Як відкрити виробництво халви

Халва

Чи плануєте запустити власне виробництво халви? Прочитавши статтю, ви дізнаєтеся все про організацію такого бізнесу, необхідної апаратури, сировину і вимогах до приміщення і процесу.

Зміст статті:

  • Організаційні моменти
  • Приміщення та персонал
    • персонал
  • Сировина для виробництва халви
  • Устаткування для виробництва халви
    • Базовий список включає:
  • Технологія виробництва халви
  • збут
  • Витрати і доходи

Організаційні моменти

В якості організаційної форми доступні два варіанти: ІП або ТОВ. Радимо віддати перевагу останньому. Реєстрація ТОВ вимагає більше часу, зате власник отримує ряд переваг: можливість переоформлення або продажу, більш високий авторитет серед покупців.

Для запуску цеху потрібно великий пакет документів. Якщо у вас немає досвіду в подібному бізнесі, краще найняти юриста.

Діяльність потрапляє під наступні коди ОКПД:

  • кунжутове: 1543400;
  • арахісова: 1543430;
  • соняшникова: 1543410;
  • горіхова: 1543420;
  • комбінована: 1543440.

Вимоги до виготовлення солодощі регламентуються ГОСТ 6502-2014. Якість продукції регулює Росспоживнагляд.

Приміщення та персонал

Для початку орендуємо цех. Вимоги до нього: площа від 250 м2, електрика 380 Вт, гаряче і холодне водопостачання, опалення.

Відповідність санітарним нормам - обов'язкова умова. Регулює це відповідність Санепідемнадзор. Основні вимоги, які пред'являють до цехів,, можна знайти на сайті Росспоживнагляду.

У приміщенні потрібно передбачити кілька зон: Для підготовки сировини, для його переробки і змішування, для фасування і упаковки. Добре, якщо в ньому буде кімната для персоналу і кухня.

Персонал

Для нормальної роботи підприємства будуть потрібні мінімум 5 чоловік: 2-3 робочих, технолог, майстер упаковки. Якщо потрібен бухгалтер, наймаємо його. Прибиральниця може бути приходить, для цього можна скористатися послугами клінінгового агентства.

Сировина для виробництва халви

Для виготовлення ласощів використовуються:

  • Основа. Сюди входять горішки або насіння, патока і цукор.
  • Піноутворювач. Надає продукту потрібної консистенції, включає: екстракт солодки, білок яйця, мильний корінь.
  • Наповнювач. Залежно від рецептури сюди включають: ароматичні речовини і барвники, цукати, сухофрукти, цілісний фундук, арахіс або мигдаль, насіння, какао.
  • Купуйте інгредієнти у перевірених оптовиків. Віддавайте перевагу вітчизняним компаніям: так ви заощадите на транспортуванні та отримаєте своєчасну доставку.

    Устаткування для виробництва халви

    Навіть невелика лінія виробництва халви вимагає покупки спеціальних пристроїв і апаратів.

    Базовий список включає:

    • механізм для карамелізації;
    • шеретувальні-вієчне апарат;
    • млин;
    • пристрій для обсмажування горіхів;
    • ємність для змішування компонентів;
    • пакувальний верстат.

    Ціна визначається потужністю, виробником і рівнем автоматизації. Найекономічніший варіант: напівавтоматичне оснащення з продуктивністю 100-150 кг / год буде коштувати близько 25 тис. $.

    Найбільш сильне і функціональне обладнання обійдеться в 2 рази дорожче. Багатофункціональні апарати дозволять види халви.

    Як варіант, можна заощадити і купити б.у. апарати. Вони обійдуться приблизно на 30% дешевше. Хорошу апаратуру випускають компанії: російська організація ТОВ «Ера», ТОВ «Тронка-Агротех» (Україна), ALKE.

    Технологія виробництва халви

    Хороший продукт вимагає детального опрацювання рецептури. Можна використовувати вже готові рецепти або розробити свій. Останній варіант вимагає отримання дозволів за результатами лабораторних досліджень.

    Розглянемо, як робиться халва за класичним рецептом:

  • Варка патоки на карамелізаторе. Для цього використовують цукор і воду, іноді додають лимонну кислоту.
  • Збивання яєчного білка.
  • Вихідні інгредієнти обсмажують, подрібнюють.
  • Змішування інгредієнтів в ємності. Беруть подрібнені горіхи, патоку і білок. Перемішують до однорідної консистенції. В процесі утворюється піна.
  • Залишають застигати згідно з інструкцією і фасують.
  • Процес досить простий і повністю автоматизований.

    Збут

    На етапі, коли рецепт обраний або розроблений, вихідні компоненти закуплені, а лінія встановлена, займіться пошуком клієнтів. На перших порах радимо почати з невеликих міських магазинів. Якщо все піде добре, можна переходити на великі регіональні і федеральні мережі ( «Пятерочка», «Магніт», «Діксі»).

    Оптові продажі забезпечать повний збут, тому є сенс працювати з юридичними особами за договором. Щоб зацікавити покупця, недостатньо запустити рекламну кампанію в інтернеті. Підключіть місцеве телебачення, радіо та рекламні банери.

    Великі продовольчі мережі рідко розшукують клієнтів самі. Є сенс зв'язатися з їх відділом закупівель і відправити розсилку з комерційною пропозицією вашого продукту.

    Витрати і доходи

    Для запуску буде потрібно: 25 000 $ (обладнання), 1500 $ (приміщення), 1500 $ (зарплата), 1000 $ (організаційні витрати і реклама), 6000 $ (сировина). Початковий капітал - від 35 000 $.

    Середня оптова ціна реалізації продукту 1,2-2,5 $ за кг. Собівартість при цьому 0,6-1,7 $ за кг. Це означає, що при виробництві 1 т на добу і повному збуті в місяць можна отримувати от 3000 $ чистого прибутку.

    Термін окупності від 1 року.

    Перед тим, халви, проаналізуйте регіональну конкуренцію в цій галузі. Ми розглянули всі нюанси виробництва, особливу увагу приділивши технології і секретам збуту. При дотриманні цих порад ви зможете.

    Відео по темі: