Як відкрити своє кафе-кондитерську - докладна інструкція, як створити успішний кондитерський бізнес

Красива дівчина кондитер готує тісто для хліба

Сьогодні докладно розповімо про те, як відкрити кондитерську і отримувати високий стабільний заробіток. Нижче докладний поетапне керівництво для починаючого підприємця.

Зміст статті:

  • Що потрібно щоб відкрити кондитерську
  • Концепція для кондитерської
  • Складання бізнес-плану
  • Вимоги до приміщення для кондитерського цеху
    • Вимоги служби пожежної безпеки до приміщення кондитерської
    • Вимоги СЕС до приміщення кондитерської
    • Зони цеху з виробництва кондитерських виробів
  • Устаткування для кондитерської
  • Інвентар для виробництва кондитерських виробів
  • Що продавати в кондитерській
  • Персонал кондитерської пекарні
  • Оформлення кондитерського бізнесу
    • Організаційно-правова форма
    • Вибір системи оподаткування
    • Документи для відкриття кондитерського цеху
  • Скільки коштує відкрити кондитерську
  • Як залучити покупців
  • Рентабельність кафе-кондитерської
    • Щомісячні витрати:

Що потрібно щоб відкрити кондитерську

Щоб відкрити свою міні кондитерську і зробити її прибутковим вкладенням, підприємець повинен пройти наступні етапи:

  • Розробка концепції;
  • Складання бізнес-плану;
  • Підбір та підготовка приміщення;
  • Купівля обладнання;
  • Розробка рецептури і асортименту виробів, що продаються;
  • Оформлення бізнесу і отримання дозвільних документів;
  • Реклама і залучення клієнтів.
  • У цій статті ми детально розглянемо кожен з наведених пунктів і порахуємо рентабельність невеликого цеху по виготовленню солодощів з кафе і фірмовим магазином.

    Концепція для кондитерської

    Перш ніж сідати за написання бізнес-плану, потрібно продумати концепцію вашого закладу, створити логотип і дати назву своєму підприємству. Цей етап може здатися не таким важливим, але з часом, коли ви відкриєте кілька філій по виробництву і продажу солодощів, ви побачите, як багато значить грамотно розроблений бренд.

    Для початку визначтеся, що саме ви хочете продавати і яка основна ідея вашої організації. Далі придумайте ємне назву, яке буде відображати вашу концепцію. Після цього, потрібно створити логотип, вибрати колірну гамму і оформлення. Для якісного виконання цієї роботи, ви можете скористатися послугами дизайнера.

    Складання бізнес-плану

    Як відкрити кафе-кондитерську? Бізнес-план такого підприємства повинен включати пункти:

    • Виклад ідеї та концепції;
    • Аналіз ринку і конкурентів;
    • Переваги і недоліки обраного місця розташування;
    • Технологія виробництва;
    • Канали збуту;
    • Маркетинговий план;
    • Фінансова частина;
    • Оцінка ризиків;
    • Підведення підсумків.

    можна довірити фахівцям, а можна і зробити самостійно.

    Виділіть вивчення конкурентів і їх продукції особливу увагу, відвідайте їх магазини, придбайте самі купуються вироби. Це допоможе вам зрозуміти, чого хочуть клієнти, які їхні очікування від нової пекарні, розташованої недалеко від будинку.

    Ваша цільова аудиторія буде залежати від розташування магазину або кафе, таким чином, вибір приміщення можна вважати одним з найважливіших факторів прибутковості планованого підприємства.

    Вимоги до приміщення для кондитерського цеху

    Як відкрити кондитерську з нуля? - почніть з приміщення. Якщо ви хочете відкрити невеликий заклад комбінованого типу, яке буде включати виробничий цех, магазин і міні-кафе, то вам знадобиться площа близько 80 кв.м. Важливо спланувати розташування кожної з цих зон ще до укладення договору оренди.

    До кухні повинен бути організований під'їзд, так само утруднень не повинна викликати транспортування продуктів від під'їзду до холодильних камер. Не забудьте про утилізацію відходів. Для цього у заднього входу знадобиться встановити сміттєві баки і домовитися зі спеціалізованою компанією про своєчасне вивезення сміття.

    Приміщення повинно відповідати ряду вимог, які передбачають як зручність в експлуатації, так і відповідність нормам, встановленим контролюючими органами і службами.

    Вимоги служби пожежної безпеки до приміщення кондитерської

    Для відповідності нормам пожежної безпеки, необхідна наявність вогнегасників в кожній кімнаті, план евакуації, журнал інструктажу з пожежної безпеки, наявність аварійного виходу. Оздоблення стін і стель не повинні бути виконані з легкозаймистих матеріалів.

    Вимоги СЕС до приміщення кондитерської

    Щоб виробничий цех відповідав нормам санепідстанції, необхідна наявність окремих раковин для миття рук і миття посуду з централізованим холодним і гарячим водопостачанням. У кожній кімнаті виробничого цеху повинні бути передбачені раковини для миття рук.

    так само, приміщення повинно мати злив в каналізацію, природну вентиляцію і витяжки з примусовою вентиляцією. Пол і стіни повинні бути виконані з матеріалу, що миється, а лампи закриті плафонами.

    Зони цеху з виробництва кондитерських виробів

    Ваша кухня повинна включати такі відділи: мийка для посуду, мийна для продуктів харчування (а так же окреме місце для миття курячих яєць), зона для замішування тіста, відділ для оброблення тесту, відділ для випікання і зона, призначена для підсумкової обробки і прикраси виробів .

    Правильне зберігання передбачає наявність комори для продуктів зі стелажами, температурою, регульованою до -5 градусів, вагами і щільною герметичними дверима. Знадобиться ще один аналогічний склад для готової продукції.

    Устаткування для кондитерської

    Щоб відкрити булочну кондитерську, потрібно буде закупити наступне обладнання:

    • Холодильна камера - робочий стіл - 600-850 доларів, хороші камери можна придбати у виробників Gastrorag, Hicold, Snack;
    • Морозильна камера 450-600 $, виробники Свіяга, Pozis, Frostor, Candy, Gorenje .;
    • Спіральний тістоміс - 700-1000 дол, Gastromix, Apach, Pizza group;
    • Піч конвекційна - 500-750 доларів, потужні печі можна купити у Unox, Apach, Gastrorag, Restoll;
    • Харчоварильні котел - 1200-1600 $, виробники кращих котлів: Restoll, Gastrorag, Zanussi, Abat;
    • Мукопросеиватель - 500-600 дол. Виробництва «Нове місто», «Дельта-інжиніринг», «Фудпром», «Аріадна»;
    • Потужний міксер - 400-550 доларів, «Проммаркет-Південь», «Невська практика», Marcato, «Компанія індастрі»;
    • Електроплита - 700-1000 $, Allprom, «Фудпром», TTO-market «Проммаркет-Південь»;
    • Витяжка - 150-300 дол. - Electrolux, Miele, Bosh, Asko.

    Для обладнання торгової зони знадобляться мінімум дві холодильні вітрини - від 450 $, виробники «Нове місто», «Армавірторгтехніка», «Фрост-маркет». Касовий апарат - 200-300 $, виробництва «Урал-СБ», «Теллур-МКС», «Штрих-М». Сейф - близько 70 $, фірми «Промет», Valberg.

    Якщо ви хочете відкрити невелике кафе на території цеху, то вам не обійтися без покупки кави машини, ціна якої починається від 680 доларів, виробники - MosHoReCa, «Проммаркет-Південь», «Фуд-Сервіс».

    Разом, інвестиції в обладнання для кондитерської складуть близько 8 600 доларів.

    Інвентар для виробництва кондитерських виробів

    Крім обладнання, вашим кухарям потрібно ряд пристосувань і інструментів: ножі, різні форми, качалки, лопатки, листи і кисті, кухонні щипці, віночки, сита і поверхня для розкочування і обробки тесту.

    Персоналу так само будуть потрібні рукавички, фартухи і головні убори. Для оформлення і подачі виробів, потрібно буде закупити тарталетніци, підставки і коробочки з пакетами для віддачі тістечок на винос.

    Вартість всього інвентарю становитиме приблизно 1000 дол.

    Що продавати в кондитерській

    Асортимент багато в чому залежить від обладнання, яке є у розпорядженні ваше підприємство. У таких магазинах можна продавати свіжі тістечка, слойки, кекси, пончики, торти, коржі, круасани, еклери, печиво, рулети, пряники та інші сладості.Работая над рецептурою, постарайтеся створити унікальний за своїми смаковими якостями продукт. Це дозволить вам швидко знайти постійних клієнтів, які стануть гарантією стабільного прибутку для вашого підприємства.

    Для контролю якості солодких виробів існує близько 50 ГОСТів, що регулюють виробництво всіх видів солодощів. Основний - ГОСТ 15810-2014 - Кондитерські вироби. Вироби пряникові. Загальні технічні умови.

    Персонал кондитерської пекарні

    Персонал невеликої організації по виробництву тістечок і тортів може складатися з 2 кухарів-кондитерів, двох продавців і прибиральниці. Заробітна плата кухарів і пекаря складе близько 420 $ / міс. кожному, продавці отримують приблизно по 330 доларів на місяць. Заробітна плата працівника, відповідального за прибирання - 200 $ / міс.

    Весь персонал обов'язково повинен мати діючі санітарні книжки, а так само пройти інструктаж з пожежної безпеки.

    Книжки і журнал з відмітками про проходження інструктажу завжди повинні бути готові до пред'явлення на вимогу.

    Оформлення кондитерського бізнесу

    Для того, щоб відкрити свою кондитерську, вам потрібно буде вибрати організаційно-правову форму, систему оподаткування, зареєструвати свою діяльність в податковому та пенсійному органах, а також отримати сертифікати якості та пройти перевірки пожежних і СЕС.

    Організаційно-правова форма

    Реєстрація передбачає вибір організаційно-правової форми, в даному випадку ІП або ТОВ. Реєстрація бізнесу в якості ІП краще, оскільки ведення бухгалтерії спрощено, а сама процедура займає 3 дні з моменту подачі заяви та всіх необхідних документів.

    При реєстрації вам знадобиться вказати коди КВЕД - 25.24 Роздрібна торгівля хлібом, хлібобулочними та кондитерськими виробами.

    Вибір системи оподаткування

    Найбільш зручним для підприємця, який бажає відкрити маленьку кондитерську, є спрощена система оподаткування - УСН. Вона має на увазі 2 об'єкти оподаткування на вибір підприємця - 6% податку з доходів підприємства, або 15% з різниці доходів і витрат. Другий варіант для невеликого підприємства є більш привабливим.

    Документи для відкриття кондитерського цеху

    Для здійснення повноцінної законній діяльності, вам знадобиться отримати наступні документи для відкриття кондитерського магазину:

    • Висновок пожежних;
    • Висновок санепідстанції про відповідність нормам і вимогам;
    • Сертифікати на вироблені вироби, обов'язкові для даного виду товару. Отримати їх можна у Федеральній службі з акредитації;
    • Програма контролю виробництва;
    • Санітарний паспорт;
    • Контракти на дератизацію та дезінсекцію.

    важливо: Якщо ви звернетеся в пожежний нагляд і СЕС ще до покупки устаткування і ремонту приміщення, то ви зможете заздалегідь уточнити вимоги до вашого підприємства і узгодити спірні моменти.

    Це допоможе вам заздалегідь підготуватися і уникнути труднощів в отриманні дозвільних документів від цих органів.

    Скільки коштує відкрити кондитерську

    Порахуємо вкладення, які потрібно зробити підприємцю, щоб відкрити кондитерську пекарню.

    Устаткування для виробничого цеху, магазину і - 8 600 $;Інвентар для персоналу - 1 000 дол .;Ремонт і підготовка приміщення 80 кв.м., плюс монтаж обладнання - 30 000 доларів;Вивіска і рекламні банери - 400 $.

    Разом: щоб відкрити кондитерський бізнес, потрібно приблизно 40 000 доларів.

    Як залучити покупців

    Найкращою рекламою для вашої компанії стане свіжий, якісний і смачний товар. Подбайте про те, щоб вивіска вашого магазину була яскравою і привабливою, можна встановити біля входу банер з найбільш вдалими найменуваннями виробів та вигідними пропозиціями.

    Нерідко підприємці виводять примусову витяжку на вулицю таким чином, щоб перехожі могли відчути аромат випічки і просто не могли пройти повз.

    Цей прийом особливо ефективний, якщо знаходиться на вулиці з високою прохідністю.

    Рентабельність кафе-кондитерської

    Поговоримо про прибутковість міні-кондитерської і розрахуємо, на який дохід може розраховувати підприємець.

    Інвестиції - 40 000 дол.

    Щомісячні витрати:

  • Орендна плата посилання - 1 100 $;
  • Заробітна плата працівникам посилання - 1 700 доларів;
  • Комунальні послуги - 200 дол .;
  • Бухгалтерія на аутсорсингу - 120 $;
  • Витрати на сировину - 2 700 доларів.
  • Разом: 5 820 дол.

    Середній чек кондитерської становить близько 8 доларів, при собівартості проданих виробів, що дорівнює 3 дол. Протягом місяця наша організація реалізує 30 середніх чеків щодня, працюючи без вихідних.

    Дохід складе 7 200 доларів. Чистий прибуток - 1 380 доларів. Зроблені інвестиції окупляться за 2,5 року інтенсивної роботи. З огляду на можливу нестачу покупців протягом перших 6 місяців, окупності слід очікувати через 3 роки після відкриття.

    Найбільш складним моментом в є оформлення документів і проходження перевірок. Цим фактором обумовлено невелика кількість конкурентів на ринку, а значить і висока ймовірність створення успішного бізнесу для починаючого підприємця.