Як відкрити їдальню з нуля: з чого почати, що потрібно і скільки коштує
Сьогодні ми докладно розберемо, як відкрити їдальню і зробити її прибутковим підприємством. Завдяки низьким цінам і самообслуговування, це дуже конкурентоспроможне заклад, який вимагає відносно невеликих стартових вкладень.
Зміст статті:
- Реєстрація бізнесу, вирішення
- Вимоги до їдальні
- устаткування
- персонал
- Витрати і прибуток
Реєстрація бізнесу, вирішення
Після реєстрації ІП або ТОВ потрібно отримати всі необхідні документи. В першу чергу - дозвіл на роздрібну торгівлю від Росспоживнагляду. Після цього звертаєтеся до органів місцевої влади, щоб отримати дозвіл працювати на даній території. Для того щоб мати можливість продавати алкоголь, фірмі необхідний статутний капітал не менше 15-16 тисяч доларів.
Крім цього, щоб відкрити громадський заклад в сфері харчування, знадобляться такі документи:
- Санітарно-епідеміологічний висновок від Росспоживнагляду. Перелік санітарних вимог до їдальні можна знайти в СанПіН 2.3.6.959-00. Для підготовки до всіх перевірок варто також вивчити закон «Про захист прав споживачів»;
- Сертифікати якості продуктів. В їдальні всі страви повинні строго відповідати державним нормам. Замовити таку послугу можна в приватних центрах сертифікації, які засвідчують відповідність продукції всім вимогам і стандартам;
- Розроблена програма виробничого контролю, яку необхідно узгодити з Росспоживнаглядом;
- Дозвіл від Роспожарнадзора. Для його отримання необхідно встановити протипожежну сигналізацію, закупити вогнегасники, розробити план евакуації і безперебійне постачання двох запасних виходів;
- Договір про проведення дезінфекції для систем кондиціонування і вентиляції;
- Договір про утилізацію відходів.
Якщо у вас велике місто, то знадобиться ще узгодження з правоохоронними органами щодо розміщення їдальні. Також заклад має бути обладнано «тривожною кнопкою».
Вимоги до їдальні
Починати слід з вибору місця і приміщення. Так як їдальня зазвичай ніяк себе не рекламує, потрібно вибрати жваве місце в місті з хорошою прохідністю.
Найчастіше їдальня розміщується в окремій будівлі або на першому поверсі житлового будинку. В останньому випадку приміщення спочатку переводять в нежитловий фонд. Найкраще такий бізнес починати в будівлі, де вже розміщувалося установа подібного типу.
Найважливіша вимога до їдальні полягає в тому, що виробничі приміщення (кухня, склад) повинні бути відокремлені від обіднього залу.
Для невеликої їдальні знадобиться приблизно 200 квадратних метрів. З них 100 кв. м. - це кухня і побутові приміщення, близько 70-ти - обідній зал, інші 30 квадратних метрів займають санвузол і коридор.
Також будь-общепит повинен відповідати таким вимогам:
Устаткування
З чого почати оснащення їдальні? З облаштування кухні і лінії роздачі. Вам знадобляться:
- Столи для оброблення та готування (від 50 доларів за штуку);
- Холодильні шафи та морозильні камери (від 450 доларів);
- Шафи для варіння і смаження (від 300 $);
- Електричні плити (від 500 дол.);
- Посудомийна машина (від 3000 $);
- Устаткування для різання, оброблення продуктів, м'ясорубки, міксери (такий комплект обійдеться приблизно в 2000 доларів);
- Кухонний посуд та посуд для відвідувачів (800-1000 $);
- Шафи для посуду (250-400 дол.);
- Прилавки для страв - лінія роздачі (від 2000 доларів);
- Вітрина для брудного посуду (200-300 $).
Також в залі для відвідувачів можна поставити холодильник з напоями. Додаємо сюди столики і стільці (по 4 стільці на столик). На кожному столі повинні бути серветки, перець, сіль. Дізнатися попередньо, скільки коштує недорогі меблі для їдальні, можна на сайті будь-якого постачальника меблів і ресторанов.В середньому, на покупку і оформлення 10-12 столиків зі стільцями потрібно вкластися в розмірі 1000-1500 доларів.
Популярні виробники обладнання для мереж громадського харчування:
Персонал
Невелике підприємство, що має на увазі самообслуговування, вимагає мінімального числа працівників. Необхідно найняти двох кухарів, керуючого, посудомийку, помічника на кухні і підсобного робітника, а також касира і прибиральницю. Бухгалтерію найкраще віддавати на аутсорсинг.
Витрати і прибуток
Розберемо докладно витрати на все, що потрібно для відкриття їдальні.
Реєстрація та отримання дозволів та сертифікатів - близько 1000 $. Оренда, ремонт приміщення, встановлення необхідних систем і комунікацій зажадають вкладень в розмірі 3-4 тисяч доларів. На обладнання та меблі з урахуванням вибору найбільш недорогих виробників знадобиться 13-15 тисяч дол. В початкові витрати включаємо також зарплату працівникам за перший місяць і закупівлю продуктів. Це ще близько 4500 $.
Разом, щоб відкрити їдальню з нуля знадобиться не менше 22 тисяч доларів. При цьому щомісячні видатки досягають 6-7 тисяч дол. Чистий прибуток такого закладу починається з позначки в 4000 $ в місяць.
Як бачимо, громадська їдальня як бізнес - не найпростіша справа. Але однозначно прибуткове, і з можливістю розширення. Популярність «в народі» росте швидко, тому з кожним місяцем можна розраховувати на збільшення напливу відвідувачів.
Відео по темі: