Як відкрити виробництво борошна
Постійна затребуваність кінцевого товару, а також досить високий і стабільний рівень прибутку є основними причинами того, що виробництво борошна не втрачає своєї популярності серед підприємців. Отже, як відкрити такий бізнес?
Зміст статті:
- Суть бізнес-ідеї
- технологія виготовлення
- устаткування
- Виробничі приміщення
- видаткова частина
- Структура щомісячних витрат:
- Доходи і окупність
Суть бізнес-ідеї
Почати такий бізнес можна навіть в домашніх умовах з міні-млини.
Однак, незалежно від розмірів бізнесу, його суть полягає в наступних пунктах:
- оптова закупівля зерна першого класу;
- процес переробки зерна в борошно;
- роздрібна або оптова продаж готового продукту (борошно різних сортів - близько 60-70% від кінцевого продукту);
- роздрібна або оптова продаж вторинного продукту виробництва (висівки, використовуються як корм для тварин і птахів - близько 30-40% від кінцевого продукту).
Технологія виготовлення
Незважаючи на те, що виробництво борошна різних сортів може дещо відрізнятися в деталях, основні стадії цього процесу залишаються однаковими:
- підготовка зерна. На цій стадії зерно очищається, його отшелушивают і, при необхідності, змішують різні сорти;
- перемелювання. Результат процесу є важливим для сорту борошна. Наприклад, для пшеничного борошна вищого сорту потрібен більш дрібний помел;
- просіювання і аспірація;
- фасування й упакування готової муки.
Устаткування
Для організації цеху потрібно наступне обладнання:
- пристрій, що очищає і подготавливающее зерно до помелу - агрегат ПТМА, 640 тис. руб .;
- фермерська млин Ф1 - 450 тис. руб .;
- лінія фасування борошна - близько 250 тис. руб .;
- промислові ваги - близько 35 тис. руб .;
- прилад для контролю якості борошна - 30 тис. руб .;
- машина для упаковки мішків - близько 15 тис. руб.
Виробничі приміщення
Підготовка приміщення для помелу зернових включає в себе дезінфекцію стін розчином гашеного вапна, облаштування гарної системи вентиляції і сухого робочого простору.
Необхідно також подбати про відсутність на виробництві гризунів.
На мукомольном підприємстві також обов'язково повинні бути склади, де буде зберігатися зерно і борошно.Найефективніше використовувати силос з конусним днищем, для якого не потрібно ручна зачистка.
За обсягами місткість складу зерна повинна бути така, щоб забезпечувала безперебійну роботу цеху як мінімум на 10 днів.
Видаткова частина
Початковий капітал, необхідний, становить близько 1.9 млн. гривень:
- виробниче обладнання - 1.45 млн. руб .;
- ремонт приміщень - 100 тис. руб .;
- закупівля сировини - 300 тис. руб .;
- реєстрація підприємства, реклама та інші витрати - 50 тис. руб.
Структура щомісячних витрат:
- оренда приміщення і комунальні послуги - близько 100 тис. руб .;
- зарплата робітникам - близько 150 тис. руб.
Доходи і окупність
З огляду на середню величину виходу борошна в 150 кг / год, за зміну о 12 годині можна виробити близько 1.8 тонн борошна, або 54 тонни на місяць. Оптова вартість кілограма борошна становить в середньому 16 гривень. Отже, розмір доходу за місяць буде рівним приблизно 850 тис. гривень. Віднімаючи з цієї суми щомісячні витрати і витрати на придбання сировини, в результаті отримуємо чистий прибуток на рівні 200-300 тис. гривень.
Таким чином, вийти на точку беззбитковості вийде в середньому вже через рік.
Згідно з оцінками експертів, середня рентабельність бізнесу становить 15-25%.
Наявність великого ринку збуту (починаючи від приватної пекарні і закінчуючи хлібозаводом), а також постійна затребуваність продукту роблять борошна вельми вигідним бізнесом, на який варто орієнтуватися як початківцям, так і досвідченим підприємцям.