Як приготувати варення із соснових шишок і зробити на цьому бізнес: 3 кращих способу

Варення з соснових шишок в банках

Мало хто знає, що варення із соснових шишок - це не тільки смачне і корисне ласощі, але і дуже цікавий з комерційної точки зору продукт. Низька конкуренція і невелика собівартість поряд з високим попитом роблять виготовлення такого рідкісного ласощі прибутковим бізнесом.

Зміст статті:

Сировина для виробництва варення із соснових шишок

Найкращими для варіння є молоді шишки - ще зелені, що не розкрилися. Збирають їх навесні. У регіонах з помірним кліматом найкращий час для збору припадає на середину-кінець травня, тоді як в південних областях до збору приступають ще в квітні.

Оптимально, коли довжина шишки становить 1-4 сантиметри. На цьому етапі дозрівання вони ще м'які, і їх легко проткнути дерев'яною паличкою і зняти з дерева. Крім того, вони повинні бути клейкими, смолистими, з вираженим хвойним ароматом - такі містять найбільшу кількість корисних речовин.

Незважаючи на те, що постачальника знайти нескладно, сировину краще заготовлювати самостійно. Лише в цьому випадку ви зможете бути впевнені в його якості і, відповідно, в якості кінцевого продукту. Постачальники виставляють на продаж вже старі, опале шишки, які годяться хіба що на сувеніри.

Збирати сировину слід на значній відстані від автодоріг: шишки швидко накопичують шкідливі речовини з вихлопних газів, і подальше вживання їх в їжу небезпечно для здоров'я.

Устаткування для виробництва варення із соснових шишок

Все обладнання можна умовно поділити на чотири категорії:

Для збору сировини

Для самостійного збору сировини вам будуть потрібні практичний одяг, зручна непромокаючий взуття і наступний інвентар:

Для зберігання сировини і готового продукту

Для зберігання сировини вам буде потрібно морозильна камера, яка забезпечує температурний режим від -20 градусів, а для зберігання готового продукту - холодильна камера, здатна підтримувати температуру від 0 до +4 градусів.

Для приготовлення

Комплект обладнання для виробничого цеху повинен включати наступне:

Для варіння можна використовувати або варильний котел, оснащений міксером, пеногасящих пристроєм і шкребками, що перешкоджають налипання варива на стінки (Найкращими вважаються котли виробництва NORMIT), Або піч і каструлі з нержавіючої сталі.

Котел полегшить і прискорить процес варіння, але накладе деякі обмеження на рецептуру - автоматика не дозволить зварити деякі види варення, тому з точки зору ефективності каструлі краще.

Для упаковки

  • стерилізатор тари;
  • напівавтомат розливу (можна придбати з функцією закупорювання, наприклад, ПАСТПАК ОР);
  • автоматичний укупорщік (оптимально за ціною і якістю - Твіст-Офф);
  • напівавтомат нанесення етикеток.
  • Крім цього вам буде потрібно транспорт для доставки сировини і готової продукції та дрібний інвентар: кілька лотків і совків, пара ваг.

    Вимоги до приміщення

    варення, необхідно вентильований опалювальне приміщення площею від 35 м², оснащене водопроводом, каналізацією та електричної лінією 380 В. Бажано, щоб приміщення мало ворота - це полегшить навантаження продукції.

    Персонал

    Для варіння 2-4 видів продукції досить 2 осіб. Кваліфікація працівників не має значення.

    Технологія виготовлення варення із соснових шишок

    Який би з рецептів ви не вибрали, спочатку потрібно ретельно перебрати шишки і промити їх холодною водою.

    Рецепт 1: «Класичний»

    Це найпростіший і популярний рецепт, який дозволяє зберегти всі цілющі властивості соснової смоли.

    Інгредієнти (на 10-літрову каструлю):

    Спосіб приготування:

    Шишки замочуються на добу в підігрітою стерилізованої воді, потім вони виймаються, а в воду додається цукор. Настій перемішується до повного розчинення цукру і вариться на невеликому вогні близько 15 хвилин.

    У сироп потрібно повернути шишки і кип'ятити протягом 2 годин, періодично знімаючи накип, поки продукт не придбає бурштиновий колір.

    Якщо продукт буде дуже густим, в нього слід додати ще води (близько 10% від обсягу) і прокип'ятити.

    Рецепт 2: «Цитрусовий рай»

    Цей рецепт дозволяє приготувати смачний і дуже оригінальний продукт, який буде користуватися великим попитом.

    Інгредієнти (на 10-літрову каструлю):

    Спосіб приготування:

    Шишки потрібно варити протягом 4 годин, регулярно знімаючи накип. Після цього їх слід вийняти, а відвар, що вийшов - остудити і процідити. Потім у відвар потрібно додати цукор і цедру і варити, поки не вийде сироп (близько 20 хвилин). За кілька хвилин до кінця варіння в суміш додається лимонний сік.

    Рецепт 3: «Стародавній»

    Ласощі, приготоване за цим рецептом, краще всього підійде тим, кому не до вподоби яскраво виражений хвойний смак.

    Інгредієнти (на 10-літрову каструлю):

    Спосіб приготування:

    Шишки необхідно варити протягом 3 годин на малому вогні, періодично знімаючи накип. Після цього вариво потрібно зняти з вогню, накрити кришкою і залишити настоюватися на 12 годин. Потім все шишки слід вийняти, а в отриманий відвар додати цукор з розрахунку 1 кг на 1 літр відвару. Отримана суміш проваривается протягом 20 хвилин.

    Готовий продукт буде мати колір темного меду і медовий смак, лише злегка віддає соснової смолою.

    Рентабельність бізнесу

    Вартість обладнання складе 4-5 тис. Доларів в залежності від конкретних моделей, а якщо купити б / у можна заощадити до 35-40%. Оренда приміщення: 200-250 доларів в місяць, ще стільки ж - комунальні послуги.

    Фонд заробітної плати на 3 місяці - $ 2000.. Сировина на той самий строк (цукор, цедра і інші наповнювачі) - 2-3 тис. Доларів. Разом: $ 12 тис.

    Випускаючи по 500 стандартних (200 мл) банок в день і продаючи їх по 3-4 долари, ви зможете заробляти близько 6-7 тис. Доларів на місяць.

    Як бачите, приготування варення з шишок як бізнес - досить прибуткова справа. Але пам'ятайте: чим більше видів продукції ви, тим більше зможете заробити.

    HD відео по темі: