Як відкрити виробництво зефіру
У харчовій промисловості виробництво зефіру відноситься до категорії дуже перспективного бізнесу. Конкуренція не настільки висока, а попит завжди є. Наведемо організаційні моменти, вимоги до обладнання та інгредієнтів, скільки буде коштувати запуск, і який дохід можна отримати.
Зміст статті:
- Реєстрація бізнесу
- Приміщення та персонал
- Устаткування для виробництва зефіру
- Сировина для виробництва зефіру
- Технологія виробництва зефіру
- збут
- Доходи і витрати
Реєстрація бізнесу
В якості організаційної форми вибираємо ТОВ. Сенсу в ІП немає, так як бізнес досить великий. Крім того, ТОВ можна продати або переоформити, а майнової відповідальності несе саме юр. особа, а не ви, як у випадку з індивідуальним підприємництвом.
коди ОКДП: 1543541 (зефір звичайний), 1543542 (зефір в шоколадній глазурі). Виробництво зефіру регламентується ГОСТ 6441-96Вироби кондитерські пастильно.
Так як зефір відноситься, декларування діяльності є обов'язковою процедурою. Таке виробництво регламентується наступними законами:
- ТР ТЗ «Про безпеку харчової продукції»;
- ТР ТЗ «Харчова продукція в частині її маркування»;
- ТР ТЗ «Вимоги безпеки харчових добавок, ароматизаторів та технологічних допоміжних засобів».
Щоб отримати декларацію, будуть потрібні:
- документи про реєстрацію ТОВ;
- договір оренди виробничого приміщення;
- технічний регламент;
- типовий виріб (фото, упаковка).
З 2015 для виробників харчових продуктів обов'язково оформлення ХАССП (Сертифікат).
Приміщення та персонал
Для невеликого виробництва підійде приміщення від 200 кв. м. У ньому повинен бути сам виробничий цех, кімната для співробітників, туалет, склад. Потрібна каналізація, електрика 380 Вольт, гаряче і холодне водопостачання.
Мінімальний список співробітників: 2 робочих, 2 технолога (для позмінної роботи), прибиральниця, бухгалтер, 2 менеджера з продажу.
Устаткування для виробництва зефіру
Лінія виробництва зефіру повинна включати:
Важлива характеристика: потужність лінії. Краще вибирати від 150 кг / год. Серед наших виробників: лінії виробництва «Самікс» (Пенза). Їх сайт: www.mikspnz.ru.
Є лінії китайського виробництва з невеликою продуктивністю, наприклад, MMC120. Є сенс купувати б.у. обладнання, воно буде коштувати на 30-40% дешевше.
Сировина для виробництва зефіру
Для виробництва 1 т буде потрібно (приблизно, залежить від лінії):
- цукровий пісок - 350 кг;
- цукрова пудра - 450 кг;
- патока - 85 кг;
- яблука для пюре - 300 кг;
- білок яєчний сухий - 40 кг;
- молочна кислота - 5 кг;
- ванільна есенція - 1 кг;
- агар або пектин - 5 кг.
Це базовий список інгредієнтів.
Часто при виробництві зефіру використовують ароматизатори та барвники. Для декорування можуть застосовуватися шоколадна глазур, пудра.
Технологія виробництва зефіру
Отже, приміщення орендовано, обладнання куплено, персонал найнятий. Тепер докладніше про те, як роблять зефір. етапи:
1. Підготовчий етап. Деякі з компонентів вимагають попередньої підготовки. Цукрова пудра проходять крізь сито, білок замочують у воді в співвідношенні 1: 6, проціджують. Для приготування ванільною есенції ванілін змішують зі спиртом до отримання розчину з концентрацією 10%. Якщо виробляємо зефір в глазурі, останню нагріваємо і заливаємо в пристрій для глазурування.
2. Приготування яблучного пюре. Концентрація сухих речовин в пюре повинна бути не менше 15%, пектину або агару - близько 1%. Пюре готують в міксері, для цього встановлюємо швидкість обертання 25-35 об / хв. Поступово в нього вводяться пектин і цукор.
3. Приготування сиропу. У варильний котел наливають воду, при закипанні додають цукор. Коли він повністю розчиниться, додають патоку і варять.
4. Взбивание суміші в міксері. Це важливий етап, від якого буде залежати консистенція зефіру і його смакові властивості. Отриману в 3 етапі суміш поміщають в міксер. Додають замочений білок і цукор. Якщо у виробництві використовуються ароматизатори, то додають і їх. Збивають яблучну суміш близько 10 хвилин до утворення піни. Після доливають ще трохи сиропу і варять 5 хвилин.
5. Надання форми. На машині по відсадженні зефіру формують зефірної масу. Спочатку її поміщають в лотки з фанери, розділені на позиції потрібного розміру. Попередньо тару миють і сушать. Лотки встановлюють в машинку з встановленої температурою 33 градуси. Через 5-10 хвилин вироби набувають форму.
6. Сушка. У шафі для сушки зефір повинен простояти близько доби. Добре, якщо сушильна камера оснащена функцією обдування.
7. Упаковка продукції по коробках.
Збут
Якщо ваш продукт виробляється за всіма правилами і з якісної сировини, попит на нього буде стійким. На першому етапі важливо організувати хорошу рекламну кампанію. Для цього можна використовувати інтернет-маркетинг, створити власний сайт або інтернет-магазин.
Банери, реклама в друкованих виданнях та на телебаченні дають хороші плоди. Якщо дозволяють кошти, є сенс звернутися до послуг бренд-менеджерів, які розроблять назву, логотип для вашого продукту. Так він запам'ятається покупцям.
Що стосується збуту: тут в ідеалі знайти великого оптового покупця. Робота за договором з продуктовими супермаркетами (наприклад, «Магніт», «Метро», «Пятерочка») дасть гарантію реалізації всієї виробленої продукції.
Як варіант, свій товар можна запропонувати невеликим магазинам, продуктовим точкам, кондитерським.
Доходи і витрати
Середня ціна б.у. обладнання з продуктивністю 400 кг за зміну становить 30 000 $. Сировина для однієї партії обійдеться в 1000 $, щомісячна зарплата співробітникам - 2500 $, оренда - 2000 $. Додаємо витрати на організацію і реєстрацію і отримуємо 37000 $ - стартовий капітал.
Вартість 1 кг зефіру близько 1,7 $. В місяць при роботі 5 днів в тиждень чистий прибуток становитиме 13600 $. Виходить, що окупиться приблизно через 3 роки. Якщо в майбутньому поєднати його з виготовленням пастили, прибуток буде ще вище.
Тепер ви знаєте, зефіру і організувати своє ТОВ, яке необхідно сировину та обладнання. Зробити це можна як у великому, так і невеликому місті. Бажаємо вдалого старту і успішного розвитку вашого солодкого бізнесу!
Відео по темі: