Малий бізнес: виробництво шоколаду

шоколадні плитки

Шоколад - це улюблений багатьма продукт, від нього рідко відмовляються і діти, і дорослі. Тому виробництво шоколаду в якості приватного бізнесу так популярно: цей продукт рідко буває незатребуваним, адже шоколадки і цукерки стають відмінним подарунком, можливістю «задобрити» людини і проявити до нього свої почуття.

До того ж малий бізнес на шоколаді приносить більшу вигоду і досить швидко окупається.

Зміст статті:

  • Кондитерський цех: приміщення
  • Устаткування для виробництва шоколаду
  • сировина
  • збут
  • Документація для виробництва шоколаду
  • Рентабельність шоколадного бізнесу

Кондитерський цех: приміщення

Для відкриття шоколадного бізнесу потрібно орендувати правильне приміщення, так як какао-боби - сировинної продукт - дуже вимогливі в плані умов утримання. Тому приміщення для шоколадного виробництва має дуже добре провітрюватися і бути завжди сухим - шоколад не любить вологи, а температура в цьому приміщенні повинна бути не більше 17 градусів.

Як і виробництво будь-якого іншого харчового продукту, шоколадний бізнес вимагає від приміщення дотримання санітарних норм, повної чистоти і постійної боротьби з пилом, брудом.

Устаткування для виробництва шоколаду

Для того щоб відкрити виробництво шоколаду, необхідно закупити спеціальне обладнання. Перш за все, це котел, в якому буде розтоплювати жир. Його середня вартість - від 300 тисяч гривень. Кульова млин для змішування компонентів обійдеться в більш ніж півтора мільйона гривень, а темпірующая машина буде коштувати не менше мільйона.

Для того щоб виробництво було безперервним, має бути кілька конш, кожен коштує не менше півмільйона. Охолодження формування зажадає спеціального холодильного тунелю, вартість якого - від двох з половиною мільйонів.

Крім того, буде потрібно велика кількість побічної обладнання: конвеєрні стрічки, витяжки, термостати для того, щоб складати готовий шоколад, а також трубопроводи. Все додаткове обладнання обійдеться підприємцю в середньому в 5 мільйонів гривень.

Сировина

Сировина для виробництва шоколаду складається з трьох основних компонентів: порошку, масла какао і цукрової пудри. Найбільш важливий інгредієнт - порошок - коштує від 500 гривень за кілограм, проте на деяких виробництвах його замінюють на порошок Кероб - ріжкового дерева, так як він коштує всього 60 гривень за кілограм.

Якість шоколаду при цьому, відповідно, погіршується. А масло какао можна замінити на молочний жир або пальмове масло.

Збут

Шоколадний, так як ринок збуту шоколаду надзвичайно широкий: великі супермаркети, кондитерські магазини і ресторани, кафе.

Шоколад може поставлятися для потреб армії, так як цей продукт не швидкопсувний і може зберігатися досить довго, при цьому шоколад добре впливає на функції головного мозку і збільшує працездатність, дає хороший заряд енергії.

Документація для виробництва шоколаду

шоколадний бізнес, необхідно зібрати документаційного пакет, в який входить виданий Росспоживнаглядом сертифікат, а також ліцензія на виготовлення шоколаду. Знадобляться і документи про реєстрацію в якості підприємця.

Рентабельність шоколадного бізнесу

Для відкриття шоколадного виробництва знадобиться значний стартовий капітал - не менше 10 мільйонів гривень, але цей бізнес швидко окупається, так як, виробляючи в місяць кілька тонн шоколаду, можна отримувати щомісячний прибуток понад 300 тисяч. Тобто окупиться стартовий капітал приблизно за два роки.

Шоколадний бізнес вимагає досить великого стартового капіталу для свого відкриття. Однак велика затребуваність продукту і досить швидка окупність робить виробництво шоколаду.