Як почати ресторанний бізнес з нуля в Україні

Столик в дорогому ресторані

В останні роки ресторанний бізнес в Україні демонструє бурхливий розвиток: щорічно відкривається безліч закладів - від елітних ресторанів до фастфудів, причому з найрізноманітніших напрямків.

Бізнес-консультанти і аналітики говорять про те, що в найближчі п'ять років ресторани будуть переживати активний підйом. Як влитися в цей бізнес і отримувати стабільний високий дохід?

Зміст статті:

  • позиціонування
    • Вивчіть споживчі смаки вашого регіону
  • Місцезнаходження
  • Приміщення: будівництво, покупка або оренда
  • Ремонт і обробка
  • Документи і дозволу
  • устаткування
  • персонал
  • Інвестиції і постскриптум

Позиціонування

Перш за все, потрібно вирішити, «ким» ви будете - елітним дорогим закладом або.

Врахуйте, що ресторан «середнього класу» здатний приносити до 350 тис. доларів річного доходу, тоді як для кав'ярень і фаст-фудів ця цифра рідко перевищує 30 тисяч.

Розглянемо варіант, як відкрити свій невеликий ресторан «середнього класу». Отже, з масштабами визначилися, тепер потрібно знайти свою нішу або «фішку». Ресторан, нехай і невеликий, без своєї історії, характерних особливостей і певної спрямованості, автоматично представляє менший інтерес як для відвідувачів, так і для інвесторів.

І дуже важливо пам'ятати, що не варто надавати своєму ресторанному бізнесу риси того, що подобається саме вам. Ви відкриваєте його для інших, не для себе.

Вивчіть споживчі смаки вашого регіону

В одному місці може бути популярна японська кухня, в іншому - кавказька, французька і т. Д. Зростає популярність вегетаріанських ресторанів, як данина моді на здоровий спосіб життя, але поки що відкриття «ресторану без м'яса» може виявитися досить ризикованим підприємством. Але можна спробувати зіграти на новизні.

Місцезнаходження

Правильно вибрати місце для вашого майбутнього ресторану - значить, визначити всю його подальшу долю. Зрозуміло, що місця в переплетеннях лабіринтів вулиць і входи з двору ми відразу ж виключаємо.

нестандартне розташування може собі дозволити або абсолютно андерграундний заклад, або елітне, за принципом «кому потрібно - той знайде».

У нашому випадку шукаємо місце з досить хорошою прохідністю, але уподібнюватися у перехресть і в торгових центрах теж не потрібно. Якщо ваш ресторан з самого початку буде на увазі - це дозволить відразу ж почати залучати більше клієнтів, які про заклад не знали, але просто проходили повз.

Приміщення: будівництво, покупка або оренда

А тепер починаються витрати. Найрідше ресторан будують з нуля. У цьому випадку витрати складуть в межах 1200-2000 $ за квадратний метр. Дешевше буде будувати новий ресторан на місці старого, головне - не зіткнутися з розорився закладом.

Куди більш популярна покупка або оренда приміщення. Варто сказати, що безпосередньо для даного бізнесу найкраще купити приміщення, хоч це і обійдеться набагато дорожче. Вся справа в тому, що договір оренди зазвичай укладається на 11 місяців, а потім з вами можуть розірвати контракт, ви можете не встигнути хоча б мінімально окупитися, і термін внесення орендної плати буде висіти над вами як Дамоклів меч.

Майте також на увазі, що знайти приміщення, що підходить під ресторан, досить складно. Це у своєму роді дефіцитний вид нерухомості, самі пошуки можуть розтягнутися до року.

Якщо ми все ж говоримо про оренду приміщення, домагайтеся укладення договору оренди на тривалий термін: 5-10 років. Що стосується цін, то в різних регіонах і в різних місцях квадратний метр може коштувати як дві тис. гривень, так і доларів. Середній ресторан - це зазвичай 150-200 квадратних метрів.

Ремонт і обробка

Обов'язково внесіть цей пункт в кошторис. Щоб привести заклад відповідно до тією картинкою, яку ви хочете отримати на виході, доведеться вкласти чимало грошей в обробку і інтер'єр. Звичайний ремонт також вам знадобиться. Електрична проводка, вентиляція та інші комунікації вам, швидше за все, принесуть чимало додаткових клопотів.

Близько 20 тисяч доларів коштуватиме проведення різних комунікацій, робота над освітленням і, звичайно ж, оплата послуг грамотного інженера. Меблі, вивіска, інтер'єр - цей пункт витрат включає в себе ще 20-25 тис. Дол.

Документи і дозволу

Ще один момент - дуже часто приміщенню необхідно перебудову, а для цього потрібен спеціальний дозвіл, для отримання якого (включаємо сюди розробку проекту, збір потрібних документів) знадобиться ще близько півроку.

Взагалі, всі дозволи, патенти (наприклад, дозвіл на ведення торговельної діяльності, роботи в сфері громадського харчування і т. Д.) Та інша документація обходяться не менше ніж в мільйон гривень або близько 15 тисяч доларів.

Устаткування

Касові апарати, комп'ютери - все це необхідність.

Пам'ятайте, що навіть посуд потрібна професійна, яка прослужить довго і збереже гарний вигляд. Тому все обладнання найкраще вибирати вже з шеф-кухарем і технологом.

Устаткування, недорога посуд, інше начиння, оргтехніка, якісний звук і форма для співробітників обійдуться в суму приблизно 10-20 тисяч доларів.

Персонал

Що стосується персоналу, то перший - це, звичайно, шеф-кухар.

В ідеалі, ця людина повинна бути «в справі» ще під час обробки приміщення і закупівлі обладнання. З шеф-кухарем зазвичай працює і його команда. Тому залишається підшукати рядовий персонал: від офіціантів до бухгалтерів. В середньому, невеликий ресторан в 100-200 квадратних метрів і 50-100 посадочних місць вимагає 20-30 чоловік персоналу, який буде працювати позмінно.

Початковий зарплатний фонд складе близько 10-15 тисяч доларів. Ще один пункт витрат - закупівля продуктів - це ще кілька тисяч доларів.

Інвестиції і постскриптум

Підводячи підсумок, варто сказати, що даний бізнес - не найдешевший в плані вкладень. з нуля знадобиться майже 250 тисяч доларів, окупиться ж такий бізнес протягом 1-3 років.

Відео по темі: