Виробництво макаронних виробів

види макаронів

Для починаючого підприємця такий бізнес, як виробництво макаронних виробів, стане відмінним стартом, адже знайти покупця на такий популярний товар нескладно. Нижче ми докладно розповімо про те, як правильно організувати виробництво і отримувати стабільний прибуток.

Зміст статті:

  • Реєстрація бізнесу і торгової марки
  • приміщення
  • Технологія виробництва макаронних виробів
  • Устаткування для виробництва макаронних виробів
  • Сировина для виробництва макаронних виробів
  • персонал
  • Витрати і прибуток

Реєстрація бізнесу і торгової марки

Вибираючи між ІП і ТОВ, варто враховувати, що до ІП менше вимог щодо бухгалтерського обліку та податків. Зате ТОВ в разі фінансових неприємностей відповідає перед законом тільки своїм статутним капіталом, а індивідуальний підприємець - усім своїм майном. Оптові склади і великі постачальники воліють співпрацювати з ТОВ.

Реєструючи бізнес, не забудьте вказати код діяльності - КВЕД 15.85 - «Виготовлення макаронних виробів». Які ще знадобляться документи?

  • дозвіл від санітарно-епідеміологічної служби;
  • дозвіл від пожежної інспекції;
  • дозвіл від служби екологічної безпеки.

Всі ці документи видаються після перевірки виробничого приміщення. Коли технологічна лінія буде запущена, вас чекає перевірка на відповідність ГОСТам, зокрема № 31749-2012 «Вироби макаронні швидкого приготування. Загальні технічні умови ». Отримання всіх цих дозволів займе кілька місяців і зажадає близько 800 доларів за умови самостійної підготовки документів.

Якщо ви будете продавати макарони в упаковці, а не на вагу, то варто зареєструвати торгову марку в ФИПС (Федеральний інститут промислової власності). Ця процедура триває півроку-рік і коштує 700-1000 доларів.

Приміщення

Загальна площа приміщення повинна бути не менше 100 квадратних метрів. Цех, склад і офісне приміщення потрібно розділити. Склад обладнується стелажами для зберігання готової продукції і сировини. До виробничого приміщення висуваються такі вимоги:

  • Висота стель від трьох метрів;
  • Наявність вентиляційного обладнання, можливість регулювати мікроклімат;
  • Наявність протипожежної системи;
  • Наявність каналізації, промислова електромережу 380 В.
  • На оренду знадобиться 700-800 $ в місяць, а на ремонт і підготовку приміщення до роботи - 1000-1500 $.

    Технологія виробництва макаронних виробів

    Виробництво макаронів можна розділити на кілька етапів:

    • Очищення і просіювання борошна;
    • За допомогою тестомесітеля і вакуумування готується тісто;
    • Отримана маса ущільнюється і формується шнековим пресом;
    • Далі відбувається сушка макаронних виробів;
    • Фасовка.

    Устаткування для виробництва макаронних виробів

    Для того щоб максимально спростити процес виготовлення, використовують автоматичні виробничі лінії. До їх складу вже входить все необхідне обладнання:

  • Мукопросеиватель і ворошитель;
  • Вакуумний дозатор;
  • Прес-автомат;
  • Укладальник-Пневмотранспортер;
  • Конвеєрна сушарка;
  • охолоджувач;
  • Бункер-накопичувач і бункер-живильник;
  • Транспортер-завантажувач;
  • Пакувальний автомат.
  • Ціна такого обладнання залежить від його продуктивності. Недорогі лінії виготовляють 100-150 кг продукції на годину і коштують від 8 тис. Дол. Потужне обладнання може коштувати до 23-24 тис. Дол.

    Крім автоматичної лінії, необхідно закупити спеціальні матриці форм. Чим більше видів макаронів ви будете робити, тим більше вам знадобиться матриць. Одна штука коштує близько 50-70 доларів. Для міні-заводу буде достатньо 4-5 різних форм готової продукції. Згодом матриці зношуються і потребують заміни (кожні 500-2000 робочих годин).

    З найбільш недорогих і якісних ліній обладнання варто назвати «Макіз-Урал» і «Бід». Перша лінія здатна обробляти борошно м'якого і грубого помелу і коштує близько 12 тисяч доларів (потрібно докупити матрицю і фасувальний автомат), а друга - це цілий завод, що включає в себе абсолютно всі технологічні процеси. Його вартість - 27 тис. Дол.

    Ще кілька популярних виробників обладнання:

  • «Укртехнофудз»;
  • Конструкторське Бюро «Технологія»;
  • Realpast.
  • Сировина для виробництва макаронних виробів

    Основні компоненти - це мука і вода. Найбільш якісний продукт виходить з борошна вищого сорту. Але велика частина продукції на ринку виготовлена ​​з дурум (борошна з твердої пшениці), з борошна для хліба і борошна з м'якої склоподібної пшениці.

    важливо, щоб мука містила вологи не більше 15,5%, клейковини - не менше ніж 28%.

    Питна вода повинна бути очищеною і приємною на смак. Додаткові добавки, улучает смак макаронів: молоко, яєчні продукти (яєчний порошок, яєчний меланж), овочеві добавки (томатний сік або паста, морквяний або буряковий соки). Дозволені харчові барвники - бета-каротин, тартазін. Вони надають продукту приємний для ока жовтуватий відтінок.

    Персонал

    Виготовлення макаронів в одну зміну вимагає найму шести працівників. Це технолог, двоє робітників, які обслуговують виробничу лінію, водій, бухгалтер і керівник. Зарплатний фонд складе 4000-4500 $ в місяць.

    Витрати і прибуток

    До капітальних вкладень в бізнес відносяться оформлення підприємства і отримання дозвільних документів, оренда і ремонт приміщення, закупівля і налагодження устаткування, покупка сировини на перші місяць-два. В сумі це потребуватиме вкладень в розмірі 22-24 тис. Дол. Щомісячні витрати на оренду, зарплату, покупку сировини, перевезення продукції і оплату комунальних послуг складуть приблизно 6500-7000 $.

    При покупці лінії, що виробляє 150 кг продукції на годину, отримуємо місячну вироблення - близько 25 тис. Кг. Найшвидший спосіб реалізації товару - оптовий продаж дистриб'юторам-розповсюджувачам продукції. Таким чином, можна виручити 8 тисяч доларів на місяць, а чистий прибуток досягне 3-3,5 тисяч доларів.

    Скрупульозно розібравшись в тому, макарони, можете сміливо відкривати свою фабрику! Величезний плюс цієї справи в тому, що ви завжди зможете наростити обсяги виробництва і розширити свій бізнес!

    Відео по темі: