Виробництво ковбаси в домашніх умовах: технологія, обладнання, важливі нюанси

Ковбаса на дощечці

У цій статті ми розглянемо виробництво ковбаси в домашніх умовах як бізнес. «Домашній» продукт неодмінно приверне покупців на хвилі популярності таких страв і виробів. Нижче ми докладно розповімо, як організувати міні-завод, підібрати обладнання і налагодити роботу.

Зміст статті:

  • Реєстрація та документи
  • приміщення
  • Технологія виробництва
  • устаткування
  • сировина
  • персонал
  • Витрати і прибуток

Реєстрація та документи

Щоб продавати свій продукт, необхідно зареєструвати ІП або ТОВ. Для невеликого бізнесу підійде реєстрація в якості індивідуального підприємця. Коди КВЕД: 10.13 - «Виробництво продукції з м'яса забійних тварин та м'яса птиці» і 15.13.1 - «Виробництво готових і консервованих продуктів з м'яса, м'яса птиці, м'ясних субпродуктів і крові тварин».

Також знадобиться отримати дозволи на роботу від Росспоживнагляду, СЕС, ветеринарної і пожежної служб. Важливий етап - отримання сертифіката якості від Ростеста. Стандарти встановлені в Гості 16290-86 - «Ковбаси варено-копчені. Технічні умови".

Витрати на цьому етапі оцінюються в 1300-1500 $.

Приміщення

Розміщувати міні-цех можна тільки в нежитловому приміщенні, згідно з вимогами ветеринарного контролю. У домашніх умовах для цієї мети можна використовувати гараж, розташований хоча б в 5-10 метрах від житлових будівель. В ідеалі варто орендувати відповідне будова. Так буде простіше дотримати вимоги:

  • Площа від 60 квадратних метрів;
  • Висота стель - від 2 метрів;
  • Стіни в виробничому відділі потрібно викласти плиткою, стелю покрити нетоксичної фарбою;
  • Наявність каналізації, опалення, вентиляції, гарячої та холодної води, протипожежної сигналізації;
  • Виробничий цех (не менше 16 кв. М) обов'язково повинен бути відділений від холодильного відділення і підсобних приміщень;
  • Щоб уникнути проблем з СЕС, потрібно обладнати окремий склад, відділення для миття, туалет.

Для невеликого бізнесу буде досить 60 кв. м. Ремонт і підготовка приміщення до роботи зажадають витрат в розмірі 1000 $, а щомісячна оренда - близько 450 дол.

Технологія виробництва

Приготування включає в себе наступні етапи:

  • Сортування. З нежирного м'яса (пісного, з вмістом 30% жиру) робиться продукція вищого гатунку, з напівжирного - ковбаса другого і першого сорту.
  • Обробка кишок. Тонкі кишки потрібно обробити як тільки вони були вилучені. З кишок видаляють все зайве і вимочують їх у холодній воді, ретельно миють і очищають, потім обробляють розчином перманганату калію. Для вареної ковбаси цього достатньо, а для виготовлення сирокопченої необхідно вимочувати оболонку 3-4 тижні в солоній воді.
  • приготування фаршу. Спочатку сировину нарізається великими шматками, солиться і залишається на добу. Потім його пускають на фарш, одночасно додаючи сіль, часник, необхідні спеції, подрібнений шпик.
  • Заповнення кишки (шприцевание). На цьому етапі кишка заповнюється фаршем за допомогою спеціального шприца. Наповнювати слід нещільно, щоб оболонка не лопнула при тепловій обробці, а й так, щоб не залишалося повітряних порожнин. З обох сторін кишка туго перев'язується спеціальними нитками.
  • Осадка. Практично готовий виріб вивішується в сухому і прохолодному місці для опади.
  • Термічна обробка. Спочатку оболонку проколюють в декількох місцях, щоб випустити повітря, потім підсушують в печі і смажать. Вже готовий виріб підвішується в окремій кімнаті для охолодження.
  • Устаткування

    Щоб організувати роботу, потрібні:

    • Стіл для обвалки (Близько 180 дол.). Хороші столи пропонують «ПродПромСтандарт» і «Спрут Технолоджи»;
    • Електрична м'ясорубка (450 $). Перевагу варто віддати фірмам GASTRORAG, Kitchen Robot, Hurakan, вітчизняні аналоги пропонує «Торгмаш»;
    • ножі жіловочние, обвалочні, обробні (70-100 $). Недорогі можна придбати від «МЯСОМОЛМАШ», більш «просунуті» - від Johannes Giesser Messerfabrik;
    • Машина для замісу фаршу (Механічна - 600 $, електрична - від 2600 $). Якісні машини пропонують TRE SPADE, Laska, Schaller;
    • Шприц для наповнення оболонки (Близько 400 дол.). Для виробничих цілей варто вибирати моделі від Kocateq, HANDTMANN;
    • піч (Від 2200 $). Кращі виробники - «Термікс», Mauting, Ari Makina Insaat San;
    • Дві холодильні камери: Для сировини і готових виробів (від 2000 $). Добре зарекомендували себе «МаріХолодмаш», Reich Klima-Rauchertechnik GmbH, Polair.

    Практично повний комплект обладнання можна купити у «Орехово-В» або KS Machines.

    Це потребуватиме вкладень в розмірі 8 тисяч доларів.

    Сировина

    Основне - свинина, яловичина, баранина, грудинка, кров, субпродукти. Найякісніша продукція виходить з яловичини. Свинину додають практично в будь-який виріб, щоб підвищити його поживність і калорійність.

    При виготовленні використовуються також допоміжні матеріали: молочні продукти, крохмаль, яйця, прянощі, цукор, сіль, білковий стабілізатор.

    При купівлі сировини обов'язково вимагайте у постачальника сертифікати якості, навіть на оболонки і нитки для перев'язки. Крім цього, можна самостійно замовити санітарну експертизу.

    Персонал

    Щоб ваш товар мав відповідну якість, не варто економити на наймання працівників. Вам знадобляться:

  • Технолог;
  • М'ясник для обвалки туш;
  • Два різноробочих;
  • Бухгалтер;
  • експедитор;
  • керуючий;
  • Прибиральниця.
  • Для штату з 8-ми працівників необхідно 4000-5000 $ в місяць.

    Витрати і прибуток

    Капітальні витрати на відкриття міні-заводу складуть близько 20 тисяч доларів. Сюди також включена виплата оренди і зарплат за перший місяць.

    Щоб бізнес швидко окупився, потрібно організувати виготовлення 150-200 кг продукції в день. На закупівлю сировини знадобиться приблизно 4 тисячі доларів на місяць. Додамо сюди витрати на оренду, оплату комунальних послуг і виплату зарплат. Разом щомісячні витрати складуть 9-9,5 тис. Дол. А виручка (при стовідсотковій) - 11-11,5 тис. Дол. Чистий прибуток - близько двох тисяч доларів.

    ковбаси пов'язана з багатьма труднощами, особливо щодо санітарно-епідеміологічних вимог. Зате ви зможете запропонувати покупцям якісний продукт практично «домашнього» виготовлення. А це - дуже вигідна і перспективна ніша ринку!

    Відео по темі: