Як відкрити виробництво пельменів
Відмінна ідея для бізнесу - виробництво пельменів у власному цеху. Якщо організувати процес правильно і знайти хороших постачальників м'яса, можна незалежно від сезону отримувати гарний прибуток. Розглянемо всі нюанси цього бізнесу докладніше.
Зміст статті:
- Організаційні моменти
- Приміщення та персонал
- персонал
- Устаткування для виробництва пельменів
- Сировина для виробництва пельменів
- Базовий набір продуктів включає:
- Технологія виробництва пельменів
- підготовка інгредієнтів
- Підготовка та просіювання борошна
- робимо фарш
- тісто
- Штампування і сортування
- Замороження і упаковка
- Збут і маркетинг
- Прибутки витрати
Організаційні моменти
В якості організаційної форми вибираємо ТОВ. По перше, обсяги нашого виробництва будуть досить великими. По-друге, ТОВ дає більше можливостей для подальшого розвитку компанії. По-третє, при покритті збитків минулих років відбувається зниження податку на прибуток, що неможливо при створенні ВП.
Виробництво заморожених м'ясних продуктів потрапляє під код КВЕД 10.11.3. Регламентується виготовлення пельменів наступної документацією:
- ГОСТ Р 51187-98: рубані, пельмені, фарші для дитячого харчування.
- ГОСТ 33394-2015: Пельмені заморожені.
Приміщення та персонал
Щоб організувати виготовлення пельменів, досить площі 50 м2. Цех повинен бути обладнаний каналізацією і вентиляцією, системою гарячого і холодного водопостачання. Важливо, щоб орендоване приміщення відповідало санітарним правилам, встановленим Росспоживнаглядом.
У ньому потрібно передбачити дві зони: Виробнича і складська. В ідеалі виділити окрему кімнату для персоналу. На складі повинні бути встановлені морозильні камери, а у виробничій зоні буде здійснюватися сам процес виготовлення продукту.
Персонал
Для середнього виробництва наймаємо 5-8 працівників. Базовий список: 3-4 робочих лінії, технолог, бухгалтер, комірник, прибиральниця. Кожен працівник лінії і технолог повинні мати санітарну книжку.
Устаткування для виробництва пельменів
Головний критерій вибору обладнання - впевненість в повному збуті виробленої продукції. Для середнього цеху вибираємо середнє по величині і потужності, від 50 до 150 кг / год.
Будуть потрібні такі позиції:
Готова лінія по пельменів обійдеться в 1,5-2 рази дорожче, ніж купівля обладнання окремо.
Сировина для виробництва пельменів
До вибору інгредієнтів варто підходити особливо уважно. Фарш і борошно повинні відповідати вимогам Росспоживнагляду і мати сертифікати якості.
Базовий набір продуктів включає:
- м'ясо (свинина, яловичина, баранина);
- пшеничне борошно;
- соєве борошно;
- воду;
- сіль і приправи;
- ріпчаста цибуля;
- яйця або яєчний порошок.
Чим більше асортимент фаршу в пельменях, тим краще. Надалі можна розширюватися, додаючи вареники з різними начинками, пельмені з дієтичним м'ясом індички або кролика, рибою.
Саме від якості м'ясного фаршу буде прямо залежати популярність вашого продукту у покупця. Він повинен бути не дуже в'язким, не дуже сирим. Якщо знайдете хороших постачальників якісного м'яса - успіх на 50% забезпечений.
Технологія виробництва пельменів
Специфіка виробництва пельменів буде залежати від обраного обладнання. У випадку з готової лінією максимально спрощується і практично не вимагає людської участі. Якщо обладнання купувалося окремо, то цикл виробництва включатиме кілька етапів.
Підготовка інгредієнтів
Всі інгредієнти майбутніх пельменів готують в потрібних пропорціях. Якщо м'ясо закуповується в замороженому вигляді, його на цьому етапі розморожують.
Підготовка та просіювання борошна
Тут є особливість: після доставки борошна прямо з заводу-виробника, необхідно, щоб вона відлежалася протягом 7-10 діб.
Робимо фарш
Розморожене до потрібної консистенції м'ясо поміщають в м'ясорубку. Якщо в ній передбачені кілька варіантів отворів, то пропускають сировину через дзига з потрібним діаметром (згідно сорту пельменів і типу м'яса).
Ріпчасту цибулю також пропускають через м'ясорубку або шаткують за допомогою спеціальних овочерізок. Соєве борошно гидратируют. Всі компоненти, в тому числі сіль і спеції, поміщають в змішувач і запускають. Через 7-10 хвилин фарш буде однорідним.
Готовий продукт повинен трохи простояти, близько 12 години.
Тісто
Пшеничне борошно з концентрацією клейковини більше 30%, яйце або меланж, а також вода і сіль поміщаються в тістоміс. Для хорошого, крутого тіста досить 20 хвилин. Після цього його витримують протягом години і розгортають.
Штампування і сортування
В пристрій для приготування пельменів поміщають тісто і фарш. Згідно з технічними характеристиками конкретного апарату (все це є в інструкції) штампується готовий продукт потрібного розміру.
Після видаляють шлюб, сортують пельмені по лотках. Все це робиться швидко, щоб уникнути склеювання пельменів один з одним.
Замороження і упаковка
Готовий продукт поміщаємо в камери з встановленою температурою від - 25 до -30 градусів. Якщо в камерах передбачена функція повітряного потоку, ставимо 2 м / с.
Вже заморожені пельмені упаковують. Цю роботу зробить хороший пакувальний апарат. Зберігають пельмені при -18 градусах. Термін придатності - півроку.
Збут і маркетинг
Хороший цех з виробництва пельменів і якісний продукт не дають повної гарантії успіху. Адже про ваш товар повинні дізнатися. Навіщо витрачати гроші на рекламу і маркетинг, якщо можна все зробити самому, заощадивши купу грошей?
Для початку придумуємо назву. Підключіть своїх знайомих, інтернет, використовуйте поради професіоналів з неймінг. Як варіант, можна підглянути хороші варіанти на англомовних сайтах. У тому ж інтернеті розміщуємо оголошення на тематичних форумах, Авито і інших порталах. Коли асортимент розшириться, можна запустити свій сайт.
Далі шукаємо покупців безпосередньо. Для цього можна найняти талановитого менеджера або зробити все самому. Обдзвонюємо відділи постачання продуктових супермаркетів.
Робимо комерційну пропозицію, з відгукнулися фірмами укладаємо договори. Як варіант, можна реалізувати свій товар через посередників (вже їх знайти нескладно).
Прибутки витрати
Статті початкових витрат:
Початковий капітал: від 18000 $.
Щомісячний чистий дохід при середніх обсягах виробництва (600 кг на добу) складе 3000 $. Окупність такого бізнесу: близько 6 місяців.
Тепер ви знаєте, як, виробити і продати якісний продукт. Найскладніше в цьому бізнесі: отримати всі дозволи і пройти перевірки Росспоживнагляду. Якщо ви плануєте робити пельмені з хорошої сировини, то проблем не виникне.
Відео по темі: