Як відкрити свою піцерію
Піца - страва італійської кухні, яке по праву можна вважати улюбленою їжею багатьох росіян. Завдяки цьому, закладів, в яких можна покуштувати свіжу і ароматну піцу, стає все більше, однак, як показує практика, все-таки якісних піцерій в нашій країні не так і багато. Адже дуже часто в регіонах, зайшовши в піцерію, необхідно постояти в черзі, щоб пообідати.
Зміст статті:
- Важливі нюанси і про прибутковість піцерій
- вибір приміщення
- Скільки коштує відкрити піцерію з нуля
- Меню піцерії
- персонал
- Устаткування для піцерії
Важливі нюанси і про прибутковість піцерій
Експерти малого бізнесу вважають, що відкриваючи власну піцерію, бізнесмен має всі шанси на те, щоб його бізнес став прибутковим, однак є один нюанс.
Люди тільки тоді будуть із задоволенням відвідувати піцерію, якщо їм сподобається піца, в іншому випадку, бізнес просто провалиться, незважаючи на те, що собівартість виготовлення піци мінімальна, а ось її кінцева ціна досить висока.
Як додатковий сервіс, підприємець може організувати доставку піци на будинок споживачеві, що також дуже прибутково. Як показує статистика, п'яту частину свого прибутку, піцерії отримують саме від доставки піци в офіси або додому. Якщо раніше, більшість великих гравців цього бізнесу не займалися доставкою додому піци, то фінансова криза допомогла споживачеві отримати такі сервісні послуги від найбільших піцерій Москви.
Надрентабельність виготовлення піци обумовлена тим, що бізнесмен продає піцу в 7 разів дорожче, ніж витрачає на її виробництво, враховуючи оренду приміщення і зарплату співробітників. Тому, якщо вас цікавить, як відкрити піцерію, виберете місце, де б ви хотіли.
Вибір приміщення
Від вибору приміщення залежить потік клієнтів, які щодня будуть приходити обідати в піцерію. У свою чергу, від типу піцерії залежать не тільки початкові інвестиції, а й місце розташування закладу. Якщо підприємець вирішує відкрити ресторанну піцерію, то інвестиції знадобляться значні - до 700 тисяч доларів.
Скільки коштує відкрити піцерію з нуля
піцерія середньої руки, але якісна, з хорошим розташуванням, обійдеться в 100 тисяч доларів. Економ класу заклад (міні) можна відкрити і за 40 тисяч доларів. Поряд з тим, що можна відкривати піцерію з нуля, її можна і придбати, але як стверджують багато бізнесменів, краще відкривати свій заклад під власною торговою маркою.
Приміщення для початку підійде площею в 50 метрів, якщо це буде невелика піцерія з невеликим потоком відвідувачів. З розвитком бізнесу, можна розширитися, наприклад, орендувати ще один зал, якщо піцерія розташована в будь-якому бізнес центрі. Або ж у привабливій частині міста.
Меню піцерії
У кожному, меню є основним фактором, що приносить дохід.
природно, важлива і обстановка, що панує в піцерії, але якщо зроблений прекрасний ремонт, і відвідувачам затишно перебувати в залі, але кухня далека від ідеальної, то навряд чи вони знову прийдуть в піцерію.
Поряд з тим, що основним блюдом в меню буде піца, все-таки необхідно меню урізноманітнити і іншими стравами.Наприклад, запропонуйте клієнтам кілька італійських супів, приготованих зі свіжих інгредієнтів, салати, бульйони, і, звичайно ж, напої. Асортимент напоїв може бути різноманітним, аж до спиртних напоїв, однак, якщо піцерія працюватиме тільки в денний час, і розрахована на клієнта, який приходить обідати, то спиртні напої будуть зайвими. Єдине, що влітку буде користуватися попитом гарне пиво.
Персонал
Якщо ви купуєте вже робочу піцерію, то слід дізнатися кваліфікацію персоналу. При новій піцерії, вам необхідно знайти хорошого кухаря, який зможе вразити клієнтів піцерії своєї кухні. Без цього ваш бізнес не тільки не буде розвиватися, але і не окупиться.
Хороші кухарі нині в ціні, тим більше ті, які можуть готувати справжню італійську піцу. Вони знають свої секрети її приготування, і ні з ким ними не діляться. Звичайно, розмір заробітної плати хорошого кухаря не малий, тому необхідно розраховувати, що щомісяця кухареві ви будете платити 2-3 тисячі доларів.
Крім кухаря, необхідно найняти кілька помічників і офіціантів, касира і прибиральницю. Знадобиться і посудомийка, але в деяких закладах, прибиральниця і посудомийка - це одна особа, але тільки заробітна плата у неї трохи вище. Також вам потрібен буде керуючий закладу. Наймаючи персонал, переконайтеся, що він має хоч якийсь досвід роботи в даному бізнесі, зокрема, адміністратор повинен чітко знати коло своїх обов'язків і виконувати їх. Теж відноситься і до офіціантів.
Устаткування для піцерії
Звичайно ж, обладнання для закладу необхідно вибирати якісне, але за своїми можливостями.
наприклад, італійське обладнання для виробництва піцерії може коштувати і 150 тисяч доларів, але для маленької піцерії економ класу можна придбати значно дешевше аналоги лінії по виробництву піци.
Якщо обсяг виробництва буде невеликим, то розраховуйте придбання таким чином, щоб ваші співробітники вкладали у виробництво якомога більше ручної праці. Поряд з печами, вам необхідно придбати холодильники для зберігання продуктів і охолодження напоїв. Якщо піца буде виготовлятися з використанням риби та морепродуктів, то для цих складових купуйте окремий холодильник.
Справжня італійська піца випікається на дровах, тоді вона вийде ароматною, але такі речі використовують найчастіше в піцеріях ресторанного типу, а не економ класу.
І наостанок, подумайте, як ви будете залучати клієнтів в піцерію. Природно, смачна піца, але поряд з цим, розробіть систему знижок для постійних клієнтів.
Можна робити знижки клієнтам в ті години роботи піцерії, коли спостерігається відчутний брак в клієнтах. Таким чином, ви зможете підвищити рентабельність.