Як правильно з нуля відкрити магазин розливного пива

Пиво на столі

Можливість добре заробити на пристрасті населення до слабоалкогольних напоїв змушує багатьох підприємців замислитися над тим, як відкрити магазин розливного пива. До того ж досить високий рівень торговельної націнки забезпечує високу рентабельність такого бізнесу.

Зміст статті:

  • правові аспекти
  • Розташування та асортимент
  • витрати
  • доходи
  • Особливості пивного бізнесу

Правові аспекти

Першим кроком підприємець, попередньо зареєструвався як ІП або ТОВ, повинен отримати всі необхідні дозвільні документи (висновок Росспоживнагляду, довідки з СЕС і пожежної інспекції, дозвіл на торговельну діяльність). З 2013 року також стала обов'язковою покупка і реєстрація касового апарату незалежно від того, яка фортеця продаваного пива.

Розташування та асортимент

Вибір вдалого місця розташування відіграє виняткову роль в цій сфері торгівлі. Тому перед тим, як відкрити магазин розливного пива з нуля, слід ретельно підібрати для нього місце.

експерти радять не розміщувати магазин поблизу ділових районів міста, оскільки багато покупців вважають за краще придбати пиво для того, щоб випити його будинку, і вибирають при цьому найближчі магазини. Ідеальним варіантом можна називати оренду торгової площі поблизу супермаркету.

Асортимент відкривається магазину повинен дозволяти будь-якому покупцеві знайти пиво за смаком. Однак і тут є свої підводні камені. Оскільки термін зберігання живого розливного пива зазвичай не перевищує 5 днів, то, закупивши багато різних сортів, ви ризикуєте половину просто вилити. Оптимальним буде поєднання 4-5 сортів живого пива (світлого, темного і екзотичного), такої ж кількості звичайного пива і декількох видів квасу.

Витрати

Практика показує: щоб відкрити магазин розливного пива середніх розмірів (близько 20 м2), зазвичай цілком достатньо 500 тис. гривень. З них близько половини піде на закупівлю необхідного обладнання:

  • стійки для розміщення розливних кранів і піногасники - близько 4500 гривень за одиницю;
  • розливні крани і піногасники ( «пегаси») - близько 5500 гривень за одиницю;
  • охолоджувачі пива - близько 4-5 тис. гривень за одиницю;
  • прилавок з настановної планкою - від 8000 гривень;
  • касовий апарат - близько 15-20 тис. гривень;
  • інші дрібниці - кеги, редуктора СО2 і т.д.

Існує можливість істотно заощадити на закупівлю обладнання (пегасів, кегов), а також на рекламних інструментах. Мова йде про той випадок, коли підприємець працює тільки з одним постачальником, який і надає йому всі необхідні апарати.

Крім перерахованого до витрат слід віднести оренду приміщення (близько тисячі гривень за 1 м2), оплату комунальних послуг, проведення ремонту, зарплату працівникам, витрати на зовнішню рекламу (близько 40-50 тис. гривень), закупівлю першої партії товару (близько 50 тис. гривень).

Доходи

Доходи підприємця безпосередньо залежать від розмірів встановлюваної ним націнки. В середньому, вона становить близько 30% для імпортного пива, вартість якого сама по собі висока, і 100% для пива вітчизняного виробництва. Таким чином, ціна одного літра розливного пива коливається від 80 до 250 гривень.

Потрібно враховувати, що середня величина націнки на 1 літр пива становить 35-45 гривень, і, встановивши її вище цього рівня, можна легко втратити клієнтів, які підуть в інший магазин. Тому перед тим, як створювати магазин розливного пива, ретельно продумайте свою цінову політику.

Додатковий дохід підприємець може отримати від продажу того ж квасу, закусок або пляшкового пива. Максимальна прибутковість магазину буде спостерігатися влітку, коли заклад може окупитися вже через пару місяців. Дохід від одного магазину у «гарячі» місяці в середньому становить від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з них «чистими» - близько 100-180 тисяч.

Особливості пивного бізнесу

Пивний бізнес відноситься до сезонних. Доходів деяких магазинів в зимовий час вистачає тільки на те, щоб оплатити щомісячні платежі - оренду, зарплату і комунальні послуги. Для того щоб в цей час отримати максимальний прибуток, необхідно добре вивчити смаки постійних клієнтів.

Неприємною особливістю обладнання для розливу пива є необхідність щомісячної профілактики і дуже дбайливого з ним поводження. Крім того, часто виникає необхідність в прочищення майстром засмітився крана.

Якщо ви укладаєте договір з надає обладнання компанією, то незайвим буде включити в нього ретельно прописаний пункт про обслуговування.

Щоб не упустити можливість отримання прибутку від пивного бізнесу, коштувати задуматися про те, як відкрити магазин розливного пива, ще взимку або навесні. Тоді влітку ви вже зможете отримувати від нього прибуток, а до кінця сезону не тільки повністю окупити всі витрати на його відкриття, але і залишитеся «в плюсі».