Як відкрити виробництво вершкового масла
Масло - один з найбільш часто купуються товарів, тому виробництво вершкового масла завжди буде прибутковим підприємством. З цієї статті ви дізнаєтеся про всі нюанси відкриття справи по виробництву олії, а також про вкладення і прибутку з цього бізнесу.
Зміст статті:
- Бізнес план
- Устаткування для виробництва вершкового масла
- Лінії з виробництва вершкового масла
- Технологія виробництва вершкового масла
- збивання вершків
- Перетворення жирних вершків
- Сировина для виробництва вершкового масла
- асортимент
- Існує кілька різновидів вершкового масла:
- Реалізація та реклама
- Необхідні документи
- Процедура відкриття бізнесу виглядає так:
- приміщення
- вибір персоналу
- витрати
- прибуток
Бізнес план
Будь-яке підприємницьке справа починається з написання бізнес-плану, в якому прописуються цілі створення бізнесу, необхідні організаційні заходи, а також сума вкладень, передбачуваний прибуток.
Бізнес план виробництва вершкового масла необхідний для подальшого управління підприємством з мінімальними вкладеннями і максимальною вигодою.
Найчастіше підприємцю, що шукає інвесторів, необхідно скласти і надати потенційним вкладникам. У бізнес-плані може бути представлений аналіз рентабельності даного підприємства і його подальша стратегія розвитку.
Устаткування для виробництва вершкового масла
Спочатку потрібно підібрати і купити обладнання для виробництва вершкового масла. Вартість відповідного обладнання безпосередньо залежить від масштабів виготовленої продукції. Маленький цех може випускати близько 100-200 кг продукту за одну зміну.
Лінія з виробництва вершкового масла - це технічний комплекс, потрібний для відповідного виробництва. Виробнича лінія для створення вершкового масла складається з:
- Сепаруюча машина;
- Пастеризують обладнання;
- Маслоробна машина;
- Гомогенізатор;
- Ванна, в якій відбувається процес нормалізації;
- Ємності, призначені для зберігання сировини.
Однак найчастіше підприємцю необхідно буде придбати додаткове обладнання - морозильники для зберігання, а також апарат для пакування та фасування продукції.
Лінії з виробництва вершкового масла
На ринку представлена велика кількість комплексних ліній, призначених для створення вершкового масла. Чим вище продуктивність лінії, тим вище її вартість. Ось одні з найбільш затребуваних спеціалізованих ліній:
Якісне обладнання можна придбати як в Україні, так і замовити його з Китаю.
Технологія виробництва вершкового масла
При реалізації бізнес-ідеї підприємець повинен розбиратися в обраній сфері. Тому перед відкриттям справи по створенню вершкового масла, необхідно знати, як роблять вершкове масло і що для цього необхідно.
Як роблять вершкове масло на заводі? У масштабі маленького цеху масло роблять двома способами. Основні способи виробництва вершкового масла - збивання вершків, а також перетворення вершків підвищеної жирності. Найчастіше використовується другий метод, який займає менше часу.
На початковому етапі, при прийомі і сепарування молочної сировини, дані методи виробництва вершкового масла один від одного не відрізняються. Потім вершки (жирність 35-45%) пастеризуються. Після за обраним методом здійснюється технологічний процес виробництва вершкового масла.
Збивання вершків
Сливки (пастеризовані) проходять стадію охолодження і залишаються до повного «дозрівання» при певній температурі (2-8 градусів). Швидкість «дозрівання» продукту безпосередньо пов'язана з тим, наскільки низькою була температура - чим холодніше, тим швидше сировина готова до переробки.
Після «дозрівання» вершки переливаються в маслоробні барабани, де за допомогою постійного обертання в сировині виникають масляні зерна - кристали жиру. Після утворення масляних зерен сировину промивається. Щоб масло зберігалося довше, в масу закладають прокаленную сіль. Потім віджимають в вальцях, де маса перетворюється в однорідний пласт готового масла.
При виробництві масла кисловершкового після пастеризації маса сквашується, проте інші етапи виготовлення олії залишаються без змін.
Перетворення жирних вершків
Технологія виготовлення вершкового масла, при якій вершки перетворюються, базується на термохімічних обробці. Спочатку жирні вершки переливаються в маслобойное обладнання, в якому сировина густіє до консистенції масла.
Кілька діб сировину «дозріває». Температура на даному етапі становить 12-16 градусів. Готовий продукт повинен зберігати свою форму при плюсовій температурі. Якщо ж цього не сталося, то при виготовленні був порушений режим температур. Також готовий продукт не повинен кришитися.
Сировина для виробництва вершкового масла
З чого роблять вершкове масло? Основою для продукту є молочні жири, в яких можуть бути присутніми різні ароматичні добавки. Найчастіше до складу вершкового масла входять вершки з коров'ячого молока. Однак масло може виготовлятися з різних видів сировини:
- вершки (коров'яче молоко);
- вершки (молоко буйволиць);
- вершки (сирна сироватка);
- суміш з молочної плазми і жиру;
- суміш топленого молока і плазми.
слід пам'ятати, що молоко для виробництва вершкового масла обов'язково має володіти відповідною якістю, адже від цього залежить і якість масла.
Асортимент
На підприємствах, на яких створюється вершкове масло, зазвичай проводиться кілька видів даного продукту. ГОСТ Р 52969-2008 «Масло вершкове» - документ, за яким звіряється якість відповідної продукції, якщо вона була виготовлена з молока. Якщо ж склад продукту містить добавки, то якість звіряється по ГОСТу Р 52970-2008 «Масло вершкове з наповнювачами». Згідно з цими нормативами і визначається, як роблять вершкове масло на виробництві.
Існує кілька різновидів вершкового масла:
Реалізація та реклама
Термін окупності будь-якого бізнесу пов'язаний з тим, наскільки успішно вдалося організувати збут товару. Товар повинен залучати покупця не тільки якістю, але і яскравою упаковкою, рекламою і т.д. Серед складових:
- яскрава упаковка;
- установка рекламної атрибутики (зовнішня реклама, банери і т.д.);
- проведення акцій і дегустаційних заходів у великих магазинах;
- оренда персонального павільйону з продажу продукції.
Якщо виробництво вершкового масла як малий бізнес має принести відповідний дохід, то при реалізації товару необхідно вийти на співпрацю з оптовиками.
Необхідні документи
Перед відкриттям бізнесу потрібно подумати, в яких масштабах буде вестися продаж. Щоб відкрити міні-завод з виробництва вершкового масла, в якому, можливо, будуть задіяні тільки члени сім'ї, має сенс реєстрація індивідуального підприємництва. Якщо ж підприємець має достатній стартовий капітал, то можна відкрити ТОВ.
При реєстрації державі оплачується мито, а також вибирається відповідний код КВЕД. Цей вид бізнесу співвідноситься з кодом КВЕД 10.51.2 «Виробництво вершкового масла, топленого масла, масляної пасти, молочного жиру, спредів і пряжених вершково-рослинних сумішей».
Цех повинен пройти сертифікацію інспекційним контролем, який визначить якість продукту, відповідність продукції заявленим найменувань. Проводиться огляд супутніх документів, окремої партії товару і т. Д. Потім слід отримання ліцензії, що дозволяє почати.
Процедура відкриття бізнесу виглядає так:
Приміщення
Оскільки створення і зберігання вершкового масла на виробництві вимагає деяких умов, необхідно подбати про вибір і оснащенні приміщення. Приміщення, в якому планується створити цех, має бути досить просторим - 60-150 м2. Однак необхідно пам'ятати, що в приміщенні повинні розташовуватися склади, а також кімнати для працівників.
Міні цех масла вершкового повинен бути розташований в неподвальном приміщенні, з водопроводом, гарячою і холодною водою, а також з каналізацією. Для забезпечення збереження продукції на виробництві повинна бути встановлена мінусова температура.
У приміщенні повинна діяти хороша вентиляція при вологості повітря до 80%. Приміщення оснащується електропроводкою, розрахованої на 380 вольт. Пол і стіни повинні бути облицьовані плиткою, добре піддається очищенню.
Вибір персоналу
Наймані працівники повинні бути добре обізнані про те, вершкове масло, які вимоги до його якості діють і т. Д. Для цілодобового виробничого процесу необхідно три зміни співробітників. У кожній зміні повинне бути два робочих і один майстер.
Перш за все необхідно знайти хорошого технолога, не з чуток знає про те, як роблять вершкове масло. Чисельність персоналу може бути наступною - 4 робочих, 1 технолог, 1 лаборант, 1 директор, а також працівник, який відповідає за збут та рекламу.
Для оптимізації бізнес-процесів існує можливість передачі ведення бухгалтерії на аутсорсинг. У такому випадку підприємець може сконцентрувати увагу на веденні бізнесу.
Витрати
Виробництво вершкового масла - один з найперспективніших проектів, оскільки такий товар купується завжди і за будь-яких умовах.
Терміни окупності безпосередньо залежать від кількості продажів, обсягу вкладень, а також від вартості продукції. Для початку необхідно розрахувати собівартість виробництва вершкового масла. У категорію необхідних витрат входить:
- придбання лінії - близько 45000 доларів.
- монтаж і доставка лінії - 4500 $.
- придбання холодильного обладнання - близько 9000долл.
- придбання фасувальною установки - близько 5000 $.
- оренда (при обліку, що плата розраховується по 2,5 $ за 1м2) - від 150 $.
- заробітна плата співробітників (8 осіб) - близько 4000 $.
- інші витрати - 5000 $.
- створення запасу продукції - близько 17000 $.
Всього необхідно вкласти в свій бізнес близько 89 тис. Доларів.
Прибуток
Щодня цех середніх розмірів може виробляти близько 500 кг. Кількість змін в місяць може досягати 22. При призначенні вартості за 1 кг масла в 3 $, виручка складе близько 33000 $. Відповідно, відсоток рентабельності такого складе близько 15%, а термін окупності - півроку.