Як з нуля відкрити маленький продуктовий магазин

Набір продуктів харчування

Зараз розповімо як відкрити магазин продуктів, точніше як правильно організувати цей бізнес, з чого почати і що потрібно для цього. Торгівля продуктами харчування - це, мабуть, вічний бізнес, який ніколи не втратить популярність. Люди-то харчуватися не перестануть.

Крім того, що ви повинні забезпечити дохід самому собі, розрахувати, через який час ваше підприємство почне окупатися, і що для цього потрібно зробити, покупцям теж має бути комфортно у вашому магазині. Подивившись на необґрунтовані ціни, неякісне обслуговування або стареньке обладнання, людина може більше ніколи сюди не повернутися.

Зміст статті:

  • Реєстрація магазину продуктів
  • Вибір місця для магазину продуктів і оренда
  • Асортимент, ціни, товарний запас продуктового магазину
  • Устаткування для магазину продуктів
  • Персонал магазину продуктів
  • Реклама магазину продуктів
  • Скільки коштує відкрити магазин продуктів

Реєстрація магазину продуктів

Тип магазину ми вже визначили - продуктовий. Орієнтуватися будемо на невелику площу - 20-30 квадратних метрів. Найпоширеніші варіанти - реєстрація ІП (як індивідуальний підприємець) або ж ТОВ (товариства з обмеженою відповідальністю).

Статутний капітал ТОВ не повинен бути менше суми в 10 тисяч гривень. Для міні продуктового магазину краще вибрати ІП.

Зважайте на те, що борги ІП погашаються за рахунок майна самого підприємця, тоді як ТОВ ризикує тільки своїм статутним капіталом.

Можна, звичайно, придбати готове ТОВ (ціна такого придбання - в районі 20 тисяч гривень), але слід бути максимально уважним при такій покупці, щоб не купити ще й приховані борги цього підприємства. Реєстрація ТОВ обійдеться вам в районі 10-35 тисяч гривень.

Узгодження роботи підприємства з інспекцією Федеральної податкової служби, санітарно-епідеміологічною службою, пожежною службою будуть коштувати в межах 25 тисяч гривень.

Вибір місця для магазину продуктів і оренда

Далі слід визначити, де саме буде розміщений магазин. Це рішення вимагає аналізу ринку і вивчення роботи конкурентів.

Це найважливіший момент, бо від правильно обраного місця магазину буде залежати успіх бізнесу.

Природно, що якщо ви будете продавати м'ясо і рибу, не варто розміщувати свій магазин в районі, де вже є кілька таких же.

Приміщення під магазин орендуємо. Ціни на оренду комерційної нерухомості сильно різняться в залежності від регіону країни, міста і району.

Орієнтуючись на средненаселённие міста, оренда приміщення 20-30 квадратних метрів обійдеться в районі 25-50 тисяч гривень на місяць. Орендна плата може бути менше, якщо приміщення потребує ремонту.

Можливо, доцільніше буде один раз вкластися в майбутній магазин, продовжуючи платити нижчу орендну плату. Враховуйте, що підготовка приміщення до роботи буде коштувати не менше 100-150 тисяч рублей.Сістеми кондиціонування і опалення, пожежної сигналізації і їх монтаж - ще одна стаття витрат, яка оцінюється приблизно в 120 тисяч гривень.

Асортимент, ціни, товарний запас продуктового магазину

У бізнес-плані продуктового магазину необхідно вказати планований асортимент товарів і цінову політику магазину.

Щоб визначити найбільш виграшний варіант асортименту, потрібно вивчити місцевість, в якій буде розташовуватися магазин, хто живе в окрузі, чи є поблизу великі супермаркети, в яких люди вважають за краще робити покупки на тиждень вперед. Природно, варто зайнятися вивченням попиту на різні групи продуктових товарів. Наприклад, свіже молоко, хліб, м'ясо - ті товари, які у вас будуть купувати кожен день.

Також важливо зробити так, щоб ваш асортимент включав в себе всю наявну в конкурентів поблизу і ще дещо, чого у них немає.

Товарний запас, тобто та продукція, з якої ваш магазин почне свою роботу, для середніх магазинчиків вимагає витрат в районі 500 тисяч гривень.

Устаткування для магазину продуктів

Невеликий продуктовий магазин потребує, перш за все, в стандартному торговому обладнанні: вітринах, холодильниках, стелажах, вагах і т. Д. В принципі, все обладнання ділиться на три види: Холодильне, касове і сухе (стелажі, шафки).

Залежно від площі магазину, асортименту, кількості відділів, закуповується певна кількість того чи іншого виду обладнання. Придбання це недешеве і обійдеться підприємцю приблизно в 400-600 тисяч гривень.

Персонал магазину продуктів

По-перше, завдання найму персоналу і організації роботи суттєво спроститься з приходом досвідченого керівника, чия зарплата, природно, і буде найвищою.

Для магазину площею 20-30 квадратних метрів буде досить 4-6 співробітників, які будуть працювати в дві зміни. Якщо виходити з розрахунку на чотирьох працівників і керуючого, то місячний заробітний фонд складе близько 120-140 тисяч гривень.

Реклама магазину продуктів

- яскрава вивіска і хороший сервіс, який допоможе зробити ваших покупців постійними.

Скільки коштує відкрити магазин продуктів

Витрати на відкриття такого бізнесу коливаються в межах 1.2-1.5 мільйона гривень. Нагадуємо, що мова йде про невеликому магазинчику і за умови, що приміщення ви берете в оренду.

Ми коротко розповіли як відкрити продуктовий, але щоб бізнес став успішним потрібно обов'язково>скласти детальний бізнес-план.