Розведення вислобрюхих в'єтнамських свиней в домашніх умовах

Вислобрюхі в'єтнамські свині

Для багатьох власників підсобних господарств розведення вислобрюхих в'єтнамських свиней в домашніх умовах давно вже стало прибутковим бізнесом. Ця порода не вибаглива в догляді і ідеально підходить для розведення на м'ясо. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, як влаштувати свинарник, яке потрібно устаткування, як доглядати за тваринами, і, нарешті, вигідно чи ні цим займатися.

Зміст статті:

  • З чого почати
  • Як побудувати свинарник
  • Як розводити в'єтнамських свиней
  • Чим годувати вислобрюхих свиней
  • Витрати і прибуток

З чого почати

Незважаючи на те, що домашнє свинарство - це досить простий бізнес, в першу чергу потрібно скласти докладний бізнес-план, що відображає всі нюанси процесу, включаючи інформацію про передбачуване поголів'я свиней, приміщенні, в якому вони будуть міститися, розрахунок витрат. Для складання цього документа вам буде потрібно проаналізувати ринок, з'ясувати, наскільки велика конкуренція, і на який прибуток можна розраховувати. Якщо ринок перенасичений, необхідно пошукати інші канали збуту.

Як побудувати свинарник

Навіть якщо ви не плануєте заводити велику кількість свиней, створити для них правильні умови в звичайному сараї буде важко. Найкраще побудувати свинарник - добре утеплене просторе приміщення, поділене на окремі верстати (загони) для свиней.

При розробці проекту свинарника необхідно враховувати особливості породи і слідувати загальним рекомендаціям зі зведення подібних будівель. Так, наприклад, оскільки в'єтнамські свині, на відміну від багатьох інших порід, які не риють землю, ніякої необхідності в додатковому зміцненні статі немає - досить просто забетонувати його.

Оптимальними матеріалами для свинарника є цегла і шлакоблоки: вони мають гарну теплоізоляцією, досить міцні і відносно недорогі. Дах можна зробити з профнастилу з прошарком утеплювального матеріалу.

Площа кожного загону розраховується, виходячи з кількості свиней, їх віку та статі. Як правило, верстат для півтора десятка відгодівельних тварин має площу в 12 квадратних метрів. Такий же площею повинні володіти і загони для племінних свиней, які утримуються за однією або по дві. Для свиноматок з поросятами потрібно робити загони площею не менше ніж в 10 квадратних метрів, а для кнурів - від восьми «квадратів» і більш.

Чи не складно підрахувати, що потрібен свинарник з не менш ніж десятьма загонами сумарною площею близько 180-ти квадратних метрів. Третина площі свинарника припадатиме на проходи. З точки зору конструкції найбільш зручним для невеликої ферми буде свинарник з центральним проходом і двома рядами загонів з боків.

Щоб гній не накопичувався, а прибирати його було простіше, найкраще влаштувати щілинну підлогу, розмістивши під ним навозосборники, з яких потрібно зробити відводи в каналізацію. Завдяки цьому рішенню ви заощадите час на прибирання, яка потрібна регулярно і при відсутності щілинних підлог може зайняти не одну годину.

Як розводити в'єтнамських свиней

В першу чергу вам будуть потрібні в'єтнамські поросята, закуповувати яких слід у перевірених професійних заводчиків і на великих фермерських господарствах. Поросята повинні бути здоровими, повинні володіти розвиненою мускулатурою і мати всі необхідні щеплення.

Надалі, коли ваші вислобрюхие поросята підростуть, потрібно буде подбати про підтримку поголів'я. Для цього необхідно залишити одного-двох кнурів і 10-12 свиноматок, тоді як чисельність відгодовування свиней (тих, які підуть на м'ясо) повинна буде становити близько 30-35 голів.

Таке співвідношення дозволить не тільки підтримувати постійне поголів'я в півсотні свиней, а й забезпечить невеликий приріст числа, що дозволить розвивати бізнес. Якщо ж кількість тварин виявиться надмірною, можна скоротити чисельність свиноматок.

Чим годувати вислобрюхих свиней

Незважаючи на те, що вислобрюхая свиня досить невибагливі в плані годування, хороший корм - запорука високої якості м'яса, і, відповідно, вашого майбутнього доходу. Тому економити на кормах не слід ні в якому разі.

Основу раціону повинні складати різноманітні зелені корми (трава, сіно з конюшини і люцерни і так далі), змішані з зерновими культурами, такими як ячмінь, овес, пшениця, ячмінь, кукурудза і горох. Але при цьому слід мати на увазі, що надмірна кількість кукурудзи і вівса може сприяти відкладенню жиру, що погіршує якість м'яса. Найбільш оптимальною є наступна зернова суміш:

  • пшениця: 35%;
  • ячмінь 35%;
  • горох: 20%;
  • кукурудза: 5%;
  • овес: 5%.

Змішувати потрібно на воді (1 частина корми до 2 частин води, настоювати 12 годин), оскільки це покращує смакові характеристики м'яса і сала. При цьому зерно обов'язково повинно бути змолоти: цілі зерна погано перетравлюються, відповідно, поживні речовини не засвоюються.

Час від часу тварин необхідно підгодовувати свіжими овочами: Морквою, кабачками, буряком, гарбузом та іншими. Наявність в раціоні овочів забезпечить необхідну кількість вітамінів, що зробить свиней більш здоровими і прискорить набір маси. Якщо можливості годувати тварин овочами немає, можна використовувати спеціальні вітамінні добавки.

Оскільки основні витрати свиноферми припадають саме на корм, виготовляти його потрібно самостійно - закупівля готових кормів істотно знизить рентабельність бізнесу. Найдешевше купувати зернові культури для подальшого створення кормосумішей безпосередньо у виробника, минаючи посередників.

Витрати і прибуток

Будівництво свинарника на півсотні свиней з усім необхідним обладнанням (годівницями, поїлками і іншим) обійдеться приблизно в 20 тис. Доларів, ще 5-7 тисяч піде на закупівлю кормів. Піврічних поросят можна купити по 80-100 $. Сумарний обсяг первинних вкладень, таким чином, складе близько 30-ти тисяч доларів.

Щорічний приплід кожної племінної свиноматки - від 15-ти до 25-ти поросят (за два опороси). За рік поросята досягають ваги в 90-110 кілограм. Вихід сала і м'яса - до 75-ти відсотків від загальної ваги свині. Прибуток від змісту 50-ти голів складе близько дев'яти тис. Дол. На рік.

Як бачите, в'єтнамських свиней може бути досить прибутковою справою, яке відмінно підійде як для початківців фермерів, так і для досвідчених агробізнесменів.

Відео по темі: