Як відкрити виробництво сухариків
Для того щоб відкрити виробництво сухариків, знадобляться чималі грошові вкладення. Але при високій конкуренції попит на продукцію тільки зростає. І є маса каналів збуту. Нижче ми докладно розповімо про те, як організувати виробництво, яке вибрати обладнання та сировину і кому продавати свій товар.
Зміст статті:
- Реєстрація та дозвільні документи
- приміщення
- Технологія виробництва сухариків
- виробництво
- упаковка
- Устаткування для виробництва сухариків
- Кращі виробники
- Додатковий інвентар та інструменти
- Сировина для виробництва сухариків
- Організація виробництва
- збут
- Витрати і прибуток
Реєстрація та дозвільні документи
Для такого бізнесу доцільно відкривати ТОВ, щоб без проблем співпрацювати з оптовими постачальниками і великими замовниками. Також необхідно отримати штрих-код від Торгово-промислової палати, дозволу від СЕС і Роспожнадзора, зареєструвати свою марку в Роспатенті.
Крім цього, при запуску заводу знадобиться розробити технічні умови (ТУ) на вироблений снек.
Оформлення документації може зайняти до півроку і потребує близько 1500 $.
Приміщення
Загальна площа приміщення повинна бути не менше 150 квадратних метрів. З них 70-90 кв. м - безпосередньо цех, решта площі відводиться під склади та адміністративні приміщення. Оренда обійдеться приблизно в 1000-1200 доларів на місяць, а ремонт і підготовка приміщення до роботи - ще в 1000-1500 дол.
Обов'язково повинні бути:
- Опалення, вентиляція, каналізація та водопровід;
- Система пожежної безпеки та схеми евакуації;
- Електромережа 380 В;
- Висота стель в цеху - від 3 метрів.
Технологія виробництва сухариків
Технологічний процес можна розділити на дві великі частини - виготовлення снеків і їх упаковка.
Виробництво
Виготовлення продукту ділиться на етапи:
Якщо хліб випікати самостійно, можна в перспективі заощадити на покупці сировини. Тоді першим пунктом буде випічка хліба.
Упаковка
Перед запуском бізнесу потрібно розробити дизайн упаковки. Вона повинна бути яскравою і чіпляє погляд, щоб виділитися серед безлічі конкурентів. Сама упаковка робиться з металізованої плівки, на яку наноситься малюнок, згідно зі створеним дизайну. Фасувати сухарики найкраще по 50 і 75 р На упаковку 100 кг продукції піде приблизно 5 кг плівки.
Устаткування для виробництва сухариків
У стандартний набір повинні входити такі машини:
- Печі для смаження і сушіння хліба (в межах 1000 $);
- Устаткування для нарізування хліба соломкою (1200-1500 дол.);
- Піч для обсмажування снеків (близько 1000 доларів);
- Дражировочная машина (до 800 $);
- Машина для додавання спецій (приблизно 600 дол.);
- Пакувальний автомат (1000-1500 $).
Якщо ви хочете відразу ж отримувати на виході готовий виріб, варто придбати виробничу лінію. Найдорожчі лінії виробляють близько 20-25 кг продукту на годину і стоять в районі 3500-5000 $. Додамо сюди також піч для випікання хліба вартістю близько 3 тис. Дол.
Купувати лінію не завжди вигідно. Найчастіше виявляється, що продуктивність дражировочной машини і обладнання для різання соломкою вище продуктивності інших машин. Щоб уникнути простоювання, можна купувати кожну машину окремо, виходячи з показників продуктивності. А також куплена лінія може бути доукомплектована. Для оптимальної роботи необхідні ще один-два пакувальних напівавтомати і кілька печей для обсмажування снеків. Обсяги продукції зростуть у два-три рази.
Кращі виробники
Повну лінію обладнання можна придбати у таких виробників:
Серед кращих виробників промислових хлібопічок - Російська Трапеза, МАГИКОН, Enkomak. Якісні машини для різання хліба соломкою або кубиками пропонує «Торнадо». А пакувальні верстати варто купувати у компаній Ровема, Ishida, ІТП ПРОМБІОФІТ, Ліон.
Додатковий інвентар та інструменти
Крім обладнання, вам необхідні столи, стелажі, контейнери для зберігання і просушування сухариків, дрібниці, на зразок ваг, кухлів, мірних ложок. Столи і стелажі краще купувати б / у, ніж шукати спочатку дешеві. Купівля інвентарю зажадає витрат в районі 1000-1500 $.
Сировина для виробництва сухариків
Снеки виготовляють з пшеничного або житнього хліба. У нашому випадку знадобиться пшеничне або житнє борошно. А також спеції, смакові добавки, масло, ароматизатори.
Для виготовлення 100 кг снеків знадобиться близько 95 кг борошна, 30-40 літрів масла і близько 3 кг спецій. Борошно та олію найкраще купувати вітчизняних марок, а ось всілякі добавки - зарубіжних.
Серед споживачів найпопулярніші смакові добавки - це сирні, м'ясні, з морепродуктами, цибулею і сметаною.
Організація виробництва
При повній укомплектованості устаткуванням можна організувати роботи в дві зміни. У цьому випадку знадобиться найняти:
- Чотирьох працівників на лінію;
- технолога;
- механіка;
- бухгалтера;
- керуючого;
- Менеджера закупівель;
- Менеджера збуту;
- Прибиральницю.
Всього 11 чоловік. Розмір зарплатного фонду складе близько п'яти-шести тисяч доларів на місяць.
Працюючи у дві зміни, за один день можна проводити до 300 кг готової продукції.
Збут
Куди продавати готовий продукт?
На початку бізнесу найкраще орієнтуватися на середній сегмент. Тобто на невеликі мережі і магазини. Їх можна зацікавити, запропонувавши поставки за фіксованою ціною, для них прийнятною. Навіть якщо доведеться трохи знизити вартість реалізації, ви виграєте за рахунок стабільних великих замовлень.
Варто подбати про рекламу. Найефективнішою буде зовнішня POS-реклама (Розміщена прямо в точці реалізації товару). Це стаття витрат розміром в 700-1000 доларів.
Витрати і прибуток
Капітальні вкладення в бізнес складуть близько 20-23 тис. Дол. Сюди входять вся документація, ремонт і оренда приміщення за перший місяць, купівля обладнання і сировини, реклама, заробітна плата за перший місяць. Крім цього, щомісячні витрати досягають 7-8 тис. Дол. Щомісячний дохід починається з позначки в 5 тисяч доларів і при стовідсотковій реалізації може досягати 8-10 тис. Дол. Чистий прибуток складе від 3000 до 6000 $.
Виготовлення та продаж сухариків як бізнес може стати джерелом стабільного доходу. Згодом ви зумієте скласти конкуренцію великим і розкрученим фірмам, збільшуючи обсяги.