийшов сирний згусток над ванною або раковиною на дві години.

Рентабельність

Виходячи з того, що для виготовлення одного кілограма сиру потрібно близько трьох літрів молока, невелике підсобне господарство з двома коровами, що дають до десяти літрів молока в день, може виробляти в середньому по шість кілограм сиру щодня. Середня вартість одного кілограма среднежірного домашнього сиру на ринку - 250 гривень. Маложирний сир коштує близько 300 гривень за кілограм. Чистий прибуток в місяць, таким чином, складе близько 45-50 тисяч гривень. Додатковий прибуток можна отримати, продаючи побічні продукти виробництва - сироватку і, якщо при обробці молока використовувався сепаратор, вершки.

Ніяких особливих складнощів у виробництві сиру в домашніх умовах немає, а прибуток воно може приносити значний, віднімаючи при цьому зовсім небагато часу. Це ідеальний варіант для отримання додаткового доходу з особистого підсобного господарства.

Відео по темі: